Ágyi poloska ( Cimex lectularius )

0
550
agyi poloska
Ágyi poloska ( Cimex lectularius ) megjelenése és életmódja. Minden amit az ágyi poloskáról tudni lehet és amit tudni érdemes a hatékony irtás érdekében. Sokan nincsenek tisztában az ágyi poloska alapvető tulajdonságaival, életmódjával és ebből kifolyólag nem értik hogyan került a lakásba. Nem értik miért nem tudják kiirtani, miért térnek vissza rendszeresen. A legtöbb kérdésre választ kaphatunk amint egy kicsit megismerkedünk velük.

Ágyi poloska történelem

Az ágyi poloska már a történelem előtti időkben, az ősembert is kínozta, galambok és denevérek közvetítésével. Ókori feljegyzések árulkodnak az ágyi poloska és az ember kapcsolatáról. Egyiptom – Luxor időszámításunk előtt 3000 körüli időkből származó ágyi poloska maradványokat találtak az akkori munkások településének ásatásai során. A görög drámaíró i.e. 450-ben megemlíti az ágyi poloskát egyik művében.

Valamint az ókori Rómában is készítettek főzeteket ágyi poloskából különféle nyavalyák ellen, feljegyzések szerint.Az ágyi poloska őshazája feltehetően a Földközi tenger környékére tehető. Eredetileg denevérek parazitája volt, de a barlanglakó ősember megjelenésével és segítségével – idő közben – napjainkban igazi kozmopolita fajjá vált. Az ember kiváló „társnak” bizonyult a poloskák számára aki tökéletes feltételeket, valamint élelemforrást biztosít a számára.Megfelelő feltételek az ágyi poloska számára:

 • Hőmérséklet
 • Páratartalom
 • Búvóhely
 • Élelemforrás

Az ágyi poloska terjedése

agyi poloska

Kisebb-nagyobb hullámokban tér vissza folyamatosan az ágyi poloska Magyarországra. Lényegében ma már nagyon sok országban küzdenek jelentős mértékű elszaporodása ellen, így hazánkban is. A XX. század elején igen magas poloska fertőzöttséget tartottak számon, viszont 90-es évek kezdetére szinte teljesen eltűnt. Majd ezt követően nagyjából a 2000-es évek elején újra megjelent és fokozatosan, egyre gyorsabb ütemben terjed Európában és Magyarországon egyaránt. Budapest szegényebb, zsúfoltabb kerületeiben az 1945-60-as években csaknem a lakások 80%-a fertőzött volt ágyi poloskával.

Abban az időben hogyan sikerült kiirtani, modern irtószerek és a mai modern technológia nélkül?

A DDT ( diklór-difenil-triklóretán ) felhasználásával, illetve gázosítással ( hidrogén-cianid, diklórfosz ) tudtak elődeink hatásosan fellépni az ágyi poloska ellen. Ezen eljárások hatására az ágyi poloska szinte teljesen eltűnt, persze tudjuk, hogy ez nem maradt így sokáig. Egyes források szerint a 90-es évek végén kezdődött el ismét az újabb „támadás”, mint tapasztaljuk sokkal nagyobb lendülettel.

Budapest után mostanra vidéki városok – sőt falvak – is áldozatává válnak a vérszívó poloskáknak. Tapasztalataink alapján a fertőzöttség szintjével egyenes arányban szaporodnak azok az extrém helyzetek, melyek az emberek tudatlansága, hozzáállása és vakmerősége idéz elő.

Milyen extrém helyzetekkel találkozunk? Ezt ne tegye, ha poloskái vannak című fejezetből kiderül.

Az ágyi poloska terjedésének okai

Az ágyi poloska terjedésének vannak általános és az irtószerekkel kapcsolatos okai Általános okok:

 • Ismeret, tapasztalat hiánya
 • Turizmus fellendülése
 • Vendégmunka
 • Lomtalanítás
 • Használt áruk kereskedelme
 • Internetes kereskedelem
 • Szakszerűtlen irtás
 • Közforgalmú járművek
 • Kezelések, ellenőrzések hiánya

Irtószerekkel kapcsolatos okok:

 • Hatékony készítmények betiltása
 • Hatóanyagok visszavonása, tilalma
 • Gyorsan kialakuló rezisztencia a hatóanyagokkal szemben
 • Csótányokra alkalmazott permetezés visszaszorulása
 • Irtószer rotáció mellőzése

Természetesen még számtalan oka van az ágyi poloska terjedésének Pl.: ( műszaki, építészeti, stb. ). Legfőbb mozgatórugója azonban az emberek hozzáállása a problémához. Tehát, az azonnal, gyorsan, olcsón szemlélet generálja leginkább az ágyi poloska terjedését.

 • Azonnal megszabadulni a poloskás tárgyaktól, szövetektől: Ez a tevékenység alkalmas további helyiségek vagy társasházak tekintetében, más lakások megfertőzésére.
 • Gyorsan fújjunk ki egy flakon rovarölő készítményt: Talán mind közül ez a legrosszabb. Alacsony hatóanyagtartalma és szakszerűtlen kihelyezése miatt, rezisztencia kialakulását idézi elő. További hátránya, hogy könnyen „szétkergetésre” kerülnek a készítmények hatására.
 • Olcsón eredményt elérni szakképzett személynek sem sikerül: Laikusként ágyi poloskát irtani néhány ezer forintból szinte lehetetlen. Az irtószer koncentrátumok magas ára miatt – ami csak szakemberek számára elérhető – olcsón, teljes mentességet elérni ágyi poloska ellen nagyon nehéz feladat, még hozzáértőknek is. Ágyi poloska irtás ára

Az ágyi poloska ártalma. Avagy milyen betegséget terjeszt az ágyi poloska.

Ártalma első sorban a csípések miatt kialakuló égő, viszkető duzzanat okán alakul ki. Az ágyi poloska csípése valójában szúrások, ezen keresztül a poloska érzéstelenítő, véralvadásgátló és viszketést kiváltó anyagot juttat áldozatába. A szúrások nyomán kialakuló testi reakciók mértéke egyénenként változik. Apró piros foltoktól egészen a gennyes hólyagokig terjedhet. Mely testrészek érintettek leginkább:

 • Nyak
 • Derék
 • Felkar
 • Csukló
 • Könyök
 • Lábszár
 • Boka

Nagyjából ezek a testrészek vannak szabadon az éjszaka folyamán, ezért könnyen hozzáférhető a poloskák számára. A tünetek kialakulása, valamint a viszketés órákkal később jelentkezik csupán. Másodlagos fertőzés a vakarás hatására alakul ki, ez tovább súlyosbítja a tüneteket, valamint látványra sem lesz túlságosan biztató.

Az ágyi poloska ártalma a viszketésből, vakarózásból és pszichés terhelésből adódik. Nyugodt alvásról lemondhat az akinél ágyi poloska van, így napközben az emberi teljesítőképesség nagy mértékben lecsökken. A teljesítőképesség romlása kihat a munkahelyi, iskolai feladatok ellátására és a csípésnyomok szégyenérzetet is generálnak a közösségben.

További ártalmak lehetnek még a kellemetlen szag – bűzmirigy -, allergiás reakció az ürüléke miatt. Betegségek terjesztésében – hivatalos álláspont szerint – nincs szerepük. Bár laboratóriumi körülmények között bizonyos betegségek átvitelére képesek, de a hétköznapi életben nem nyert bizonyítást. Ragaszkodása a megszokott „élelemforráshoz” csökkenti a fertőzések, járványok kialakulásának kockázatát.

Az ágyi poloska biológiája

ágyi poloska fejlődése

 

Rozsdabarna színű – vérszívástól függően -, kifejlett állapotban 4-7 mm hosszúságú, hát-hasi irányban lapított, ovális alakú szárnyatlan rovar. Szájszerve a vérszívásra módosult szipóka ( szúró-szívó szájszerv ). Egyedfejlődése során 1 mm nagyságú petéből kikelő lárva szabad szemmel alig látható. 5 lárvastádium után, végül az utolsó vedléssel jelennek meg az imágók. Minden egyes stádium obligát vérszívó, a lárvák egyetlen vérszívást követően vedlenek, az imágók azonban 1.5 évig tartó életük során akár naponta. A vér mennyisége, nagyjából az adott rovar testsúlyának 2-6 szorosa.

Tipp: Az ágyi poloska felismerése

Az ágyi poloska nősténye folyamatosan, napi szinten rakja le petéit ( 1-6 ). Évente 3-4 nemzedéke fejlődik, megfelelő körülmények között. Imágó állapot – kifejlett rovar – eléréséhez legalább két hónap szükséges, ideális esetben. Szaporodásuk tekintetében maga a megtermékenyítés igen traumatikus módon történik, egy hímek által túlsúlyos környezetből menekülni fognak a nőstények. Ez a jelenség épületen belül aktív vándorlásnak tekinthető. Főként emberi vérrel táplálkozik, tartósan állatok vérén, illetve a természetben nem él meg.

Az ágyi poloska életmódja

agyi poloska életmódja

Fejletlen érzékszervei vannak, ezért áldozatát csak igen kis távolságból, hő és párakülönbség által találja meg. Vérszívásra alkalmas helyet többszöri szúrás után találja meg. Ezért tapasztalható nagyon sok esetben 2-4 csípésnyom egymás mellett. Beazonosítás szempontjából lehet ez is kiinduló pont. Fejlődési stádiumtól függően a vérszívás ideje 3-15 perc közé tehető. Vérszívás után azonnal rejtekhelyére húzódik vissza.

A vérszívás gyakorisága hőmérséklet alapján 1-7 naponként történik, amit a fejlettségi szint is befolyásol. Hűvösebb időben ritkábban szív vért. Táplálkozás zömmel éjjel történik, kivéve az éhezés ami miatt napközben is útra kelnek. Az éhezést jól tűrik, egy kifejlett állapotú rovar ( Imágó ) megfelelő körülmények között akár hat hónapig képes életben maradni, táplálék nélkül. Ez esetben viszont a peterakás leáll.

A nőstények első vérszívást követően vállnak alkalmassá peterakásra, párosodás után napi 2-6 petét tesz le. Petéit a búvóhelyén nyugodt, védett körülmények közé helyezi. Kezdetben a csípésnyomok árulkodóak, később azonban az ürüléknyomok, lárvabőrök, peték, és a csoportokba tömörült poloskák jelentenek vizuális megerősítést. Gyakran a szoba magasabb pontjain tömörülnek csoportokban, ha itt rejtekhely található, akkor nagyobb fertőzöttségnél mindenképp. Amint ez bekövetkezik és minden kétséget kizáróan sikerült beazonosítani, hogy ágyi poloskáról van szó, azonnal lépéseket kell tenni a hatékony irtás érdekében.

Az ágyi poloska tűrőképessége

Mint minden rovarnak az ágyi poloskának is megvannak az életben maradáshoz szükséges ideális életkörülményei ( 25-30 °C ). A hirtelen lehűlés 0 °C-ra vagy hirtelen felmelegedés 40 °C -ra rövid időn belül elhulláshoz vezet. 10 °C alatt a vérszívás szünetel. A sokat emlegetett mosás is főként a magas hőmérsékletre épít. Mozgó alakok és peték elpusztítására 60 °C -os mosás az ideális, vagy kevesebb hőfok, de szárítógép használata.

A bezsákolt holmik szintén „kezelhetők” szélsőségesen magas, vagy alacsony hőmérséklettel.

Nyáron a tűző napon, télen a kinti hideg lehet alkalmas ágyi poloskairtásra. A téli hideg -17°C -ot jelent.

Az ágyi poloska viselkedése

Rendkívül óvatos és igen jól rejtőzködő rovar. A fényre, huzatra érzékeny. Éppen ezért keres magának olyan búvóhelyet ami ezektől a körülményektől megvédi. Hangoktól valamint különböző zajoktól megriad, ezért rejtekhelyére menekül vissza, ez az ösztöne még éhezés esetén is fennáll. Rejtekhelyei rendkívül változatosak, szinte bárhol talál magának menedéket a szobában, ha már az emberi fekhely valamilyen okból nem használható a számára. Alkalmas búvóhelyek lehetnek:

 • Ágyak
 • Kárpitozott bútorok
 • Fali képek, tükrök
 • Függönytartók, karnisok
 • Kapcsolók, konnektorok
 • Szögek, furatok hézagai
 • Falrések
 • Ablakkeretek
 • Parketta
 • Könyvek, újságok
 • Stukkók

Kevésbé kedvelt rejtekhelyek a fémből készült tárgyak, illetve a ruhaneműk és fehérneműk. A textíliákban csak nehézkesen tud mozogni, viszont közvetítő közegnek alkalmasak.

@agriohu

Így néz ki az ágyi poloska, ilyen nyomokat hagy maga után.https://agrio.hu/agyi-poloska-cimex-lectularius/ #ágyipoloska #ágyipoloskairtás #rovarirtás

♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Az ágyi poloska társas lény, csoportokba tömörülnek egy-egy búvóhelyen ahol életük nagy részét töltik. Itt emésztik meg a vért, rakják le petéiket, vedlenek, szaporodnak és fejlődnek. Túlszaporulat miatt képesek falszegletek mentén egymás árnyékában „fürtökben” lógva egészen bizarr látványt nyújtani. Mozgásuk gyors – 1 méter/perc – vagy vész esetén ennek többszöröse. Mindenféle felületen és függőlegesen is jól mászik, rejtekhelyére könnyen visszatalál.

Környezeti tényezők:

 • Ideális hőmérséklet 25-30 °C. Ennél magasabb vagy párás levegőjű környezetben, életfeltételei romlanak.
 • Páradús környezetben gombás megbetegedések áldozatául esik.
 • A száraz levegő főként a lárvákat tizedeli.
 • 10 °C körül nem mozog
 • 0-5 °C körül hat hónapig is életképes marad

Az ágyi poloska terjedése

agyi poloska terjedése

Épületekbe behurcolás útján kerül, az emberek maguk viszik be akaratukon kívül. Az épületen belül már „önerőből” képes szobáról-szobára, de akár lakásról-lakásra terjedni. Aktív terjedése panelházaknál jelent nagy problémát az áttörési pontok sokasága és méretei miatt. Furatok, villany- és fűtéscsövek mentén egészen könnyen képesek vándorolni lakásról-lakásra adott esetben. Főleg használati tárgyakkal kerülhet a lakásba vagy társasházba, de pontosan melyek ezek?

 • Használt bútor
 • Könyvek ( antikvár )
 • Festmény
 • Ruha
 • Dísztárgyak
 • Lomtalanításból származó tárgyak
 • Bontásból származó faanyag
 • Ezeket szállító járművek

Napjainkban az utazások alkalmával is hazavihető hotelszobából, busz, vonat, repülő vagy egyéb járművek közvetítésével a poggyászokban.

ElőzőEzt ne tegye, ágyi poloska ellen
KövetkezőÁgyi poloska irtás házilag