Csótányirtás

0
536
csótányirtás

Hazánkban alapvetően a csótányok nem őshonosak, behurcolás útján kerültek be, majd a megfelelő körülmények okán elszaporodtak. Az ember által nyújtott közeg megfelelő körülményt teremt számukra a megtelepedésre és szaporodásra. Kellő mennyiségben találnak maguknak rejtekhelyet, valamint élelmet.

Rejtett életmódot folytatnak, a fényt kerülik. Táplálék tekintetében mindenevők. Élelem nélkül hetekig életben tudnak maradni, folyadék nélkül viszont néhány nap alatt elpusztulnak. Ideális hőmérséklet 25-30 °C között van számukra. Épületekbe passzív módon kerülnek be, ezután már aktívan képesek vándorolni. A csótányok elleni védekezés fontosságát a különböző betegségek terjedésének megelőzése jelenti. Közegészségügyi okok miatt törvény írja elő az irtásukat, minden olyan helyen ahol jelenlétük a legnagyobb kockázattal jár.

Csótányirtás módszerei

Hatékony, gyors, tartós csótányirtás kizárólag professzionális eszközök, és tartós hatású irtószerek felhasználásával lehetséges. A csótányirtást alapvetően az ingatlan használatának módja és a csótányfertőzöttség szintje határozza meg. A csótányok erősen kötődnek az emberhez és az ember által fogyasztott élelmiszerekhez, élelmiszer alapanyagokhoz. A csótányirtás nehézségei ebből adódnak. A módszerek helyes kiválasztása és biztonságos alkalmazása rendkívül fontos. Ugyanez vonatkozik az irtószerekre is. Bizonyos helyeken és/vagy körülmények között, irtószer használata tilos.

Csótányirtásra alkalmas módszerek:

 • Permetezés
 • Gélezés
 • Hidegköd, ULV
 • Porozás
 • Csapdázás
 • Hab

Csótányfajok Magyarországon

Gyakoribb csótányok hazánkban:

Csótányirtásra használt irtószerek

A csótányok irtása olyan természetes vagy szintetikus eredetű koncentrátumok felhasználásával lesz eredményes, melyek szakemberek számára lettek kifejlesztve. Legtöbb esetben szintetikus piretroidok kerülnek kihelyezésre, a fenti módszerek valamelyikének alkalmazásával. Ezek formulációtól függően lehetnek érintő, gyomor, és légzésméreg. Csótányoknál a tartós hatású készítmények kerülnek előtérben, kiegészülve csótánygélekkel. Zsúfolt környezetben, nagy mérvű elszaporodás esetén, légtértelítés is ajánlott.

Hatásukat tekintve a zárt térben alkalmazható termékek szelektívek, a rovarokra mérgezőek, melegvérű élőlényekre nem. Természetesen ennek feltétele, hogy szakképzett személy által kerüljenek felhasználásra. A megfelelő tudás és tapasztalat egy igen fontos részét képezi az irtási folyamatnak. Szakcégek/szakemberek dokumentációt készítenek a csótányirtás folyamatáról. A dokumentáció tartalmazza – többek között – a felhasznált irtószereket is. Bizonytalan eredetű, vagy növényvédő vegyületek egészségügyi kockázatot jelentenek ebben az esetben.

Csótányirtás a gyakorlatban

Az irtási tevékenység során célzott sávpermetezés történik. A permetezésnek érintenie kell a csótányok rejtekhelyeit és közlekedési útvonalait. Csótányirtáskor jellemzően a konyha, valamint vizes helységek kerülnek kezelésre. A csótány fajától és a populáció nagyságától függően, más területeket is permetezni szükséges adott esetben.

Csótánygélek kihelyezése manapság szintén alap lépésnek számít. A csótánygél hosszú távon képes védelmet biztosítani, több ideig marad kint a felületen mint a permetlé. Hatását viszont lassabban fejti ki. A késleltetett hatás azért lényeges szempont, mert a rejtekhelyére visszatérő egyedek pusztulása után, azokat társai felfalják. Így láncreakciószerűen megy végbe a mérgezés. Persze ez a jelenség függ az egyéb táplálékforrásoktól is. Kedvezőbb élelem esetén nem biztos, hogy az elhullott társaikból fogyasztanak majd.

A hatékonyság érdekében erősen ajánlott a kezelés előtt lomtalanítani, valamint alaposan kitakarítani a kijelölt területet. Minél szennyezettebb és zsúfoltabb az adott helyiség, annál kevésbé tudják kifejteni a hatásukat az irtószerek. Hatékonyságuk időtartama lecsökken.

Körülményektől függően szükség lehet légtértelítésre is. A légtértelítés lehet hidegköd, ULV vagy füstképzés. Ezen kiegészítő eljárások első sorban kiűzésre alkalmasak, de légzésméregként szintén hatékonyak tudnak lenni.

Csótánycsapda

A csótányok csapdázása főként monitoring tevékenység céljából történik. Alacsony csótányszám mellett, maradéktalan elpusztításra is alkalmas. Csótánycsapdákat nagyobb élelmiszerláncok is forgalmaznak, így könnyen beszerezhetőek. Hatékony alkalmazásukhoz figyelembe kell venni néhány fontos tényezőt. Megfelelő helyre és a megfelelő darabszámba legyenek kirakva a csótánycsapdák. Maguk a csapdák rendelkeznek feromonnal, illetve megfelelő attraktánsal, ezért a csótányokra kellően vonzó hatást gyakorolnak. Ettől függetlenül a közlekedési útvonalakra célszerű kihelyezni, valamint rejtekhelyek környékére. A csótánycsapda irtószer mentes termék.

Hová kell tenni a csótánycsapdát?

 • Hűtőszekrény mögé
 • Mosogató alá
 • Tűzhely mögé
 • Szobába
 • Fürdőszobába
 • WC-be
 • Szeméttároló helyiségben
 • Pincébe

Csótányok által terjesztett betegségek

A csótányok gyakran a minket körülvevő szennyezett környezetben keresnek maguknak táplálékot. Ilyenek lehetnek a csatornahálózatok, hulladéktárolók. Testükre tapadt és beleikben összegyűlt kórokozókat, bejuttatják az ember által élelmiszerek készítésére és feldolgozására használt felületekre, eszközökre. Mivel az emberek által fogyasztott élelmiszereket is rendszeresen látogatják, azokat kórokozókkal fertőzik meg.

Csótányok által okozott betegséget:

 • Szalmonellózis
 • Kolera
 • Gastroenteritis
 • Vérhas
 • Lepra
 • Campylobacteriosis
 • Listeriosis
 • Giardia
 • E. coli

Továbbá a staphylococcus aureus, és streptococcus baktériumok terjesztésén kívül asztmát valamint allergiás megbetegedéseket okoznak. Manapság már bizonyított, hogy jelentős mértékű légzőszervi és bőr irritációt okozhatnak, az arra érzékenyek szervezetében. A betegségek terjesztésének feltétele, hogy a csótány kapcsolatba kerüljön a kórokozó mikroorganizmusokkal.

Kötelező csótányirtás

Mint azt már említettük, a csótányok egészségügyi kártevőnek minősülnek. Irtásukról kötelezően gondoskodni kell az alábbi helyeken.

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet (Járványügyi rendelet)
4. számú melléklet

a) az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben,
b) a szálláshelyeken,
c) az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló
helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),
d) a piacokon és a vásárcsarnokokban,
e) a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben
gondoskodni kell.

Ennek érdekében az a) és b) pontban feltüntetett helyeken évente két alkalommal
irtószeres kezelést kell végezni. A c)-e) pontban felsorolt helyeken programban
határozhatók meg a megelőzési, az ellenőrzési és az ellenőrzés során rovarfertőzöttnek talált helyeken szükséges irtási feladatok, továbbá az előre tervezett munkavégzési időpontok.

Program hiányában évenként legalább kétszer a fertőzöttségtől függetlenül irtószeres
kezelést kell végezni.
A c)-e) pontban felsorolt helyekre vonatkozóan a programot a külön jogszabály szerinti
megfelelő szakképesítéssel rendelkező személynek kell elkészítenie és működtetnie.

ElőzőNyest a padláson
KövetkezőHangyairtás