Rovarcsapdák

0
420
rovarcsapdák

Rovarcsapdákat nagyon kevesen használnak pedig igenis fontos szerepük lehet. Magánszemélyek és vállalatok tekintetében is fontos szerepet tölthetnek be a rovarcsapdák. Monitoring valamint megelőzési szerepük van mindenféle rovar jelenlétének és elszaporodási mértékének meghatározásához. Helyes használatuk lehetővé teszi, hogy felléphessünk az adott rovar(ok) ellen, mielőtt még jelentősen elszaporodnának.

Rovarcsapdák alkalmazási területei

Rovarcsapdákat jellemzően beltéren használhatunk, repülő és mászó rovarok ellen. Kültéren jellemzően darazsak ellen alkalmazzuk, néhány esetben poloskák csapdázására is alkalmazhatóak ragadós csapdák. A legegyszerűbb és leghatékonyabbak az előre gyártott kész termékek megvásárlása célszerű.

Rovarcsapdákat lényegében bárhol lehet használni, bizonyos esetekben pedig kötelező ezeket kihelyezni. Ilyenek az élelmiszeriparhoz kapcsolódó vállalatok – élelmiszer előállítás, feldolgozás, kereskedelem, stb. Természetesen lakások, családi házak, nyaralók tekintetében is nagyon hasznosnak bizonyulnak az irtószerektől mentes rovarcsapdák. Általuk megtudhatjuk, hogy milyen rovar(ok) vannak jelen a lakásban és mennyien, mekkora méretű a szaporulat.

Rovarcsapdák milyen rovarok ellen hatékonyak?

Az ember közelében megtelepedő szinte minden faj ellen alkalmazhatóak a rovarcsapdák. Ennek feltétele a megfelelő csapdák, megfelelő számban és helyre történő kihelyezése. Minden esetben olyan terméket válasszon ami fajspecifikus, az adott fajra vonatkozóan tartalmaz vonzó anyagot. Legyen ez akár illat, vagy feromon formában vonzó hatású termék.

Vannak rovarok amiket nem lehet „hagyományos” módszerekkel csapdázni kizárólag valamilyen kiegészítő segítségével. Némelyikük hőre, vagy fényre vonzódik első sorban. Éppen ezért a rovarcsapdát ki kell egészíteni valamilyen hő, vagy fényforrással a hatékonyság érdekében legyen az hagyományos, vagy uv fénnyel csalogató. Minderről videó lentebb található.

Az otthonaikban senki sem látja szívesen a legyeket, pókokat, molyokat, hangyákat, stb. Ezeket a rovarokat mind-mind lehet hatékonyan csapdázni mielőtt még elszaporodnának jelentős mértékben. A legtöbben viszont ilyen jellegű monitoring eszközöket egyáltalán nem használnak. Amikor viszont eldurvul a helyzet azonnal irtószerek után nyúlnak. Vásárolnak a boltban valamilyen készítményt és megpróbálnak vele néhány látható egyedet elpusztítani aztán, vagy szerencséjük lesz, vagy nem. A probléma „gyökerét” sokszor nem sikerül feltárni és kezelni, ilyenkor szoktak szakemberhez fordulni.

Hová érdemes mindenképp rovarcsapdákat kihelyezni?

  • Konyhában – ablakhoz molycsapdát, szemeteshez csótánycsapdát
  • Élelmiszer tároló helyiségekben molycsapdát ( élelmiszermoly )
  • Ágyak, kanapék alá pókok ellen sima, vagy illatosított csapdát
  • Fekhelyek alá, mőgé hőcsapda ágyi poloska ellen
  • TV és egyéb fényforrások például éjszakai fényforrás közelében
  • stb.

Kültéri rovarcsapdák

uv csapdaKevésbé használatosak a kültéri rovarcsapdák pedig nagyon fontos szerepük lehet akár egy család életében, de akár egy állattartó telepnél is. Itt főleg a repülő rovarokra gondolunk mint például darazsak, legyek esetleg szúnyogok és poloskák. Ebben az esetben is érvényes, hogy a megfelelő csapdákat a megfelelő időben és helyekre kell kihelyezni. A darabszám sem mindegy, spórolni nem szabad mert az eredményesség, vagy a megfelelő gyérítés sikertelen marad.

Rengeteget segíthet egy jól elhelyezett uv fénnyel csalogató rovarcsapda mondjuk egy nyári teraszon, vagy akár állattartó telepeken. Ebben az esetben viszont nem mindegy, hogy pontosan hová helyezik ki a készülékeket. Amennyiben lehetséges ne vonzunk oda még több rovart annál amennyi egyébként arra téved. Továbbá figyelni szükséges arra is, hogy élelmiszerek közelében ragadós lappal ellátott uv készüléket válasszunk. Sajnos manapság még mindíg láthatóak éttermek, élelmiszerboltok húspultjai felett feszültséggel ölő uv rovarcsapdák. Természetesen az így elpusztult rovarok maradványai az ételbe is bekerülnek.

Rovarcsapdák minden háztartásban

Milyen rovarok ellen tegyünk ki mindenképp csapdákat? Ezt a kérdést két részre lehet bontani alapvetően. Épülettípus és fóbiák amik alapvetően befolyásolják a kérdést. Társasházi lakásokban alapvető a csótánycsapdák folyamatos kihelyezése. Családi házakban molycsapdák szintén legyenek kihelyezve és rendszeresen frissítve.

Azok akik például a pókoktól félnek – pókfóbia ( arachnofóbia ) – azoknak maga rémálom lehet amikor az ülő, vagy fekhelyen pókok mászkálnak. Számukra indokolt lehet a szóban forgó bútorok alá ragadós csapdákat kitenni. A fenti videóból jól látszik, hogy igenis van értelme. Persze az évszak is fontos befolyásoló tényező lehet a csapdafajták megválasztásában. Darázscsapda kihelyezésének tavasszal van értelme, hogy csak egy példát említsünk. Nyáron már teljesen felesleges, gyértésre sem lesz jó a legtöbb esetben.

Ágyi poloska csapda

Akinek volt már dolga ágyi poloskával azok bizonyára sosem felejtik el. Gyakori kérdés, hogy miként lehet a leggyorsabban felfedezni az ingatlanba bekerült poloskákat és hogyan védekezzenek ellenük. Mivel ez egy nagyobb témakör, külön fejezetben tárgyaljuk – ágyi poloska csapda

ElőzőIngatlan vásárlás előtt
KövetkezőÁgyi poloska csapda