Lódarázs (Vespa crabro)

0
59
lódarázs

A hazai darázsfajok közül a lódarázs a legnagyobb. Hatalmas fészkeket építenek földbe vájt üregektől kezdve a padlásig, szinte bárhol. Rendkívül agresszív darázsfaj, bárkire rátámadnak, ha veszélyben érzik magukat. Erdőben tett séták alkalmával akaratlanul is megközelíthetünk lódarázs fészket. A nyári hónapokban gyakran hallani hasonló támadásokról. Más társas darazsakkal ellentétben a lódarázs éjjel, és akár esőben is repül. Óriási fullánkja igen fájdalmas szúrásokra képes, valamint más darazsaktól eltérően a harapásuk is igen fájdalmas.

A lódarázs megjelenése

A lódarázs Európa számos országában jelen van, Németországban a védett darázsfajok közé tartozik. Méretét tekintve a dolgozók 2.5 cm nagyságúak, a királynő viszont eléri a 3.5 cm-t is. Megjelenése nagyon hasonló más társas életmódot folytató darazsakéhoz. Sárga csíkos teste figyelemfelkeltő, jelzés értékű minden élőlény számára. Fullánkja szinte bármely irányban forgatható és többszöri szúrásra alkalmas fegyver.

Lódarázs fészek

Nem minden esetben látható a lódarazsak fészke, de ahol gyakran találkozunk velük, esetleg a kihelyezett csapdák rendszeresen fognak lódarazsat, ott biztosan van fészek a közelben. Az épületek falába röplyukon keresztül közlekedő dolgozók egyértelműen jelzik, fészek van a házban. Előfordulhat, hogy a falban lévő üregben kezdte meg a lódarázs királynő építeni fészkét, vagy csak ezen a ponton keresztül jutnak a padlástérbe.

Természetesen lódarázs fészek nem kizárólag épületekben fordulhat elő. Földben vagy akár faodvakban is befészkelhetik magukat. Nagyon fontos, hogy bárhol is találjon lódarázs fészket, vegye figyelembe mennyire veszélyesek. Nagy és hosszan tartó hőségben, különösen agresszívak tudnak lenni.

Lódarázs báb

Lódarázs csípés kezelése

A darázscsípés helyén sejt és szövetelhalás figyelhető meg. Ennek oka a méreganyagban lévő enzimeknek köszönhető. A darazsak méreganyaga lúgos kémhatású. Darázscsípés enyhítésére éppen  ezért valamilyen savas kémhatású folyadékot ajánlott használni. Citrom, ecet esetleg antihisztamin tartalmú készítmény. Jeges borogatás az érintett területen lassítja a méreg terjedését és enyhíti a duzzanat kialakulását. Vakarni tilos, mivel a sebbe juttatott baktériumok elfertőzik a szúrás helyét. Darázscsípés kezelése bővebben:

Darázscsípés enyhítése

Lódarázs irtás házilag

Az adott darázsfaj ismerete nélkül laikusként darazsakat irtani azon túlmenően, hogy veszélyes, sokszor eredménytelenséggel végződik. Célként kizárólag a darázskirálynő elpusztítása lebegjen a szeme előtt. A dolgozókat gyéríteni teljesen felesleges. Lódarázs fészek felszámolására tett házilagos kísérlet nagyon könnyen balul üthet ki. Védőfelszerelés és segítő nélkül óriási kockázatot vállal. Mielőtt hozzáfogna, olvasson utána a témának:

Szakszerűtlen darázsirtás

ElőzőBrutális nyestkárok a panzióban
KövetkezőPatkányirtás házilag: 3+1 biztos Tipp