Ázsiai óriás lódarázs ( Vespa mandarinia )

0
114
Ázsiai óriás lódarázs

A világ legnagyobb darazsa akár nálunk is megjelenhet hamarosan mint annyi más nem őshonos rovarfaj. Bár sokan a csípésétől és harapásától tartanak a legjobban, de valójában a legnagyobb veszélyt a méhekre jelenti. Ezáltal pedig a táplálékláncra mérnek súlyos csapást. Főleg, hogy a méhek pusztulása manapság is nagy gondot okoz. Egy friss kutatás szerint az ázsiai lódarázs 2004-ben került Európába. Elszaporodásuk egyetlen királynőhöz köthető a tudósok szerint, melyet genetikai vizsgálatok alapján mutattak ki.

Ázsiai óriás lódarázs megjelenése

Az ázsiai óriás lódarázs Kínában és az ázsiai kontinens keleti vidékein őshonos. A félelmetes megjelenésű ázsiai óriás lódarázs királynő mérete eléri a 50 mm-t, a dolgozók mérete pedig a 35-40 mm-t. Feje narancssárga árnyalatú, sötétebb mint a magyarországi darázsfajok esetében. Robusztus megjelenése és jellegzetes színe könnyen felismerhetővé teszi. Első lábai sötétebbek mint a hátsó lábai. A potroha sötétbarna, narancs színű sávokkal. Fullánkja 6 mm hosszú és rendkívül erős mérget tartalmaz. Fokozottan veszélyes az emberre nézve.

ázsiai óriás lódarázs

Ázsiai óriás lódarázs kártétele

Első sorban a méhekre jelent komoly veszélyt, de más beporzókat is szívesen zsákmányol. Ahol megjelenik Japán társaival ellentétben az európai méhek nem tudnak védekezni ellene. Nem csoda, hiszen nálunk nem őshonos faj az ázsiai lódarázs. A Japán házi méhek védekezésének módja, hogy tömegesen megszállják a betolakodót, majd szárnyaikkal hőt generálnak amitől az elpusztul.

Ezzel szemben az európai vagy amerikai méheknek nincs hasonló képességük a védekezésre. Így jelentős károkat okoznak a méhészeknek, valamint a mezőgazdasági kártételük is jelentős ebből kifolyólag.

Ázsiai lódarázs Magyarországon

Hazánkban még nem jelent meg, de ez csak idő kérdése. Tőlünk nyugatra, például Németországban már jelentős károkat okoznak. Elszaporodásuk dinamikusnak mondható, éppen ezért ott már a lakosság segítségét is kérik a kutatók és a hatóságok. Erre a célra létrehoztak egy információs és bejelentő portált – velutina.de

Felderítésük céljából kutatók kifejlesztettek egy feromonos csapdát. Ezek a csapdák kifejezetten az ázsiai lódarázs hím egyedet vonzza és ejti csapdába.

ElőzőCsótányok Magyarországon
KövetkezőEnergiaital és a kóla káros hatásai