Pókirtás

0
409
Pókirtás

Lényegében két okból kifolyólag van szükség pókirtásra a legtöbb esetben. Az egyik amikor jelentős mértékben elszaporodnak a házon belül és kívül, annak közvetlen közelében. A másik gyakori jelenség amikor valaki iszonyodik a pókoktól és akár egyetlen példányt sem tűr meg maga körül. Hogyan szabaduljunk meg tőlük tartósan? Mit lehet tenni az eredményesség érdekében különböző helyzetekben.

Pókirtás lakásban

Pókirtás tekintetében talán a lakásokban van a legegyszerűbb dolgunk. Rendrakás és alapos nagytakarítás általában megoldja a problémát irtószerek nélkül. Nem szabad elfelejteni azonban a rendszerességet. Napi szintű takarításon kívűl legalább félévente legyen egy valóban alapos nagytakarítás. Túlzsúfolt lakásokban a pókok lényegében szabadon szaporodhatnak, ilyen körülmények között legfeljebb gyéríteni lehet őket házilagos módszerekkel. Amennyiben a lomtalanítás nem megoldható, szakemberhez kell fordulni tartós hatású megoldás érdekében.

Társasházak esetében lehetnek olyan bejutási pontok melyeken keresztül rendszeresen rovarok, pókok juthatnak a lakásba. Ezek lehetnek szellőzők, csőátvezetések, szerelőjáratok, stb. Lehetőleg minden ilyen bejutási pontot résmentesen le kell zárni, vagy rendszeresen tisztítani szükséges.

Pókirtás családi házban

Pókirtás tekintetében a családi házak összetettebb feladatot jelentenek a lakásoknál. Több mindent kell figyelembe venni ahhoz, hogy tartós legyen az eredmény. Alapvetően a következőket szükséges felmérni a sikeresség érdekében:

  • Épület szerkezete, típusa
  • Műszaki kialakítás kívül és belül
  • Berendezési tárgyak
  • Pince
  • Padlás
  • Melléképületek
  • Bokrok, növényzet, farakás, stb.

Tartós eredményt hozó pókirtás mindezek figyelembevételével és tartós hatású irtószerek használata mellett lesz eredményes. Természetesen a választott módszerek is nagyban befolyásolják a végeredményt, valamint az irtást végző szakember tanácsainak betartása.

pókirtás

Pókirtás kertben

Alapvetően pókirtásra kertben nincs szükség, kivéve amikor jelentős mértékben elszaporodnak. Ez akkor jelent igazán problémát, ha a fák, bokrok az épület közelében találhatóak. Családi házak bármelyikénél fennállhat a jelenség, de a vízparti ingatlanok esetében főként. Egyszerűen és hatékonyan szakember bevonásával lehet kezelni a problémát.

Professzionális pókirtás

Abban az esetben amikor már szakszerű segítségre van szükség mert a pókok már annyira elszaporodtak, vagy mert folyamatosan jelennek meg beltéren is, mindenképp professzionális irtószerekre és módszerekre lesz szükség. Ezek lehetnek folyékony, por, füst és hab állagú irtószerek. Kijuttatásuk tekintetében egyszerű permetezésen kívül akár ködképzés, vagy füstbefúvó berendezés is számításba jöhet, attól függően éppen mi a legmegfelelőbb eljárás az adott körülmények között.

Épületek tekintetében a szakemberek kívül és belül is alaposan felmérik a kezelendő területet. A megfelelő irtószerek és technológiák kiválasztása az Ő feladatuk lesz. Házilagos pókirtásról lentebb még lesz szó.

Pókirtás padláson

Gyakori jelenség, hogy a pókok rendszeresen – akár nagyobb számban – jelennek meg a lakásban a padlás irányából különböző átjutási pontokon keresztül. Persze egy padlástérben nem kizárólag pókok telepednek meg. Más rovarok – főleg darazsak – is szaporodhatnak ezen a helyen, de akár különböző poloskafajokkal lehet még találkozni padlásokon.

Itt például permetezéssel nem sokra lehet menni. Valószínűbb, hogy a rovarirtó szakember ezen körülmények között ködképzést esetleg por- vagy füstbefúvást fog alkalmazni. Igazán tartós megoldást jelen esetben egy porköd-képzés jelenthet, amennyiben van rá lehetőség.

Vegyszermentes pókirtás

pókcsapdaLakáson belül véleményünk szerint pókok ellen sokkal biztosabb megoldás a fizikai módszerek alkalmazása mint a bolti irtószerek kipermetezése. Amikor meglát egy pókot irtószer helyett inkább porszívó után nyúljon. Lehetőség van továbbá irtószer mentes készítményeket is bevetni mint például fagyasztó spray, mászó rovarok ellen. Továbbá a pókok által gyakran látogatott, de nehezen hozzáférhető helyekre ragacsos csapdákat érdemes kihelyezni.

Pókirtás tekintetében – legyen az irtószeres, vagy irtószer mentes – vegye figyelembe az Önnel együtt élőket. Gyermekek, idősek, betegek és háziállatok mind-mind komolyan befolyásolják az irtást, valamint annak módszereit és a kivitelezését.

Pókirtás házilag

A pókirtás házilag legegyszerűbben takarítással és rendezettséggel lesz eredményes. Alapvetően a túlzsúfolt és ritkán takarított ingatlanokban szaporodnak el a pókok. Ilyen esetekben a pókirtás házilag is eredményes tud lenni egy egyszerű nagytakarítás után. Amikor viszont a “pókinvázió” minden igyekezete ellenére és a házi praktikák ellenére sem szűnik, hívjon szakembert. Látható pókokat egyszerűen porszívó segítségével szedje össze, irtószereket nem szükséges használni, tartós hatása nem lesz.

Pókirtás üzemben, üzemi területeken

Az üzemekben elszaporodott pókok ellen nagy valószínűséggel csak kártevőirtó szakvállalat tud garantált megoldást nyújtani. A fent említett házilagos megoldások nem sokat érnek ezekben az esetekben. Sőt, bizonyos ilyen jellegű létesítményekben gyakran kétszeri kezelésre is szükség lehet az elszaporodás mértékétől és az adott körülményektől függően. Számtalan rejtekhely, vagy védelmet biztosító körülmény gátolhatja a sikeres irtást. Akár a sűrűn beszőtt pókhálós részek, akár a szellőzők és központi klímaberendezések okán.

Üzemek, raktárak és csarnokok tekintetében biztosan szükség lesz valamilyen előkészületre az irtást megelőzően. A vállalat tevékenysége alapjaiban határozza meg az előkészületeket és egyéb teendőket. Kiemelt odafigyeléssel főként az élelmiszerekkel foglalkozó cégeknél.

ElőzőÁgyi poloska csapda
KövetkezőVegyszermentes rovarirtás