Faodvasító lóhangya

0
1193
faodvasító lóhangya

A fakárosító hangya az utóbbi években egyre több helyen jelenik meg hazánkban és okoz anyagi károkat az ingatlan tulajdonosoknak. Legtöbb esetben a tulajdonosok nem ismerik fel a veszélyt, vagy csak igen későn. Mire észreveszik, hogy valójában mekkora a baj, addigra már hatalmasra duzzad a kolónia és ezzel együtt a szerkezeti károk is jelentőssé vállnak.

A faodvasító lóhangya ( Camponotus ligniperda ) megjelenése

Faodvasító lóhangya életmódja

Ez a hangyafaj kifejezetten a kivágott, száraz fát részesíti előnyben ahol a kolóniát létre tudja hozni. Magát a fát nem eszi meg, csak járatokat és menedéket épít a belsejében. Idővel a fészek és az egyedszám növekedésével teljes mértékben tönkreteszik az ember számára fontos faanyagot. Az épület körül megjelenő fűrészpor egyértelműen jelzi, hogy valami baj van. Sokszor az ingatlan vásárlása után szembesülnek a tulajdonosok a jelenséggel. Éppen ezért annyira fontos az előzetes szemle alkalmával a kártevő felderítés.

Egy átlagos kolónia 15-20 000 egyedből áll, de nem ritka az 50 000-es létszám sem. Ennyi hangya már képes több milliós anyagi kárt okozni, a jelenlegi anyagárak és munkadíjak mellett nem is nehéz elképzelni. Minden egyes kolóniához tartozik egy királynő amely szárnyatlan és legfőbb feladata az utódok világrahozatala.

Faodvasító lóhangya fertőzés jelei

Kezdetben a fában megjelenő apró lyukak és a környékén megjelenő faforgács lehetnek árulkodó jelek. Később a dolgozok egyre nagyobb számban történő megjelenése segíthet a beazonosításban. Az épületek környékén lehetőleg ne tároljon kivágott fát, a puha és rothadó faanyag meghívó lehet ezeknek a kártevőknek.

Faodvasító lóhangya

A farontó lóhangya vízigénye igen nagy, ezért gyakran tapasztalni, hogy a dolgozók hosszú sorokban vonulnak a vízgyülemek irányában. Érdemes tehát a csöpögő, valamint az állóvizeket megszüntetni a ház körül. Megelőzés tekintetében az épületre lógó faágakat is érdemes visszavágni, ugyanis hidat képezhetnek a hangyák számára. Természetesen nem kizárólag a hangyák miatt kell eltávolítani a faágakat, tujákat, stb. Más kártevők is bejuthatnak az épületbe ezeken keresztül mint például rágcsálók, nyest, pókok és más rovarok.

Faodvasító lóhangya táplálkozása

Táplálékforrásuk széles skálán mozoghat, attól függően, hogy milyen élelemforrás érhető el a közvetlen környezetükben. Első sorban növényi részekkel, mézharmattal, gyümölcsfák leveleivel és rovarokkal táplálkoznak. A lakásba bejutva több mindent fogyasztanak: húsokat, tojást, süteményeket, zsírt, stb.

Faodvasító lóhangya harapása

A lakásokon belül megjelenő hangyák akár haraphatnak is. Erős állkapcsuk alkalmas a harapásra ami, ha az embert éri igen csak fájdalmas lehet. A fájdalmat tovább erősíti, hogy harapásával hangyasavat fecskendez a bőrbe ami égő érzéssel jár. Mindez rendkívül kellemetlen lehet, de egészségügyi kockázata nincs. A tünetek szépen lassan el fognak múlni maguktól.

Faodvasító lóhangya irtása

faodvasító lóhangya

 

Ennek a fajnak az irtása teljesen másképpen történik mint más hangyafaj esetében. Mindenképpen szakemberre lesz szükség, mivel a házilagos megoldások, a bolti irtószerek semmit sem érnek ellene. Sőt, még a szakemberek közül is olyat válasszon akinek volt már dolga, van tapasztalata faodvasító lóhangya irtásában. Kísérletezgetésre nincs idő mert teljes mértékben tönkretehetik az érintett faanyagot.

Amit tanácsolni tudunk, mérgezett csalétekkel semmi esetre se próbálkozzon mivel nem fogják megenni. A faodvasító lóhangya irtásához érintőméregre lesz szükség, ezekből is egy speciális keverékre. Éppen ennek okán tanácsoljuk tapasztalattal rendelkező szakvállalat felkeresísét. Önmagában persze az irtószerek sem érnek semmit, ha a bejuttatáshoz szükséges felszerelés nem áll rendelkezésre.

ElőzőBetegséget terjesztő kullancsok és szúnyogok
KövetkezőÁgyi poloska csípése