Hangyairtás

0
509
hangyairtás

A hangyák aktív megjelenésére tavasszal, nyár elején lehet számítani. Hangyairtásról gondoskodni kell lakáson belül. Élelmiszerek beszennyezésén keresztül gazdasági károkat okoznak, valamint betegségek terjedésében is szerepük van. Hangyairtás házilag, vagy profi segítséggel.

A hangyák általános jellemzése

A hártyásszárnyúak rendjébe tartozó, gyakran csak néhány milliméter hosszúságú hangyák kisebb-nagyobb bolyokban élnek. Fejlődésük teljes átalakulás. Jellemzően egy királynővel, kivéve a fáraóhangyát. Potrohuk a torral 1-2 bütyökkel ízesül, ezek formája és színe az egyes fajokat megkülönbözteti egymástól. Legfontosabb érzékszervük a fejen található csápok. A csápok segítségével érzékelik a társaik által kibocsátott feromonokat, és találják meg az élelmet.

Szárnyaik a hímeknek és a nőstényeknek van, a dolgozók szárnyatlanok. A királynő párzás után elveszíti szárnyait, a hímek pedig elpusztulnak. Minden bolyon belül szigorú munkamegosztás uralkodik. A királynő feladata a peterakás, a hímeké a megtermékenyítés. Bővebben a hangyákról.

Hangyairtás szakemberrel

Hangyák irtására alkalmas módszerek:

  • Gélezés
  • Porozás
  • Permetezés

A porozás és gélezés kombinációja alkalmas a hosszú távon hangyamentes környezet megteremtésére. Permetezéssel próbálkozni nem célszerű. A hangyák elkerülik a méregmezőt, ezáltal a lakás más pontjain fognak megjelenni. Ráadásul a permetanyag hatástartóssága igen rövid, így igazán tartós eredményt nem hoz.

Tapasztalt szakemberek speciális mikrokapszulás készítményekkel végeznek hangyairtást, ami porózus felületeken is viszonylag tartós tud lenni. Ebben az esetben is előfordul azonban, hogy ismétlésre van szükség. Láthatatlan hangyaboly felszámolására gélt, láthatóra por, vagy permet alkalmazható. Mindezek alól kivétel a faodvasító lóhangya.

Fáraóhangya irtása

A fáraóhangya irtására teljesen más készítmény alkalmas mint egyéb hangyák esetében. Kizárólag mérgezett csalétket szabad felhasználni ellenük. Minden más kizárólag a dolgozókat tizedeli, de a bolyban élő királynők – akár több száz – továbbra is rakják tojásaikat. A fáraóhangya irtása 3-4 hónapig elhúzódhat.

Hangyairtás vegyszermentesen

A házilagos, vagy népi módszerek alkalmazása hangyák ellen többnyire gyérítésre, esetleg távoltartásra elegendőek. Legegyszerűbben sóval lehet a hangyákat kisebb területektől távol tartani, de vannak más természetes anyagok – illóolajok, citrom, ecet, stb. hangyák ellen. A sikeresség eléréséhez ismerni kell a jelenlévő hangyafajt és persze kizárólag alacsony egyedszám mellett működnek. Túlzott elszaporodás esetén irtószerekre lesz szükség és nagy valószínűséggel szakemberre.

Gyakoribb hangyafajok az ember közelében

Hangyák a lakásban:

A hangyairtás folyamatáról és lehetőségeiről bővebben is olvashat.

ElőzőCsótányirtás
KövetkezőNyest (Martes foina)