Csótányok Magyarországon

0
132
Csótányok

Hazánkban első sorban a német csótány ( Blattella germanica ) a legelterjedtebb faj. Gyakran találkozhatunk még konyhai csótánnyal (Blatta orientalis), vagy amerikai csótánnyal ( Periplaneta americana ). Kisebb mértékben más fajok is jelen vannak Magyarországon, valamint alkalmi jelleggel néhányan behurcolnak egzotikus fajokat, nyaralások alkalmával. Világszerte több mint 4000 faj ismert, de nem mind tekinthető kártevőnek. A fent említettek viszont egészségügy kártevőnek számítanak.

Gyakori csótányfajok felismerése

német csótány

Német csótány: A kifejlett egyed mérete 13-16 mm, színe világos barna. Meleg nyirkos helyeket részesítik előnyben ( konyha, fürdőszoba ). Jelentős elszaporodásuk esetén a ház minden szegletét képesek belakni. Rendkívül gyorsan szaporodnak, petetokja ennek a fajnak tartalmazza a legtöbb petét 35-40-et. A nőstények egy-két nappal a kikelésig hordozzák a petetokot, majd az abból kikelt – egészen apró – lárvák azonnal belakják a környező legkisebb hézagokat, réseket is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhető, hogy a házilagos csótányirtás kudarcba fullad.

konyhai csótány

Konyhai csótány: Külső megjelenése fényes, és sötét barna színű, a lárvák színe vöröses. A nőstények mérete eléri a 32 mm-t, a hímek mérete ennél valamivel kisebb. Sima felületen nem képesek olyan jól mászni mint a német csótányok. Ez megnehezíti az épületeken belüli terjeszkedésüket. Jellemzően az alsóbb szinteken terjednek el. Mivel a hideget jól tűrik épületen kívül is megjelenhetnek kertekben, téglafalakban, szennyvíz csatornákban, csövekben, stb. A nőstény konyhai csótány körülbelül 30 óráig hordozza a petetokot majd egy táplálék forrás közelébe tapasztja. Minden petetok 16 petét tartalmaz, melyek 6 hét múlva kelnek ki, ideális körülmények között.

amerikai csótány

Amerikai csótány: Kifejlett egyedek mérete 35-53 mm. Színe vörösesbarna és a teste teljes szárnyal borított. A hímek szárnya túlnyúlik a potroh végén, a nőstényeké nem. A tor háti részének szélei körül egy világosbarnás-sárgás sáv látható. Életfeltételeinek legalkalmasabb környezet az élelmiszeripari épületek, üvegházak, állatkertek, központi fűtéses nyirkos helyek. A nőstény néhány órával a lárvák kikelése előtt teszi le petetokját. Maga a petetok 10-15 petét tartalmaz amit a nőstények jellemzően nedves helyre tapasztanak táplálék közelében.

Csótányok általános jellemzése

A csótányok jellemzően mindenevők. Hagyományos élelmiszereken kívűl a szerves anyagok széles választékával táplálkoznak, többek között más csótányokkal is. Aktivitásuk az éjszakai órákban éri el a csúcspontot. A fiatal egyedek vagy lárvák nagyban hasonlítanak a kifejlett példányokra, mivel nem teljes átalakulással fejlődnek. Életciklusa során minden csótány több alakalommal vedlik még eléri az imágó állapotot. Néhány faj teljes szárnyal rendelkezik, mások azonban csökevényes szárnyakkal rendelkezik.

A kártevőként nyilvántartott csótányfajok nőstényei petéket tartalmazó petetokot ( ootheca ) termelnek. A peték a tokon belül kelnek ki amelyből lárva állapotú csótányok bújnak elő. Napközben idejük nagy részét csoportosan együtt töltik rejtekhelyeiken. Tömeges elszaporodásuk esetén azonban napközben is látható egy-egy példány.

A csótányok gyülekezési feromont termelnek, amely egy kémiai hírvivő az ugyanazon faj többi csótánya számára, akik a feromon forrásához történő vonzódással reagálnak. Mivel ez a feromon a csótány székletében van jelen, korábban a csótányok által megfertőzött területekre is odavonzza őket. Éppen ezért annyira fontos a rendszeres takarítás, ha csótányok ellen harcolunk, főleg társasházak tekintetében.

Csótányok és az élelmiszerek

A csótányok ürülékkel, visszaöklendezett táplálékkal szennyezik környezetüket, és jellegzetes szagukkal használhatatlanná teszik az anyagokat. A csótányok közvetlen módon is fertőzik az élelmiszereket, mivel válogatás nélkül mászkálnak a piszokból az élelmiszerre és ezért számos ételmérgezést és sebfertőzést okozó kórokozó mechanikus terjesztésében vesznek részt. Részletesen a csótányok által terjesztett betegségekről valamint a csótányirtásról.

Csótány felderítés

A csótányok jelenlétét rendszeresen ellenőrizni kell társasházak, valamint élelmiszerekkel kapcsolatos vállalatok esetében. A házilagos felderítés csapdák kihelyezésével történhet a legegyszerűbben. Ezek a csótánycsapdák irtószer mentesek, így biztonságosan és hatékonyan működnek. Vannak azonban olyan helyzetek amikor a hatékony felderítés, esetleg csótányirtás utáni ellenőrzést szakemberre kell bízni. Csótány felderítés részletesen.

Csótányirtás

Csótányok ellen házilag is fel lehet lépni bizonyos körülmények között. Fel kell ismerni azonban azokat helyzeteket és körülményeket amikor valószínűleg csak szélmalomharc lesz a házilagos csótányirtás. Vegye figyelembe az adott ingatlan elhelyezkedését és használatának módját. Nem mindegy, hogy társasházi lakásról van szó, vagy családi ház esetleg élelmiszerekkel foglalkozó létesítményről. Az olyan ingatlanok amik zsúfoltak, jelentősen elszaporodtak a csótányok, vagy folyamatos utánpótlás érkezhet szomszédos területekről, a csótányok ellen védekezni házilagos módszerekkel lehetetlen.

ElőzőBio ágyi poloska irtás
KövetkezőÁzsiai óriás lódarázs ( Vespa mandarinia )