Ágyi poloska irtószerek

0
531
ágyi poloska irtószerek

Az ágyi poloska irtáshoz használt készítmények.

Jelen írás kizárólag a II. forgalmazási kategóriába tartózó biocid készítményekkel foglalkozik. Mivel ezek a leggyakrabban használt, és leghatásosabb termékek ágyi poloska irtásra, ezért érdemes megismerkedni velük.

A kártevőirtó szakemberek munkájuk során – ide tartozik az ágyi poloska irtása is – vegyi eljárásokat és irtószereket használnak. A technológiákat valamint az irtószereket folyamatosan fejlesztik a gyártók, az elmúlt évtizedekben rohamosan. Mint már írtuk, az ágyi poloska hosszú ideje az ember vérszívója, a barlanglakó ősembert is kínozta. Nagyobb közösségek, falvak, városok – a civilizáció – kialakulásával megjelentek a különböző rovarok- és rágcsálók, mai megfogalmazás szerint, az egészségügyi kártevők.

Ágyi poloska irtószerek, hatóanyagok

Hatóanyagok tekintetében legtöbbször szintetikus piretroidok kerülnek alkalmazásra. A szintetikus piretroidok fajlagos érintőmérgek, az ágyi poloska idegrendszerére fejti ki hatását. Nagy előnye, hogy tartós hatásúak és az emberre nézve kevésbé toxikusak. Hátrányuk, hogy kizárólag mozgó alakokra fejti ki hatását, petékre nem. Ebből adódóan ismétlő kezelésekre van szükség. A szintetikus piretroidok felhasználása igen komoly szakmai felkészültséget igényel. Nem megfelelő ismeretek, vagy tapasztalatlanság, esetleg a felhasználás szabályainak megszegése, eredménytelenséget fog okozni és elősegítheti a rezisztencia kialakulását.

Ölőhatás elérésére folyékony, por vagy hab formában kaphatóak különböző készítmények. Azt, hogy éppen melyik formuláció használható adott területen, a helyszín megismerése után, a körülmények tükrében dől el. Általánosan használható recept nincs.

Az irtószer koncentrátumok kizárólag szakképesítéssel rendelkező személyek által megvásárolhatóak, felhasználhatóak.

Ágyi poloska irtószerek. Kiűzés

Az ágyi poloska rendkívüli rejtőzködő képessége miatt szinte kötelező valamilyen kiűzőszert használni. A kiűzőszer lehet szintetikus, vagy természetes eredetű. Kijuttatása füst és hidegköd formájában a leghatékonyabb, de permetezőgépbe a munkaoldathoz keverve is használhatóak. Ezen kívül aeroszol palackok vannak még forgalomban, használatuk korlátozott, nem költséghatékonyak.

Ágyi poloska irtószerek: Fejlődést befolyásoló anyagok

A fejlődést gátló hatóanyag alkalmazása ágyi poloska ellen nagyobb fertőzöttség, illetve a visszafertőzés magas kockázatával rendelkező lakásoknál ajánlott. Önmagában mentesítésre nem alkalmas, de poloskás társasházak, tömegszállások irtásánál használni kell mindenképp. Miért?

 • Eredményességnövelés
 • Rezisztencia megakadályozása
 • Fejlődésgátlás
 • Szaporodásgátlás

Ágyi poloska irtószerekkel szemben támasztott elvárások

 • Az ágyi poloska minden fejlődési alakját biztosan pusztítsa el, rövid időn belül
 • Egyszerűen alkalmazható
 • Tartós hatás
 • Ellenálló
 • Stabil

A készítmény ne legyen:

 • Az emberre káros
 • Anyagkárosító
 • Riasztó hatású
 • Tűzveszélyes
 • Kellemetlen szagú

Az irtószerek ára

Az irtószerek áráról részletesen az Ágyi poloska irtás ára című fejezetben olvashat. Maguk a készítmények sűrűn változnak. Jelennek meg újak, vonnak ki régebbieket különböző okok miatt. Az irtószerek ára ezzel egyidejűleg változik annak tükrében, hogy éppen melyik termék elérhető.

Ágyi poloska ellen a legtöbb esetben – például egy átlagos lakásban, vagy átlagosnál zsúfoltabb szobában – az olcsóbb irtószerek nem lesznek hatékonyak. Az igazán hatékony, biztonságos és szaghatásban mérsékeltebb készítmények ára magas. Sajnos az ágyi poloskától könnyen és olcsón megszabadulni nem lehet. Azok akik túl vannak már jónéhány irtáson azok pontosan tudják, hogy miről van szó. Gyermekek és háziállatok mellett mindenképpen az elérhető legbiztonságosabb terméket szabad választani. Értelemszerűen ez növeli az irtás árát, de megéri a többletköltség ezekben az esetekben.

ElőzőÁgyi poloska irtás ( kiegészítő eljárások )
KövetkezőPatkányirtás