Riasztószerek vérszívók ellen

0
319
Riasztószerek vérszívók ellen

A vérszívó rovarok távol tartása a legtöbb esetben a kellemetlenségek és a betegségek elkerülése miatt lényeges. Jellemzően a kullancsokkal és szúnyogokkal kapcsolatban szokott felmerülni a riasztószerek használata. Sokan azonban nem kizárólag a szabadban, hanem a lakásban is alkalmazzák vérszívó rovarok ellen, ami nagy hiba bizonyos rovarok ellen. Mikor, hol, melyik terméket válasszuk felnőttek és gyermekek számára.

Riasztószerek vérszívók ellen kültéren

Az UV védelem mellett ugyanolyan fontos a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés. Kirándulások, sportolás vagy akár horgászat alkalmával minden esetben érdemes valamilyen riasztószert alkalmazni. Természetesen a család minden tagjára értendő, még a bátrabbaknak is javasolt a súlyos betegségek elkerülése miatt. A betegségeket terjesztő szúnyogokról és kullancsokról részletesen is olvashat.

Fontos kiemelni, hogy riasztószereket használjon és ne irtószereket, mivel a riasztószerek biztonságosan használhatóak akár bőrfelületen, akár ruházaton. Az irtószerek ebből a szempontból egészségügyi kockázatot jelentenek a bőrrel érintkezve. Továbbá az irtószerek nem fogják minden esetben elriasztani, vagy elpusztítani a rovarokat.

Riasztószerek vérszívók ellen

Szúnyog- és kullancsriasztó szereket szinte minden áruházban, drogériában és patikában beszerezhetőek. A használati utasítást és óvórendszabályokat figyelmesen el kell olvasni és azokat be kell tartani. Rovarriasztó szereken kívül érdemes még néhány óvintézkedést tenni. Ilyenek a megfelelő világos színű zárt ruházat, a kullancsvizit, kullancscsipesz beszerzése, vagy akár egy ragacsos ruhagörgő használata kirándulások után.

Riasztószer hatóanyagok

A riasztószerek nagy előnye, hogy alkalmazásukkal a szúnyogok és kullancsok által előidézett betegségek megelőzhetőek. A riasztószerek szagukkal, vagy érintkezés útján fejtik ki hatásukat. A érintkezés útján riasztószereket ( repellens ) bőrre, vagy ruházatra szükséges felvinni. Maga a formuláció lehet aeroszol, kendő, krém, oldat, stift és roll-on.

Hatóanyagok tekintetében természetes és mesterséges anyagokat különböztetünk meg. Mindkettő biztonságosan használható, amennyiben betartjuk a használati utasításokat. Hatástartósságuk a készítmény hatóanyagtartalmától, a bőrre illetve ruházatra felvitt mennyiségtől függ. Vannak még egyéb hatástartósságot befolyásoló tényezők min például az izzadás vagy vízzel való érintkezés.

Természetes rovarriasztó hatóanyagok:

 • Citrom
 • Szegfű
 • Kókuszolaj
 • Menta
 • Bazsalikom
 • Levedula
 • Citriodiol
 • stb.

Mesterséges rovarriasztó hatóanyagok:

 • Dietil-tolumaid ( DEET )
 • Dimetil-eftalát
 • Etil-hexandiol
 • Pikaridin
 • Etil-butil-acetil-aminopropionát

Hatását tekintve a dietil-tolumaid számít talán a legjobbnak, de az ilyen hatóanyagú termékeket érdemes inkább a ruházaton használni. A természetes hatóanyagok közül talán a citriodiol tartalmú termékeket lehet választani, kutatások szerint ez a leghatékonyabb természetes hatóanyag ami védelmet biztosít vérszívók ellen.

Riasztószerek gyermekeknek

Gyermekek számára kizárólag engedélyezett kész terméket használjon. Házilag előállított, bizonytalan receptek alapján készített riasztószert ne próbáljon ki gyermekeken. Többnyire a termékeken feltüntetik a gyártok azt az életkort amely meghatározó lehet a választásnál. Kaphatóak kifejezetten gyerekeknek szánt riasztószerek, kisebbeknek ezek közül érdemes választani. A termékek tekintetében vegye figyelembe a teljes formuláció összetételét. Nem kizárólag a hatóanyagok, de a segédanyagok is befolyásolják a termékválasztást. Egészen fiatal korban bio készítményt is lehet vásárolni, jellemzően ezek többféle növényi kivonatokat tartalmaznak.

Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy valóban rovarriasztó legyen és ne rovarirtó készítmény.

Mit lehet tenni még a gyermekek védelmében? A gyakori ellenőrzések nagyon fontosak lehetnek kirándulások alatt és után. Ellenőrizze a gyermek ruházatát és testét. Rovarokat és csípésnyomokat keressen időszakosan. Ehhez segítség lehet a már fent említett világos színű zárt ruházat. A gyermekek felvilágosítása szintén nagyon lényeges. Azt mindenki tudja, hogy a csípéseket nem szabad vakarni szúnyogok esetében, de a kullancsokkal kapcsolatban ritkán beszélgetnek a szülők gyermekeikkel. Nagyon fontos, hogy a gyermek felismerje a kullancsokat és azonnal szüleihez forduljon segítségért. Piszkálni, nyomkodni szigorúan tilos. Bármilyen anyaggal locsolni, kenegetni tilos. A kullancsok kivétele minden esetben a szülő feladata legyen. További információ a megelőzésről és a kullancsok kiszedéséről.

Riasztószerek vérszívók ellen beltéren

Nagyon sokan használnak lakáson belül riasztószereket valamilyen rovar ellen. A legkülönfélébb vegyületeket és elektromos készülékeket használnak sokan, lényegében teljesen értelmetlenül. Nézzük meg, hogy pontosan mért igaz ez az állítás.

Rovarokat elriasztani lakáson belül egyik pontból a másikba, tökéletesen értelmetlen, mivel nem oldja meg a problémát csak időben odázza el. Igencsak súlyos helyzeteket idézhet elő ágyi poloska, bolha és akár csótányok esetében, mivel a riasztószerek használata miatt nagy mértékű elszaporodásuk várható.

Riasztószerek egyéb felhasználási területei

Riasztószerek alkalmazási területei nem kizárólag a vérszívó rovarokra terjed ki. Járványügyi érdekből ruhatetves személyek vizsgálatát és kezelését végző egészségügyi személyzet védelmére kötelező alkalmazni.

Űrgödrös árnyékszék kezelésére, legyek távoltartására a krezolt használják. Naftalint, paradiklór-benzolt molyok és élelmiszer kártevők ellen.

Rágcsálók elriasztására petróleumot, krezolt, kátrányt és naftalint lehet használni. Ezek szaghatáson alapuló riasztószerek. Egerek távol tartására naftalin alkalmazható üres raktárakban ahol emberek hosszú ideig nem tartózkodnak. A naftalin emberre nézve mérgező hatású.

ElőzőRejtélyes csípések
KövetkezőÁltalános tudnivalók kullancsokról