Kullancsok

0
247
kullancsok

A kullancsok a világ szinte minden táján megtalálható élősködő, parazita életmódot folytató vérszívó “rovar” pontosabban pókszabású atka. Méretük 1-6 mm. Emlősök, madarak és néhány esetben hüllők vérével táplálkozik, életben maradás, fejlődés és szaporodás céljából. Fejlődési ciklusaihoz vérre van szüksége ( lárva, nimfa, imágó ) de a tartós éhezést is jól tűri. Vérszívás nélkül is képes hosszú ideig életben maradni, akár egy évig. Szaporodásra ( ivaros ) csak a kifejlett kullancsok képesek, párzás után petéket lerakni, több ezret is akár. Fejlődési szakaszokat a vedlés zárja le. A nőstények által lerakott több ezer petéből az időjárás és hőmérsékleti viszonyoktól függően néhány héten belül kelnek ki a lárvák.

A kullancsok életmódja

kullancsok

Tévhit azonban, hogy a fák lombjairól ugrálnak áldozataikra. A kullancsok az aljnövényzet vagy bokrok levelein várakoznak. Lábaikon található tapadókorongok, karmok segítségével könnyedén kapaszkodnak fel számukra megfelelő gazdaszervezet ruházatára, tollazatára, bundájára. Ideális gazdaszervezet és ideális vérszívási pont meghatározására a kullancsok bonyolult biológiai folyamatok útján tájékozódnak.

A vérszívás időtartama több napig is eltarthat, ezt követően maguktól leválnak miközben testük 5-10 szeresére duzzad.Magyarországon a közönséges kullancs ( Ixodes ricinus ) a legelterjedtebb és ez a fajta terjeszti az ember számára a lyme-kórt, vírusos agyvelő és agyhártyagyulladást ( kullancsencephalitis ) és más bakteriális, vírusos megbetegedéseket. Védőoltással lehet ugyan védekezni ellenük de nem minden kullancsok által terjesztett betegségre van védőoltás.Nem minden kullancsfaj és nem minden egyed fertőző, de az időben és szakszerűen eltávolított kullancs fontos tényezője a megbetegedések elkerülésének. Kullancscsípés után 4-8 órán belül ha sikerül szakszerűen eltávolítani, nagy valószínűséggel nem fog fertőzést okozni. Ebben az időtartományban még nem öklendeznek vissza felesleges vért, így elkerülhető a fertőzés, persze ehhez az is szükséges, hogy a fejénél fogva emeljük ki.

Kutyák tekintetében a dermacentor reticulatus kiemelten veszélyes mivel, legfőbb közvetítője a babesiosis terjedésének. Forduljunk azonnal állatorvoshoz ilyen esetekben haladéktalanul és ne várjuk meg a tünetek megjelenését ( láz, bágyadtság, elszíneződött vagy véres vizelet ) mert sok esetben akkor már késő.

Kullancsok elleni védekezés

Miden olyan helyen ahol gyaníthatóan kullancsok lehetnek és főleg az év azon szakaszában amikor egyébként is aktívak ( tavasszal, összel ), használjunk megfelelő védettséget biztosító ruházatot, mert a szabadon hagyott testfelületek – főleg lábszárak – könnyű célpontjai lehetnek egy esetleges kullancscsípésnek. Kirándulások alkalmával lehetőség szerint világos ruházatot vegyünk fel, így könnyebben megtalálhatóak a ránk kapaszkodott kullancsok.

Riasztószerek kullancsok és szúnyogok ellen részletesen hatóanyagok szerint.

Mint már a fentiekben említettük az időfaktor rendkívül fontos tényező, ezért gyakran vizsgáljuk meg magunkat vagy egymást, kirándulások vagy kerti munka közben és végén. Ajánlatos kézi kefe, kézi seprű, ruhagörgő használata emberek és kisállatok tekintetében egyaránt. Közvetlen környezetünkben a gyakori fűnyírás illetve a gazmentes rendezett porta jelentősen csökkenti a kullancsveszélyt. Megelőzés szempontjából érdemes megfontolni a kullancsriasztó szerek használatát ( spray, krém, gél vagy folyadék ) illetve védőoltás alkalmazását is. Mivel a kullancsok haszonállatok szervezetét is megfertőzhetik, forralatlan frissen fejt tejet ne igyunk.

Kullancseltávolítás

kullancs eltávolítás
Emberek és háziállatok testéből kullancsot eltávolítani óvatosan és alaposan, testét nem összenyomva kell. A bőrhöz közel, a fejénél fogva lassú mozdulattal távolítsuk el, forgatás nélkül. Használjunk erre a célra alkalmas eszközöket pl.: csipeszt, cérnát vagy speciális kullancscsipeszt. Ezeket patikában és állatpatikában is beszerezhetjük. Kézzel való eltávolítás esetén ügyelni kell a kezek tisztaságára valamint arra is, hogy képesek vagyunk-e egyáltalán a kullancs fejénél fogva kiemelni a bőrből.

kullancs eltávolítás

A szájszerveket is távolítsuk el a sebből, valamint tisztítsuk, fertőtlenítsük meg alaposan az érintett területet. Ezt követően ha valamilyen problémát vagy tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Az eltávolított kullancsot ne dobjuk el mert további fertőzéseket okozhat a belőlük szivárgó véres folyadék. Megsemmisítésük alkalmával figyeljünk arra, hogy sem ember sem állat ne kerüljön további kapcsolatba az elhullott tetemmel. Üres zárható üveg vagy műanyag flakon is megfelelő erre a célra.

ElőzőDarázscsípés
KövetkezőKullancsok által terjesztett betegségek