Konyhai csótány (Blatta orientalis)

0
446
konyhai csótány

A konyhai csótány általában az épületek földszint alatti, hűvösebb részein található. Esetleg alsóbb szinteken. Kifejlett állapotában a konyhai csótány 20-25 mm nagyságú, sötét színű rovar. Szárnya van, de repülni nem képes. A nőstények életük során 5-10 alkalommal szaporodnak, alkalmanként 15-20 petéből álló petetokot hullatnak a padlóra.

Még több a csótányokról

konyhai csótány

A petékből 2-4 hónap múlva kelnek ki a lárvák, körülményektől függően. Az imágó állapot eléréséhez 1-3 év szükséges. A konyhai csótány fejlődése – mint a legtöbb rovar esetén – nagyban függ az adott körülményektől.

  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Élelemforrás minősége, mennyisége
  • Természetes ellenség
  • Búvóhely

A konyhai csótány rejtekhelye

Jellemzően régi épületek, bérházak hűvösebb területein lehet találkozni svábbogárral. Más csótányfajokhoz képest jobban tűrik a hideget. Pincében, csatornában, lefolyókban és földszinti lakásokban jelennek meg. Fénykerülő, rejtőzködő életmódot folytatnak. Folyamatosan mozgásban vannak, élelem után kutatva. Leszámítva a nyugalmi periódust.

A konyhai csótány táplálkozása

Táplálék tekintetében a szénhidrát dús anyagokat kedvelik. Ezen kívül lényegében mindenevők, állati és növényi élelemforrást egyaránt szívesen fogyasztanak. Táplálék nélkül hetekig képesek életben maradni. Folyadék igényük viszont nagy, víz nélkül néhány nap alatt elpusztulnak.

Csótányirtás: és a védekezés ellenük.

ElőzőNémet csótány (Blattella germanica)
KövetkezőHázi egér (Mus musculus)