Ágyi poloska csípése

0
532
ágyi poloska csípése

Így néz ki az ágyi poloska csípése emberen

Az ágyi poloska csípése legtöbbször az alvó embert éri éjszaka, mikor szinte teljes nyugalomban zavartalanul képesek táplálkozni. A csípések egészen változatos intenzitásúak lehetnek, melyek mértéke egyénenként eltér. Egyes személyek esetében komoly vizenyős, gennyes elváltozások léphetnek fel a bőr felszínén, mások pedig észre sem veszik, hogy egyáltalán csípések vannak a testén. Durva hólyagok, göbök a vakarózás miatt fellépő másodlagos sebfertőzés okán alakulnak ki. Bizonyos gyógyszereket rendszeresen használók körében csípésnyomok nem jelennek meg.

Többen is felfigyeltek már erre a jelenségre a poloskairtást végző szakemberek közül, de tudományos bizonyítékok még nem állnak rendelkezésre.

Az ágyi poloska csípése főként éjszaka a takaróval, illetve ruházattal nem fedett testtájékon éri az embert. Ebből kifolyólag a végtagok és a nyak környéke lehet csípésekkel  – sokszor alaposan – ellátva. Adott bőrfelületen egymáshoz közel elhelyezkedő csípések abból adódnak, hogy az ágyi poloska 2-4 szúrást is megejthet mire megfelelő hajszáleret talál magának a vérszíváshoz. A viszketés kialakulása több óra vagy több nap elteltével jelentkezik. Utazások vagy más helyen való tartózkodás nem jelenti azt, hogy a csípések feltétlenül az idegen helyen keletkeztek, mivel a tünetek kialakulása jelentős időbeni eltéréseket mutathat. Az ágyi poloska csípése igen alattomos, mivel nyálában véralvadásgátló, értágító, érzéstelenítő és viszketést kiváltó anyagok találhatóak.

A poloskacsípés egyértelmű beazonosítása fontos, mivel más rovarok, vagy allergiás reakció is kiválthat poloskacsípéshez hasonló tüneteket. Kizárólag egyetlen csípés miatt ágyi poloska irtás végezni nem ajánlott. További tapasztalások, megfigyelések, nyomvizsgálatok szükségesek a mentesítés megkezdéséhez. Ezek a tapasztalatok, vizsgálatok nem szabad, hogy kizárólag a fekhelyre koncentrálódjanak.

A poloskák rendkívül alkalmazkodóak, gazdájukat olyan helyekre is követik ahol sok időt tölt.

Az ágyi poloska csípése: felismerés, azonosítás, tünetek

Az ágyi poloskát felismerni a csípések, nyomok majd maga a rovar vizuális megjelenése folytán lehet. Képek – Videók

Ágyi poloska csípése? Vagy mégsem?

Csípésnyomok megjelenése nem feltétlenül jelenti, hogy ágyi poloska csípése. Más rovarok által előidézett szúrások is okozhatnak hasonló tüneteket. Érdemes néhány gyakoribb példát megtekinteni.

Ágyi poloska csípés okoz-e megbetegedést?

Az ágyi poloskák számos emberi kórokozó hordozói, de egyértelmű bizonyítást nem nyertek, hogy ezekkel a kórokozókkal képesek megfertőzni bárkit. Az ágyi poloska csípése, illetve annak ártalma első sorban a lassan gyógyuló feltűnő sebek okozta kellemetlenségek, valamint a vele párhozamosan kialakuló szégyenérzet miatt jelent problémát. Nyugtalan, álmatlan éjszakák okoznak testi-lelki leromlást és koncentráció kiesést.

A poloskacsípés legfőbb ártalma ebből adódik, ami a rovarok eltűnése után is hetekig fennállhat.  Az ágyi poloskák okozta szorongás egészen extrém módokon is megnyilvánulhat előfordul néha a bőrférgességi téboly is akár. Ennek során a beteg úgy érzi, hogy a környezete és a saját teste is tele van parazitákkal (gyakran kimondottan ágyi poloskával). Ezek a tünetek a hosszú idővel a fertőzés megszüntetése után fennmaradhatnak. Néhány esetben a betegek tanácsadásra szorulhatnak, hogy ezektől a kényszerképzetektől megszabadulhassanak.

Tapasztalt szakemberek egyre gyakrabban találkoznak hasonló esetekkel. Az inszektofóbia vagy entomofóbia igen komoly betegség, képes az adott személy életét tönkretenni. A rovarfóbiás betegek családi, baráti kötelékei felbomlanak szélsőséges esetben és nem ritkán munkahelyi problémák kiinduló pontja.

Túlszaporulat esetén a gazdaszervezet először vashiányos, majd vérszegény állapotba kerül. Sajnos az ágyi poloska intenzív terjedése okán, egyre gyakrabban találkozni súlyosan fertőzött, elhanyagolt területekkel. Amikor az ingatlan tulajdonosa – számunkra ismeretlen okok miatt – nem végeztet poloskairtást, rendkívüli módon képesek elszaporodni.

Poloskacsípés enyhítése, kezelése

ágyi poloska csípés enyhítéseMint azt már említettük az ágyi poloska csípése rendkívül kellemetlen, fájdalmas és viszkető érzést kelt. Kimondottan poloskacsípésre nem kapható specifikus termék, de általános rovarcsípésre alkalmazható készítmény igen. A viszketések enyhítésére antihisztamint tartalmazó krémek, esetleg hűsítő lóbalzsam alkalmasak, vagy alkohol tartalmú fertőtlenítő oldatok. Vakarni a sebeket kifejezetten tilos, koncentráljon inkább a viszketés csillapítására. Intenzívebb tünetek megjelenésekor forduljon orvoshoz.

ElőzőFaodvasító lóhangya
KövetkezőRejtélyes csípések