Éttermi rovarok

0
272
Éttermi rovarok

Éttermek esetében a rovar- és rágcsálóirtás kötelezően, törvényben meghatározott módon és rendszerességgel el kell végezni. Mindez azt jelenti, hogy félévente történik ellenőrzés és irtás a legtöbb esetben. Gyakorlati tapasztalat alapján kijelenthető, éttermek tekintetében ez túlságosan hosszú idő, ráadásul nem is terjed ki minden olyan rovarra ami az élelmiszereket szennyezhetik, vagy csak a vendégeket zavarják. Tipikusan ilyenek a legyek, darazsak és szúnyogok.

Rovarok az étteremben

rovarok az étterembenAz élelmiszereket szennyező rovarok jelenléte a különböző enterális betegségek terjesztése miatt problémás. Másod sorban pedig gazdasági kártételük sem elhanyagolható, a beszennyezett alapanyagokat ugyanis meg kell semmisíteni. Vendégként az étel és italfogyasztás közben megjelenő agresszív darazsak folytonos zaklatása közvetlen veszélyforrást jelent. A darázscsípés ebben az esetben sokkal könnyebben lehet végzetes, mint más tevékenység közben. A szájat, vagy torkot érő szúrás rendkívül veszélyes.

Az éttermek teraszait és kerthelyiségeit nem lehet teljes mértékben megvédeni a darazsak és legyek látogatásaitól, de számukat jelentősen csökkenteni lehet. Rovarcsapdák kihelyezésével a vendégek biztonsága egyszerűen megoldható, valamint az ételek beszennyezése is mérsékelhető ennek a megoldásnak köszönhetően. Természetesen ennek a feltétele, hogy a megfelelő csapdák a megfelelő helyekre kerüljenek kellő számban. Szakszerű kihelyezéssel nem kizárólag a hatékonyságot lehet növelni, de a vendégek számára alig észrevehető módon alkalmazhatóak a rovarcsapdák.

Rovarok gyérítése vegyszermentesen

Csótányok a vendéglátásban

Az élelmiszeriparban tevékenykedők fokozottan ki vannak téve a csótányok megjelenésének és elszaporodásának. Az éttermi rovarok közül talán ez a legveszélyesebb rovarfaj, ami a betegségek terjesztését illeti. A csótányok mindenevő tulajdonságuk miatt, táplálékukat keresve az élelmiszereket nemcsak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben azokat szennyezik, sőt jelentős mérvű elszaporodásuk következtében fogyasztásra teljesen alkalmatlanná tehetik.

Életmódbeli sajátosságaik következtében a csótányok különféle enterális megbetegedést kiváltó mikroorganizmusok, illetve húgyúti- vagy sebfertőzést előidéző gennykeltő kórokozók mechanikus terjesztésében működhetnek közre.

Éttermi rovarok elleni védekezés

Milyen rovarok ellen kell/érdemes védekezni a vendéglátásban:

  • Csótányok
  • Legyek
  • Hangyák
  • Darazsak
  • Molyok
  • Poloskák

ElőzőMekkora lyukon fér be a nyest?
KövetkezőSzállodai higiénia