Darázscsípés

0
515
darázscsípés

Néhány kivétellel a darazsak könnyen támadásba lendülnek, ha veszélyt éreznek. A fészek megközelítése esetén embert és állatot egyaránt megtámadnak. Fullánkjuk visszahúzható, így többszöri szúrásra is alkalmas. Fullánkjukat széles tartományban képesek mozgatni, ezért igen hegyes szögben képesek szúrni. A darázscsípés méreganyagot tartalmaz, ennek erőssége függ a tápláléktól. Sokféle élelmet fogyasztanak: rovarokat, elhullott állatokat, gyümölcsöt, húst, szerves hulladékot, emberi táplálékot.

Még több a darazsakról

A darázscsípés minden esetben fájdalmas, néha ezen túlmenően allergiás reakciókat is kiválthat. Arra érzékenyek életveszélyes állapotba kerülhetnek. Túlérzékenység akár halált is okozhat. A darázscsípésre alapvetően nem érzékeny személyeknél is felléphet allergiás reakció az évek múlásával, vagy több darázs egyidejű csípése miatt.

Darázsméreg

A társas darazsak mérge összetett vegyület, minden olyan anyagot tartalmaz amitől az emberi szervezet igen hevesen reagál. Erős fájdalom, duzzanat és allergiás reakció. A darazsak mérge tele van olyan vegyületekkel, amelyek a gerinces neuroendokrin működés alapelemei, és tökéletesen alkalmasak a rendszer megzavarására, drasztikus élettani hatások előidézésére.

A darazsak fullánkja és mérge önvédelmi célt szolgál, de bizonyos körülmények között ezt nagyon könnyű kiváltani, ami indokolatlan támadásnak is tekinthető. Hőségben a nyári időszak száraz, aszályos napjaiban sokkal könnyebb támadást kiprovokálni, főleg a lódarazsak tekintetében.

Darázsméreg összetétele:

Ennek a „kombinációnak” köszönhetően tudományos pontossággal – mint egy biohacker – avatkozik be a szervezet normál működésébe, okozva ezzel igen komoly fájdalmat, és akár maradandó vagy végzetes végkimenetelt. A fenti vegyületekre nincs szükségük a darazsaknak, kizárólag védelmi célokból hozta létre az evolúció.

A darázscsípés enyhítése

A darázscsípés után 20-40 percen keresztül általában csak helyi fájdalom és duzzanat alakul ki. Vérbőség és fájdalom a csípés környékére is kiterjed. Ezt követően a fájdalom megszűnik, viszont a viszketés még napokig megmaradhat. A darázscsípés helyén sejt és szövetelhalás figyelhető meg. Ennek oka a méreganyagban lévő enzimeknek köszönhető. A darazsak méreganyaga lúgos kémhatású. Darázscsípés enyhítésére éppen ezért valamilyen savas kémhatású folyadékot ajánlott használni.

Darázscsípés tüneteinek enyhítése:

  • Citromlé
  • Ecetes víz
  • Jeges borogatás
  • Lidokain tartalmú kenőcs
  • Antihisztamin tartalmú krém

A méhek csípésen azonban savas kémhatású. Erre a különbségre érdemes odafigyelni a tünetek enyhítésénél. Méhcsípés esetén szódabikarbóna-oldat a legmegfelelőbb módszer a csípés helyének kezelésére. A méhek fullánkja legtöbbször bennmarad az emberi bőrbe, így az azonosítás egyszerűbbé válik.

Allergiás reakció darázscsípés után

Az Anaphylaxia mint allergiás roham kialakulásakor azonnali orvosi segítségre van szükség. Sajnos a lakosság egy része rendkívül érzékeny a darazsak vagy méhek csípésére. Melyek lehetnek a tünetek ilyen esetben?

Egész testen jelentkező bőrpír
Egész testen jelentkező vöröses bőrkiütés
Nagyfokú duzzanat arc, ajak, nyak, szemek környékén
Nehéz légzés
Vérnyomás esése, rövid idő alatt
Sápadás
Verejtékezés
Hányás, hasmenés
Ájulás

A fenti tünetek bármelyikének észlelésekor azonnal orvost, vagy mentőt kell hívni. Fontos, hogy a sérültet helyezzük nyugalomba és maradjunk mellette. Folyadékkal, kalciummal itatni tilos. A kalcium vérnyomás esést okoz, tehát rontani fogy a beteg állapotán. A darázscsípés helyét hideg vizes borogatással vagy jegeléssel lehet kezelni. Ez lassítja a méreganyag szétterjedését.

Az anaphylaxia kezelése gyógyszeresen történik. Azonnali adrenalin injekció beadása szükséges a fenti tünetek bármelyike észlelése esetén. Akik tisztában vannak érzékenységükkel, tartanak maguknál ónbelövő egységet. Erre mindig kérdezünk rá a betegnél. Természetesen orvosra ettől függetlenül is szükség lesz. Az önbelövő injekciót a combizomba kell juttatni, hatását csak itt képes kifejteni. Infúziót, oxigént stb. a mentők feladata lesz adagolni.

ElőzőErdei egér ( Apodemus sylvaticus )
KövetkezőKullancsok