Pókirtás után ellenőrzés

0
271
Pókirtás után ellenőrzés

Alapvetően a pókok érzékenyek az irtószerekre, de megbújhatnak olyan helyeken ahova nem jutott munkaoldat. Néhány nap után ezért újra megjelenhetnek még akkor is, ha szakember végezte a pókirtást. Mi ennek az oka? Hogyan lehet ellenőrizni az irtás sikerességét?

Pókirtást követő ellenőrzés

Az irtást követő ellenőrzés kívülről egyszerű szemrevételezéssel is megoldható. Más a helyzet a lakáson belül. Itt már jellemzően a rengeteg búvóhely miatt nehezebb a visszaellenőrzés, de erre is van megoldás. A lakótérben történő ellenőrzésnek akkor van kiemelt jelentősége, ha a pókirtás az épületen kívül történt. Sajnos elég gyakori az ilyen jellegű félmegoldás pókok ellen. Indokolt esetben, ha kémiai irtásra van szükség, azt az épületen belül és kívül is el kell végezni. Adott körülmények között pincétől a padlásig.

Hatékony pókirtás

Pókirtásra viszonylag ritkán van szükség, ami a kémiai irtást illeti. Egy alapos takarítás az épületen belül és kívül jellemzően meg szokta oldani a problémát, amennyiben azt rendszeresen elvégzik. A megfelelő takarító eszközökkel akár teljes egészében megszabadulhatunk a pókoktól. Természetesen erdős környezetben, vagy vízparti ingatlanok esetében rendszeresen visszatérő gondot okozhatnak a pókok. Ezeknél az ingatlanoknál nem a folyamatos irtószer kihelyezés jelenti a megoldást. Már csak az épület állagmegóvása szempontjából sem.

Az épületet közvetlenül körülvevő mikrokörnyezet alapvetően befolyásolja a házba belépő pókok számát és elszaporodásuk mértékét. Amire feltétlenül oda kell figyelni, hogy ne legyen az épület közvetlen közelében:

  • Farakás
  • Faanyag
  • Bokrok
  • Sövény
  • Dísznövények
  • Egyéb rejtekhelyet biztosító tárgy

Abban az esetben, ha szükséges irtószert használni, nem mindegy milyen készítményt és milyen technológiát alkalmaznak a szakemberek. A igazán hatékony pókirtáshoz ugyanis biztosan szakemberre lesz szükség. Ennek ellenére a pókirtás után ellenőrzést ajánlott elvégezni. Azok akik arachnofóbiától ( pókfóbia ) szenvednek mindenképp javasolt, mivel a szorongásos tünetek addíg nem fognak megszűnni míg bizonyosságot nem kap az érintett személy.

Pókirtásra alkalmas készítmények

Az épületek tekintetében biocid, a növények esetében pedig peszticid termékek kerülnek felhasználásra egy szakszerű irtás keretein belül. A biztonságos és tartós eredményt nyújtó kivitelezéshez olyan hatóanyagok és készítmények kerülnek felhasználásra amelyek kizárólag szakemberek számára elérhető. Az egyes termékek árában igen nagy eltérés tapasztalható. Tehát egy gyanúsan olcsó árajánlat nem fogja megoldani a teljes mentességet, legfeljebb gyérítésre lesz alkalmas.

Sajnos az irtószerek árában is megfigyelhető az árak folyamatos emelkedése. Általánosságban elmondható, hogy pókirtásra alkalmas megfelelő termék ára 30-50 ezer forint környékén van, ami a permetezhető és ködképzésre is alkalmazható. A folyékony munkaoldatokhoz szükség lehet még kiűzőszerekre, esetleg más például porozószerekre, amik szintén növelhetik az árakat.

Pókirtást megelőzően a pókhálók eltávolítása erősen ajánlott. Amennyiben sok a pókháló az épület belsejében, vagy a külső falakon, azokat távolítsa el még az irtást megelőzően. A pókháló ugyanis egy ronda sötét színű masszává fog alakulni az irtószerek hatására, ami nem egy szép látvány, ráadásul ráragad a felületekre, ilyenkor az eltávolításuk már szinte lehetetlen. Rendszeres irtószeres kezelések esetében komoly esztétikai állagromlás is kialakulhat.

ElőzőSzakszerűtlen darázsirtás
KövetkezőLóhangya