Szakszerűtlen darázsirtás

0
293
Szakszerűtlen darázsirtás

Az enyhe télnek köszönhetően jelentős darázsinvázió van már a nyár közepén is. Augusztus vége felé amikor a kolóniák elérik a maximális egyedszámot még ennél is súlyosabb lesz a helyzet. A társas életmódot élő darazsak közül idén a kecskedarázs és a lódarázs jelent napi szintű fenyegetést, emberre állatra egyaránt. A szakszerűtlenül kivitelezett házilagos megoldások ilyen melegben – mint az idei nyáron tapasztalható – sokszorosan veszélyes és komoly kockázatokat rejt.

Szakszerűtlenül kivitelezett darázsirtás

A darázsirtás bár egyszerűnek tűnik sokak számára mégsem az. Folyamatosan hallani olyanokról akik életveszélybe kerültek, vagy bele is haltak a szakszerűtlen házilagos kísérletezgetésekbe. Kigyulladt épületek, beszakadt mennyezet, stb. Néhányan még egy flakon bolti irtószerre is sajnálják a pénzt, így mindenféle gyúlékony durva érintőméreggel próbálkoznak – gázolaj, petróleum -. Talán mondani sem kell, hogy mennyire veszélyes az ilyen és ehhez hasonló felelőtlen próbálkozás.

Darázsirtás házilag

Lehetséges ugyan a házilagos darázsirtás, de csak bizonyos körülmények között. Kis méretű és látható darázsfészket lehet irtani bolti irtószerrel bárkinek. Ennek feltétele viszont a használati utasítás és óvintézkedések megismerése, valamint maradéktalan betartása. Nem szabad félvállról venni mert a nagy hőségben megvadult darazsak nem kizárólag az irtást végzőre jelentenek veszélyt. Gyermekek, házi- és haszonállatok semmi esetre sem tartózkodhatnak húsz méteres körzetben.

Rejtett fészkek, vagy lódarazsak irtását házilagos módszerekkel még véletlenül se próbálja meg. Röplyukat szintén tilos betömni, nem oldja meg a problémát, sőt. A darazsak képesek akár a falon is átrágni magukat, majd százával berepülni a lakásba.

Hasonló esetekben hívjon szakembert aki rendelkezik a megfelelő felszereléssel és irtószerekkel a hatékony darázsirtáshoz. A szakszerűtlen darázsirtás következményei sokkal többe fognak kerülni mint egy hivatásos darázsirtó ára.

Nincs fészek mégis sok a darázs?

Sokan tapasztalhatják, hogy az épületből kilépve szinte azonnal darazsak repkednek az ember körül. Teraszokon, kertben szinte semmilyen tevékenységet nem lehet folytatni. Szinte biztosra vehető, hogy darázsfészkek vannak a közelben, még akkor is ha nem láthatóak. A fészkek felszámolásával jelentősen csökkenni fog a darázsterhelés az érintett területeken. Természetesen átrepülő úgynevezett vizitor darazsak így is lesznek. Ellenük megfelelő darázscsapda kihelyezése a kellő számban jelent megoldást.

Darázscsípés esetén

Néhány kivétellel a darazsak könnyen támadásba lendülnek, ha veszélyt éreznek. A fészek megközelítése esetén embert és állatot egyaránt megtámadnak. Fullánkjuk visszahúzható, így többszöri szúrásra is alkalmas. Darázscsípés enyhítése nem kizárólag a fájdalom enyhítését jelenti, hanem a méreganyag terjedésének lassítását is célozza.

ElőzőAutósok a nyest ellen
KövetkezőPókirtás után ellenőrzés