Ezt ne tegye, ágyi poloska ellen

0
491

Leggyakrabban elkövetett hibák ágyi poloska ellen.

Az ágyi poloska nem egy „közönséges” rovar, nem a szokásos módokon lehet megszabadulni tőle.

Az ágyi poloska nem egyenlő a mezei, vagy márványpoloskával és nem ugyanazt az eljárást kell alkalmazni ellene. Összegyűjteni, vagy rovarirtó készítményekkel fújkálni az esetek 99%-ában teljesen felesleges. Nézzük meg mi az amit feltétlenül kerülni kell, ha ágyi poloska került a lakásba.

Irtószerek ágyi poloska ellen

Az első gondolatok mindig egy flakon rovarirtó készítmény, vagy bútorok kidobása körül forognak. Mindkettő nagy hiba és felesleges pénzkidobás. Egy flakon permet valószínűleg nagyon kevés, átlagos szobák esetén. További probléma a bolti irtószerekkel kapcsolatban, hogy valószínűleg nem minden egyedet tudnak közvetlenül lepermetezni vele. Így csak egy nem túl tartós méregmező jön létre, amit rövid időre elkerülnek a poloskák. Tehet a területük ezáltal kiszélesedik az egész szoba, netán az egész lakás tekintetében.

Amennyiben ez nem lenne elég, sajnos van még egy hasonlóan súlyos probléma az alacsony hatóanyagtartalmú irtószerekkel. Az ágyi poloska gyorsan ellenállóvá válik – rezisztencia – ezekkel a hatóanyagokkal szemben. Nagyon fontos, ha szakemberhez fordulnak a későbbiekben, ne felejtsék el tájékoztatni vagy megmutatni a flakont. Ez azért lényeges mert a kijuttatott hatóanyaggal, – néha hatóanyag csoporttal – már nem érdemes dolgozni. Sok poloskairtás ilyen apróságok miatt fullad kudarcba.

Ágyi poloska irtásra kizárólag hosszan tartó professzionális, erre a célra formulázott irtószerek alkalmasak. Olyan irtószerekről beszélhetünk melyek zárt térben használhatóak. Növényvédő szerek nem tartoznak ebbe a kategóriába, használatuk lakásban TILOS. A különböző mezőgazdasági, esetleg feketepiaci vegyületek, amiknek a használata szintén tilos és veszélyes.

Lomtalanítás ágyi poloska ellen

Igen, ez a másik súlyos hiba az ágyi poloska elleni küzdelemben. A lomtalanítás, illetve felesleges dolgok kidobása poloskairtást megelőzően alapvetően jó ötlet, és szükséges is, de nem mindegy mit és hogyan. Bútorokat kidobni nem szükséges mert azokat lehet kezelni. Amennyiben mégis szeretne megszabadulni – mondjuk egy foteltól -, azt csak szakszerű poloskairtás után tegye.

Lakáson, vagy társasházon keresztülvinni nem ajánlott, mert a leszóródó egyedek további szobákat, lakásokat fertőznek meg. Célszerű lehet még a bútorok, berendezési tárgyak szétszerelése és bezsákolása. Előfordul, hogy erre nincsen mód, ilyenkor a légmentesen történő befóliázás jöhet még szóba.

Az ágyi poloska megjelenése egy lakásban sokszor automatikusan kidobási kényszert vált ki a lakókból. Általában drága dolgok is a kukában végzik, feleslegesen. Fontos viszont, hogy mindezt a megfelelően kell végrehajtani.

Erős kukazsákot érdemes használni erre a célra, ami nem lehet túlságosan tömött, vagy szakadt.

Ágyi poloska ellen költözés

Poloskairtás helyett szoktak még a költözés mellett dönteni, mondván úgysem jönnek utánam. Természetesen ez tévedés. Az ágyi poloska elől nehéz megszökni. Éhezés esetén, ha nem talál élelemforrást, tovább vándorol. Szén-dioxid kibocsátást és testhőt érzékel, ez alapján bárhol rátalál az emberre, bizonyos idő után.

El lehet költözni akár másik lakásba is, de személyes holmikkal nagyon könnyű áthurcolni néhány poloskát. Hiába fordít valaki nagy figyelmet a csomagolásra, mégis megtörténik a baj. Kérdés azonban, mennyi időre tudja valaki elhagyni lakását, és milyen típusú lakásról van szó. Megfelelő körülmények között akár fél év is kevés lehet az ingatlan elhagyására mert az ágyi poloska simán túlél ennyi időt.

Társasházban található lakásoknál gondot jelent, hogy az üresen hagyott ingatlanban lévő poloskák tovább vándorolnak a szomszédba.

Mivel senki sem szeretné továbbadni poloskáit a szomszédnak, érdemes inkább kezeltetni ezt a problémát. Ráadásul a szomszédoknál elszaporodott ágyi poloskák könnyen visszatérhetnek „eredeti” helyükre. Így hiába költözik bárki bárhová, nem fog megoldódni a poloska fertőzöttség. Volt már példa arra is, hogy valaki a konyhába vagy az előszobában éjszakázott pár napig, természetesen rátaláltak.

Tisztítószerek

A takarítás alapozza meg a rovarmentes állapotot, nélküle az ágyi poloskairtás elhúzódhat. Tisztítószerek tekintetében az általános használatra szánt termékek a megfelelőek. Olvasni lehet nagyon erős tisztítószerek, ecet, petróleum, domestos stb. alkalmazásáról, mint házi praktika. Ezen szerek hatására nagy valószínűséggel menekülni fognak a poloskák, majd maga a tulajdonos és családja is. Maró hatású és/vagy durva érintőmérgek felhasználása zárt térben az emberre mérgező.

Ágyi poloska ellen gőzzel

Létezik hatékony gőzzel történő poloskairtás, viszont ennek is megvan a módja. Alacsony hőfokú vagy magas páratartalmú berendezések használata nem lesz elég az ágyi poloska ellen. Olcsó készülékek, vasalók tökéletesen alkalmatlanok erre a célra. Ráadásul a poloskairtás gőzzel, egy jó adag tapasztalatot és rutint igényel. Kezdő szakemberek néhány száz munkaórával a hátuk mögött sem vállalnak ilyen típusú poloskairtást. Aki először csinál poloskairtást ezzel a technológiával az nagy valószínűséggel el fogja hibázni. A továbbképzések fontossága itt is megnyilvánul.

Ágyi poloska ellen tűzzel

Itt szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, sem gyufával sem öngyújtóval vagy egyéb tűzszerszámmal ne próbáljanak poloskairtást végezni. Semmi értelme! Ez biztos!

Egész egyszerűen nem lehet öngyújtóval minden búvóhelyet felperzselni. Rendkívül veszélyes „játék” ezzel próbálkozni. Mivel több kártevőirtó szakember is beszámolt hasonló próbálkozásról, ezért fontosnak tartottuk megemlíteni. Bár magunk sem hiszünk a szemünknek.

Ágyi poloska ellen hajszárítóval

A hajszárító meleg levegőt képez ugyan, de ez vajmi kevés az ölőhatás eléréséhez. Nagy teljesítményű hajszárító képes elsodorni a poloskákat egyik helyről a másikra. Ebből kifolyólag nem csak hatástalan, de még jelentősen ront is a helyzeten.

Poloskacsapda házilag

poloskacsapda házilag

Poloskacsapda házilag elkészítve is eredményesen alkalmazható – feltéve ha megfelelően van elkészítve és kihelyezve -. A teljes mentesség elérésre nem, viszont monitoring céljából igen jól használható. A legjobb ágyi poloska csapda a hővel csalogató csapda.

Vegyszerek

Sokan úgy gondolják – vagy rossz tanácsként elfogadják – az ágyi poloska elleni különböző vegyületek hatásosságát. Ezek általában teljesen hatástalanok. Kizárólag az éppen látható egyedek elpusztítására képesek. Többségük az emberre nézve pedig toxikus. Néhány példa:

  • Növényvédő szerek ( zárt térben ne használja )
  • Durva érintőmérgek ( petróleum, gázolaj, stb. Emberre mérgező )
  • Faanyagvédő ( gombaölő, stb. )
  • Állatgyógyászati készítmények
  • Hajlakk
  • Csavarlazító
  • Gyomirtó

Sajnos az emberek nagy többsége a szakszerű beavatkozás igénybevétele előtt, mindenfélével próbálkozik poloskairtás céljából. A fenti lista néhány példát tartalmaz, nem teljes.

ElőzőÁgyi poloska irtás kérdések és válaszok (GYIK)
KövetkezőÁgyi poloska ( Cimex lectularius )