Darázscsípés enyhítése

0
448
darázscsípés enyhítése

Néhány kivétellel a darazsak könnyen támadásba lendülnek, ha veszélyt éreznek. A fészek megközelítése esetén embert és állatot egyaránt megtámadnak. Fullánkjuk visszahúzható, így többszöri szúrásra is alkalmas. Fullánkjukat széles tartományban képesek mozgatni, ezért igen hegyes szögben képesek szúrni. A darázscsípés méreganyagot tartalmaz, ennek erőssége függ a tápláléktól. Sokféle élelmet fogyasztanak: rovarokat, elhullott állatokat, gyümölcsöt, húst, szerves hulladékot és emberi táplálékot.

Darázscsípés tünetei

A darázscsípés minden esetben fájdalmas, néha ezen túlmenően allergiás reakciókat is kiválthat. Arra érzékenyek életveszélyes állapotba kerülhetnek. Túlérzékenység akár halált is okozhat. A darázscsípésre alapvetően nem érzékeny személyeknél is felléphet allergiás reakció az évek múlásával, vagy több darázs egyidejű csípése során. Éppen ezért érdemes a darázsirtás elvégzését szakemberre bízni. Amennyiben mégis megpróbálkozik a darázsirtás házilagos kivitelezésével, úgy nézzen utána mire is számíthat.

Csípések enyhítése

Darázscsípéskor 20-40 percen keresztül általában csak helyi fájdalom és duzzanat alakul ki. Vérbőség és fájdalom a csípés környékére is kiterjed. Ezt követően a fájdalom megszűnik, viszont a viszketés még napokig megmaradhat. A darázscsípés helyén sejt és szövetelhalás figyelhető meg. Ennek oka a méreganyagban lévő enzimeknek köszönhető. A darazsak méreganyaga lúgos kémhatású. Darázscsípés enyhítésére éppen  ezért valamilyen savas kémhatású folyadékot ajánlott használni. Citrom, ecet esetleg antihisztamin tartalmú készítmény. Jeges borogatás az érintett területen lassítja a méreg terjedését és enyhíti a duzzanat kialakulását.

Súlyos allergiás reakció

Az anaphylaxia mint allergiás roham kialakulásakor azonnal orvoshoz kell fordulni. Sajnos a lakosság egy része rendkívül érzékeny a darazsak és méhek csípésére. Ezek lehetnek a tünetek:

  • Egész testen jelentkező bőrpír
  • Egész testen jelentkező vöröses bőrkiütés
  • Nagy fokú duzzanat arc, ajak, nyak, szemek környékén
  • Nehéz légzés
  • Vérnyomás esése, rövid idő alatt
  • Sápadás
  • Verejtékezés
  • Hányás, hasmenés
  • Ájulás

A fenti tünetek bármelyikének észlelésekor azonnal orvost, vagy mentőt kell hívni. Fontos, hogy a sérültet helyezzük nyugalomba és maradjunk mellette. Folyadékkal, kalciummal itatni tilos. A kalcium vérnyomás esést okoz, tehát rontani fogy a beteg állapotán. A darázscsípés helyét hideg vizes borogatással vagy jegeléssel lehet kezelni. Ez lassítja a méreganyag szétterjedését.

Az anaphylaxia kezelése gyógyszeresen történik. Azonnali adrenalin injekció beadása szükséges a fenti tünetek bármelyike észlelése esetén. Azok akik tisztában vannak betegségükkel általában tartanak maguknál ónbelövő egységet. Erre mindig kérdezzen rá a betegnél. Természetesen orvosra ettől függetlenül is szükség lesz. Az önbelövő injekciót a combizomba kell juttatni, hatását csak itt képes kifejteni. Infúziót, oxigént stb. a mentők feladata lesz adagolni.

ElőzőDarázsirtás házilag
KövetkezőHarlekinkatica ( Harmonia axyridis )