Rejtélyes csípések

0
312
rejtéjes csípések

Rejtélyes csípéseket nagyon sok rovar képes okozni, nem kizárólag a vért szívók. Tapogatózó szúrásukkal, vagy nyálukkal és váladékaikkal okozhatnak csípéshez hasonló tüneteket az emberi testen. Természetesen minden esetben rovarfelderítést, valamint az előzményeket és egyéb körülményeket ki kell vizsgálni. A rovarokon kívül különböző betegségek, allergia, bőrbetegség, stb. is kiválthat viszkető csípésekhez hasonló tüneteket.

Rejtéjes csípések azonosítása

A rovarcsípésekre egyénenként változó reakcióval válaszol a szervezet. Befolyásoló tényező az embert érő csípések száma gyakorisága és a rovar faja. Rovarcsípést persze nem kizárólag az ágyban lehet elszenvedni. Minden olyan helyen ahol az ember viszonylag sok időt tölt, vérszívó rovarok telepedhetnek meg. A legtöbb vérszívó mindig az “élelemforrás” közelében keres magának rejtekhelyet, tehát akár egy kanapéban vagy fotelben ülve is érheti az embert rovarcsípés. A viszketés megjelenése nem jelenti azt, hogy a rovarcsípés abban a pillanatban történt meg. Gyakran több óra is eltelhet a csípést követően mire a tünetek megjelennek.

Első számú nyom minden esetben a csípések megjelenése, formája, elhelyezkedése, csípésszám. Szemrevételezés után el kell gondolkodni a keletkezés körülményein és előzményein. Tartson alapos vizsgálatot, majd takarítást a csípések keletkezésének helyén és annak környékén. Minden gyanús dolgot fotózzon le, később még jól fog jönni az azonosításban. Amennyiben semmit sem talál helyezzen ki rovarcsapdákat és kérje szakember tanácsát, vagy szakszerű rovarfelderítést. Mielőtt orvoshoz fordulna és gyógyszereket kezdene szedni, szánjon egy kis időt a fentiek elvégzéséhez.

Gyakoribb rovarok amik csípéseket, szúrásokat okoznak

Van jó néhány olyan rovar amik viszkető csípéseket okozhatnak a lakásban, vagy a szabadban egyaránt. A csípések megjelenése, a viszketés kialakulása időben elhúzódhat ezért akár egy szabadban eltöltött idő után is keletkezhetnek csípések, ami nem azt jelenti, hogy az otthonában történt maga a szúrás. Leggyakoribb rovarok amelyek viszkető csípéseket okoznak:

A vérszívó rovarokon kívül olyanok is előfordulnak melyek úgymond tapogatózó szúrásukkal, váladékukkal okoznak csípésekhez hasonló tüneteket. Éppen ezért nagyon fontos a rovar azonosítása és a szúrások keletkezésének körülményei. Kullancsok esetében például nem szabad megsemmisíteni a rovart, vagy legalább néhány fotót készítsen róla. A kullancsok fajának meghatározása egy esetleges betegség megjelenése után, a kezelésben nyújthat segítséget. Ami minden esetben lényeges, hogy a csípéseket lehetőleg ne vakargassa. A vakarózás baktériumokat juttat a sebbe, ezért másodlagos fertőzés alakul ki, ami akár hosszan tartó gennyes, lassan gyógyuló sebeket eredményezhet.

Reggelente rejtéjes csípésekre ébred?

Viszonylag gyakran fordul elő, hogy valaki rendszeresen rejtélyes csípésekre ébred reggelenként. Hosszas keresgélés után sem találja a „tettest”? Ennek több oka is lehet:

  • Nagyon apró – szabad szemmel alig látható –
  • Olyan helyen rejtőzködik
  • Alacsony fertőzöttség
  • Zsúfoltság
  • stb.

A legtöbb ember ilyen helyzetben nem igazán tudja hol és mit keressen pontosan, nem ismerik fel a nyomokat, jeleket. Általában egy alapos porszívózás, takarítás megoldja a problémát, ha például pók, vagy hangyák okozták a csípéseket. Amennyiben esetleg ágyi poloska lenne a ludas, úgy mindenképpen forduljon szakemberhez. Bolygatásra, irtószerezésre ugyanis menekülni kezdenek, tehát könnyen előfordulhat, hogy szétkergeti őket a lakásban. Ágyi poloska ellen ezeket a hibákat ne kövesse.

Rovar felderítés

Rovarok felkutatására és azonosítására alapos kutatómunkára van szükség. Erre a feladatra erős lámpára valamint nagyítóra is szükség lehet. A rejtett életmódú rovarokat megtalálni egy átlagos lakásban kihívást jelent mindenki számára. Bútorokat kell mozgatni, emelgetni és szétszerelni dolgokat illetve fel is kell tudni ismerni a rovarokat, vagy azok nyomait. Amennyiben nem boldogul, forduljon kártevőirtó szakvállalathoz segítségért.

Veszélyes rovarcsípések

Ebbe a kategóriába a betegséget, vagy halált okozó rovarok csípéseit sorolhatjuk. Ilyenek lehetnek például a kullancsok, darazsak, ruhatetű és egyes szúnyogok csípései. Némely betegségekre létezik védőoltás, de sajnos olyanok is vannak amelyek esetében csak a megelőzés segíthet. Természetjárók, horgászok legyenek felkészülve legfőképp a szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek elkerülésére. Ezen kívül természetesen a méh és darázscsípésre allergiás személyeknél minden alkalommal legyen önbelövő adrenalin injekció.

Rejtélyes csípések amiket nem rovarok okoznak

Néhány kiütéses, allergiás bőrirritáció is tűnhet csípésnek, vagy ahhoz nagyon hasonló megjelenésűnek. Amíg nem tisztázott a dolog semmi estre sem szabad kalciumot adni a betegnek, többet árthat mint használ, főleg méhcsípéseknél. Néha az ekcéma is hasonlíthat rovarcsípésre, de értelem szerűen teljesen másról van szó ebben az esetben. Amennyiben nem teljesen egyértelmű forduljon azonnal orvoshoz, mielőtt komolyabb tünetek jelennének meg. Akár allergia, akár ekcéma vagy hasonló bőrbetegség legyen a háttérben, egészen durva tüneteket okozhatnak. Gyermekek esetében semmi esetre se kísérletezzen gyógyszerekkel és házi praktikákkal, ha nem ismeri a kiváltó okot.

ElőzőÁgyi poloska csípése
KövetkezőRiasztószerek vérszívók ellen