Ágyi poloska irtás

0
441
agyi poloskairtas

Az ágyi poloska sokak szerint kiirthatatlan, de valójában van rá megoldás. Szakszerű poloskairtás minden esetben az ingatlan tulajdonosok és a rovarirtó szakemberek szoros együttműködése alapján történik. Így biztos lesz az eredmény.

Minden fontos témát az ágyi poloskával kapcsolatban, külön fejezetben ismertetünk. Ebben a fejezetben kizárólag az ágyi poloska irtásával foglalkozunk.

Több mint tíz kártevőirtó szakember és két egészségügyi gázmester segítségével készítettük el ezt az útmutatót. Rengeteg tapasztalat és munkaóra után most Ön is megtudhatja, hogy melyek az ágyi poloska irtás legfontosabb feltételei, a garantált siker érdekében. A poloska irtással kapcsolatos minden felmerülő kérdést alaposan megvizsgáltunk és elemeztünk, szakembereink segítségével.

Hogyan került a lakásba? Hol keressem? Hol kezdődik az ágyi poloska irtás? Milyen teendők vannak? Milyen irtószerek állnak rendelkezésre? Honnan fogom tudni, hogy a megfelelő szakemberhez fordultam? Poloskairtás házilag Stb.

Ágyi poloska irtás: megelőzés

ágyi poloska irtás

Mindent el kel követni az ágyi poloska bejutásának, megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozása érdekében. Ez igen nehéz feladat, aminek előfeltétele a gyanú. Amennyiben azt gyanítjuk vagy konkrét tudomásunk van róla, hogy szomszédainknál megjelent az ágyi poloska, esetleg munkahelyen, óvodában, iskolában családtagjaink kapcsolatba kerülhetnek vele, a behurcolás megelőzése mindennél fontosabbá válik.

Szállodai tartózkodás illetve bentlakásos kollégiumból hazatérő családtagok ruhái azonnali mosást igényelnek, legalább 60 fokon. Személyes tárgyakat át kell vizsgálni erős fényben, hogy megelőzzük a behurcolást. Az ágyi poloska bejutása nem csak ideiglenes szálláshelyekről lehetséges. Használt bútorok, könyvek, interneten rendelt csomagok és tömegközlekedés igénybevétele esetén is hazavihetőek.

Megelőzés tekintetében az ingatlan átvizsgálása műszaki szempontból legyen az első lépés. Átjutási illetve bejutási pontok tömítése, elszigetelése valamint ablakokra rovarháló felhelyezése szükséges. Lelazult, hézagos kapcsolók és konnektorok szoros szakszerű visszahelyezése valamint ha szükséges akkor használjunk valamilyen tömítőanyagot körbe a szerkezet körül pl.: sziloplasztot. Fontos lépés ez a búvóhelyek illetve bejutási pontok megszüntetése érdekében.

Furatok, hézagok és lyukak megszüntetése valamint részben esetleg egészben levált tapéta helyreállítása feltétlenül szükséges. Karnisok, szegőlécek, stukkók állapotát ellenőrizzük, ha szükséges javítsuk vagy cseréljük le. Lambéria, galéria valamint fából készült mindenféle emelvény megnehezíti, esetenként lehetetlené teszi az ágyi poloska irtást. Csúszós, hideg, kemény felületek megnehezítik az ágyi poloska elrejtőzésének lehetőségeit.

Az ajtók és ablakok illetve egyéb nyílászáró megfelelő állapota alapvető fontosságú. Minden lakás más és más, de a poloskairtás szempontjából az ingatlan műszaki állapotának kifogástalansága nagyban befolyásolja a poloskairtás eredményességét.

Mi a teendő az ágyi poloska irtást megelőzően

Tehát az ágyi poloska irtása nem ott kezdődik, hogy valamilyen bolti irtószert kezdünk el fújkálni vagy a rovarirtó szakember nekilát a permetezésnek. Valójában az ingatlan tulajdonosok teszik meg az első lépést a rovarmentes állapot felé. Mielőtt fejvesztve nekiugrana a poloskáknak, tájékozódjunk az interneten vagy telefonon kérjük szakember tanácsát.

Amikor ágyi poloska kerül a lakásba és már biztosan sikerült beazonosítani, mindig az első lépés a legkritikusabb. Laikusként információ valamint mindenféle ismeret, tapasztalat hiányában a legtöbb ember csak ront a helyzeten. Sok esetben nem csak a saját, de mások kárára is. A tipikusan elkövetett hibákról egy külön fejezetben számolunk be.

Alapos takarítást, lomtalanítást az egész lakásra kiterjedően, főleg a szobákra vonatkozólag tegyen meg, minél hamarabb. Az ágy felett vagy annak közvetlen közelében falra felragasztott poszterek, képek, cetlik, polcok eltávolítás szinte kötelező jellegű. Az ágyi poloskák ezen tárgyak mögött és illesztékeiben rejtőznek el. Polcok leszerelése után, azok furatait is feltétlenül tömje be.

A bezsákolás kérdése

Sajnos ebben a témában azt lehet mondani, hogy nincs egybehangzó válasz. Van aki összezsákoltat az ügyfeleivel, mások kifejezetten ellene vannak. A probléma abból adódik, hogy minden személyes tárgyat és minden ruhadarabot zsákba kellene helyezni. Sok esetben ezt nem vállalják az ügyfelek, mert nincs rá sem idő sem hely. További nehézség a bezsákolás tekintetében, hogy nem megfelelő zsákot választanak, túltömik ami miatt kiszakad vagy nem lehet bezárni.

Tehát a legtöbb esetben a bezsákolás nem megoldás, már csak azért sem mert az így összegyűjtött holmikat hónapokig tárolni is kell. Hat hónapig elzsákolt holmik esetében is volt példa a lakás visszafertőződésére. Természetesen akinek van módja és lehetősége az mindenképpen éljen ezzel a lehetőséggel, főleg a nyári időszakban. Nyáron amikor a tűző napon felforrósodnak a zsákok, néhány nap leforgása alatt biztosan elpusztul, kiszárad az ágyi poloska minden fejlődési alakja. Javasoljuk vákuumzsák beszerzését és használatát, amiből porszívó segítségével kiszippantható a levegő és ezáltal felgyorsítható a folyamat.

Ott ahol az ágyi poloska irtás nem megoldható zsákolással, mindenképpen valamilyen kiegészítő eljárás alkalmazása szükséges. Ez lehet füstölés, hidegködképzés, gőzölés, porozás esetleg hősátor alkalmazása vagy ezek kombinációi. Poloskairtás esetében érdemes felső kategóriás irtószereket alkalmazni, ezek megválasztása mindig szakember feladata.

Ágyi poloska irtás: A kezdet 

Ágyi Poloska irtás házilag is megoldható bizonyos esetekben, de ez rendkívül ritka. Valójában minden egyes poloskairtás kihívást jelent, még tapasztalt szakemberek számára is. Életmódja és gyors szaporodása miatt, mire felfedezésre kerül, legtöbb esetben már alaposan – belakják – az ingatlant. Maga a folyamat elejétől a végéig igen megterhelő, mind fizikailag mind mentálisan. Sok előkészületet és rengeteg utómunkát igényel a teljes mentesség elérése.

Az esetek többségében legalább két kezelés szükséges, a két kezelés között 12-15 napnak kell eltelnie. Az ágyi poloska irtás alapvetően irtószeres permetezéssel történik, kiegészítő eljárások alkalmazása mellett. Professzionális irtószerek alkalmazása ágyi poloska esetében kulcsmomentum. Kiegészítő kezelések tekintetében, az úgynevezett légtértelítés valamely formája kerül alkalmazásra. Az irtószerek és kiegészítő eljárások megválasztásában az alábbi szempontok mérvadóak.

 • Volt-e már valamilyen poloskairtás, ha igen akkor milyen irtószer került alkalmazásra?
 • Szakember végezte vagy házilagos kezelés történt?
 • Bútorok, berendezési tárgyak anyaga, összetettsége és állapota.
 • Zsúfoltság illetve higiénés körülmények.
 • Poloska fertőzöttség mértéke.
 • Galéria vagy lambéria található-e az adott helyiségben.
 • Társasház fertőzöttsége.
 • Ingatlan használati formája ( Hotel, Szociális, Magán, stb. )
 • Egyéb poloskairtást nehezítő körülmények.

Előzetes tájékoztatást – telefon vagy e-mail – követően egy jó szakember személyre szabott tanácsot ad a megrendelőinek. Ehhez persze meg kell, hogy ismerje az adott “feladatot”. A teljes-körű tájékoztatás ugyanúgy része az ágyi poloska irtásnak mint maga a munkafolyamat pl.: a permetezés. Poloskával fertőzött helyiségek átvizsgálása, fertőzöttség szintjének megállapítása, majd a szükséges technológia kiválasztása szintén szakember feladata kell legyen.

Mit kell keresni:

 • Élő rovar
 • Elpusztult rovar
 • Levedlett bőr
 • Ürülék
 • Jellegzetes szag
 • Csípésnyomok

A kiválasztott irtószerek valamint a kiválasztott technológiákat ismertetni köteles minden rovarirtó szakember. Behatási idő, emberre vagy állatra gyakorolt hatás, óvintézkedések, stb.

Ágyi poloskairtás: Munkafolyamat

Ágyi poloska irtás tekintetében leggyakrabban felületpermetezés kerül alkalmazásra. A permetezés során minden olyan helyet kezelni kell ahol az ágyi poloska elrejtőzhet, valamint bejutási, átjutási és vonulási pontokat is.  Természetesen nem mindent lehet nedves munkaoldattal kezelni és nem minden körülmények között értendő. Minden ingatlan különböző összetételű ebből a szempontból.

Kezelt területek összesítése, a teljesség igénye nélkül:

 • Ágy, ágykeret, ágytámla, fejtámla mögötti rész
 • Matrac, matrac szegélye
 • Párnák, takarók
 • Éjjeli szekrény belseje, hátoldala, fiókjai
 • Ágyhoz közeli lambéria, faliszőnyeg és annak szegőlécei
 • Ágyhoz közeli bútorok, pl. szekrények belseje és hátoldala
 • Bútorok illesztékei
 • Asztalok és székek
 • Kárpitozott bútorok (bútorhuzat varratai, rojtok)
 • Padlón és falon levő rések, repedések
 • Tapéta szegélyei és hibái
 • Nyílászárók keretei és szegőlécei
 • Képkeretek, falitükrök illesztései, illetve ezek hátsó oldala és a fal közötti terület
 • Függöny, szalagfüggöny és ezek hajlatai
 • Függönykarnis
 • Parketta csatlakozások, szegőlécek alatti terület
 • Elektromos kapcsolók és dugaljak, illetve ezek dobozai (ÁRAMTALANÍTÁS!!!)
 • Elektromos készülékek (telefon, TV, rádió)
 • Távirányítók, különösen azok elemtartó rekeszei
 • Füstérzékelő
 • Álmennyezet és illesztései

A fertőzöttség jeleit a fent felsorolt helyeken érdemes keresni, ha ágyi poloskára gyanakszik valaki. Felületpermetezésen kívül elég gyakran szükség lehet kiegészítő eljárások valamelyikének alkalmazására. Ezen eljárások ismertetése a téma nagyság miatt szintén külön fejezetet érdemel.

Maga az irtás meglehetősen nagy felfordulással jár, az ágyi poloska tipikus búvóhelyeinek kezelése érdekében fel kell borítani ágyakat, kanapékat, éjjeli szekrényeket. Polcokat kell adott esetben leszerelni esetleg falvédőt vagy képeket is. Itt szokott bekövetkezni az a jelenség mikor az ingatlan tulajdonosa vagy bérlője szeretne bizonyos tárgyakat, bútorokat kivonni a kezelés alól. Ez a fajta hozzáállás gyakran elkövetett hiba az ágy poloska irtás folyamán. Bízzunk szakemberünkben mert tudása és tapasztalatai alapján dolgozik.

Poloskairtás utáni teendők

Az ágyi poloska irtása nem ér véget a kezelés befejezésével. A rovarirtó szakember által meghatározott mentesítési terv kiterjed az irtás utáni teendőkre is. Betartani ezeket mindenki tekintse magára vonatkozóan kötelezőnek. Kezelést követő behatási idő, mosási feladatok, műszaki állapotra vonatkozó tanácsok stb. Mind-mind része a rovarmentes állapot elérésének és fenntartásának, ami közös érdek.

Az esetek egyedisége miatt, a fentiekben felsoroltakon kívül szükség lehet egyéb intézkedésekre. Előfordulhat, hogy bizonyos berendezési tárgyakat megsemmisítésre kell ítélni, helyettük újak vásárlása szükséges a rovarmentes állapot elérése után. Javarészt mindent lehet egy lakáson belül ágyi poloska mentessé tenni, de néha akadnak kivételek. Régi elhasznált fotelek, kanapék stb. rossz állapota miatt kezelésük lehetetlenné válik, vagy visszafertőzés magas kockázatát hordozzák magukban. Az ilyen tárgyaktól meg kell szabadulni, lehetőleg mihamarabb.

Lomtalanításra mindenképpen szükség van, de nagyon fontos erős kukazsák használata erre a célra. Bútorok esetében a szétszerelés, illetve nagyobb darabok befóliázása szükséges. Így nem terjeszti tovább a problémát lakókörnyezetében. Bútorok esetében csak a poloskairtás után szabad ezt a műveletet végrehajtani, biztonsági okokból.

Alternatív megoldások ágyi poloska irtásra

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az ágyi poloska. Éppen ezért rengeteg módszerrel próbálkoznak és kísérleteznek vállalatok, magánszemélyek egyaránt. Valójában a probléma gyökerét nem az ágyi poloska irtása adja, hanem a folyamatos visszafertőzés bizonyos ingatlanok esetén.

A legmodernebb technológia sem tudja megakadályozni a behurcolást egy adott lakótérbe. Társasházak illetve olyan ingatlanok ahol a lakók gyakran cserélődnek, fokozott veszélynek vannak kitéve az ágyi poloska tekintetében.

Sokan nem szeretnének irtószeres kezelést, vagy ha adott területen már rengeteg irtószer került kijuttatásra, ezért a poloskák rezisztensé váltak az irtószerekre, jöhetnek szóba alternatív megoldások. Legtöbb ilyen módszer a hőmérséklet szélsőséges irányba való eltolására épít.

Fűtés – Hűtés. Az interneten számtalan beszámoló és videó kering a lakások felfűtéséről, ami nem is rossz ötlet alapvetően. Rendkívül ritka azonban az olyan építési szerkezetű és kialakítású ház, társasház amely esetében legalább 24 órára 50 fokos meleget lehet elérni. Természetesen a lakás minden apró szegletére vonatkoznak ezek az adatok, tartósan. A videókban látott amerikai családi házak szerkezetileg és összetételileg messze vannak a budapesti panelházaktól. Erős mínuszokat elérni szintén lehetetlen tartósan, a költségekről nem is beszélve.

Az ízeltlábúak többsége így az ágyi poloska is 50 fokon percek, 60 fokon másodpercek alatt elpusztul. Tehát a hőmérséklet drasztikus megemelése alapvetően jó megoldás lehet. De hogyan?

Megoldás lehet a rejtekhelyek 180 fokos szárazgőzzel való kezelése vagy hősátor alkalmazása. Ide tartoznak még a ragadós csapdák valamint a kovaföld ( szilícium-dioxid ) stb. Részletes leírás ezen eljárásokkal kapcsolatban az irtószermentes polosk airtás című fejezetben található. Fontos megjegyezni, hogy az alternatív megoldások nem minden esetben alkalmazhatók, vannak korlátaik a hagyományos irtószeres kezeléssel szemben.

Mennyi ideig tart egy ágyi poloskairtás?

A kezelések időtartama igen széles skálán mozog, 45 perc-től akár 4-5 óra is lehet átlagosan. Egy szoba esetében irtószeres permetezés alkalmazásával, amennyiben nem zsúfolt szobáról van szó 45 perc alatt lehet végezni. Vannak természetesen olyan körülmények illetve kezelés fajták – gőzölés – melyek több órára kitolják a mentesítés időtartamát. Mivel többféle eljárás létezik ágyi poloska irtására és az irtandó területek is igen változatosak, így a poloskairtás idejét előzetesen egyeztetni érdemes.

Esti órákban nem szerencsés nekifogni ilyen komplikált műveletnek, előfordulhat a kezelés után akár 3-4 órára is el kell hagyni a lakást. Ezt követően alapos szellőztetés következik – ami fél óra minimum – az ingatlan elhelyezkedése, átszellőző képességének figyelembevételével történik. Ezt követően lehet rendet rakni, tiszta ágyneműt cserélni stb.

Látható tehát, hogy az ágyi poloska irtás nem egy pár perces művelet, tapasztalt rovarirtó szakemberek sem képesek tíz-húsz perc alatt végezni akár csak egyetlen szobával sem. A megfelelő tájékoztatás az előkészületek majd az alapos munkavégzés mind időbe telik.

Ágyi poloska irtás ára

Az árak meghatározása  nem is olyan egyszerű mint az elsőre gondolnánk. Ennek a témának külön fejezetet szánunk annak érdekében, hogy mindenki le tudja szűrni, megfelelő szakemberhez fordult-e. Lássuk be az ár mindig döntő momentum még poloskairtás tekintetében is.

Kisebb-nagyobb eltérések vannak ugyan a cégek árképzésében, de egyszerű laikus is eldöntheti melyik a számára leginkább megfelelő szakember vagy szakvállalat, ár tekintetében. Természetesen mindenki a legolcsóbb megoldást szeretné. A fentieket olvasva, valamint a témához kapcsolódó írásainkból tájékozódva mindenki el fogja tudni dönteni, neki milyen árfekvésű vállalkozót szabad választania.

Az ágyi poloska irtás ára, illetve annak meghatározásához szeretnénk támpontot biztosítani, érvek és ellenérvek szembeállításával. Akad olyan is akit nem érdekel a poloskairtás ára, minden kezelésfajtából a legjobbat akarja. Nekik is érdemes tájékozódni mert ki fog derülni az is, hogy mi a legjobb, és mi az a “prémium” kezelés.

Ágyi poloskairtás: Garancia

Munkájára igényes szakvállalat minden esetben garanciát vállal az általa elvégzett munkára. Igaz ez a garanciavállalás bármilyen kártevő esetén, nem kizárólag ágyi poloska vonatkozásában. A garanciavállalásnak vannak bizonyos feltételei amit a vállalkozók határoznak meg. Előzetesen érdemes tájékozódni ezekről a feltételekről és írásos formában a munka elvégzése után megerősítést kérni.

Garancia vagy munkalap, a kezelést követően jár a megrendelőnek. A munkalapnak tartalmaznia kell alapvető információkat.

 • Munkavégzés helyszíne
 • Dátum, Idő
 • Kártevő fajtája
 • Alkalmazott technológia
 • Felhasznált irtószerek
 • Munkát végző adatai, elérhetőségei
 • Garanciavállalás, illetve annak feltételei
 • Tájékoztató
 • Egyéb megjegyzések
 • Aláírás

Ágyi poloska irtás esetén a garanciális kezelés ingyenes vagy csak kiszállási díj térítendő. A garancia időtartama már lényeges különbségeket mutat egyes cégek között. Itt is érdemes a realitás talaján maradni, mert egy erősen fertőzött társasházban lévő lakás tekintetében fél év garancia nem biztos, hogy életszerű.

Szakmán belül szokták egymást kérdezni – rovarokra garancia? -. Természetesen egy hivatásos kártevőirtó aki lelkiismeretesen végzi a munkáját, nyugodt szívvel vállal a munkájára garanciát. Továbbá a felhasznált irtószertől is függ a garancia időtartama. Minden termék rendelkezik biztonsági adatlappal és tájékoztatóval. Amennyiben adott termék hatástartóssága például négy hét, akkor az ágyi poloskairtás után adható garancia sem lehet ennél lényegesen nagyobb.

A garancia általános feltételei:

 • Tulajdonos(ok) együttműködése
 • Ingatlan rendeltetésszerű használata
 • Kihelyezett irtószerek, szerelvények, eszközök sértetlensége
 • Új vagy használt bútorok, berendezési tárgyak, ruhák bevitele a kezelt területre
 • Felújítási vagy átalakítási munkák végzése
 • Tűzeset
 • Természeti katasztrófa
 • Ismétlő kezelések elmulasztása
 • Kezelést követő bolti irtószer kijuttatása
 • Más szakvállalat bevonása két kezelés között

A fentiek részben vagy egészben megtalálhatók egy kártevőirtó szakvállalat garanciális feltételei között. A felsorolás nem teljes körű, hiszen mindenki egyedi feltételrendszer alapján dolgozik.

A kártevőirtás törvényi szabályozása

Alapvetően elmondható, hogy a kártevőirtást mint tevékenységet szigorú szabályokhoz kötik a törvényalkotók. A vállalatoknak és dolgozóinak is külön-külön rendelkezniük kell megfelelő engedélyekkel és megfelelő képesítésekkel a szakma gyakorlásához.

Vonatkozó törvények:

 • Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Egészségügyi törvény)
 • Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény
 • 16/2017. (VIII. 7.) EMMI rendelet az egészségügyi kártevőirtószerekkel, valamint gázosítószerekkel végzett tevékenység szabályairól
 • 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet – Járványügyi rendelet
KövetkezőHogyan kerül ágyi poloska a lakásba?