Kullancsok által terjesztett betegségek

0
439
kullancs betegsegek

A kullancsok biológiai vektorként terjesztik közvetett módon a testükben, beleikben elszaporodott vírusokat. Ezen vírusokat az utódokba is átörökíti és így a fertőzés nemzedékeken keresztül fennmarad. Tehát nem maga a kullancs vagy a testére tapadt vírusok okozzák a megbetegedést, hanem főként a beleibe tenyésző paraziták, baktériumok, vírusok. Néhány példa a kullancsok által terjesztett betegségekből:

  • Kullancsencephalitis
  • Lyme borreliosis
  • TIBOLA
  • Tularaemia
  • Krími–kongói vérzéses láz

Hol találkozhatunk leggyakrabban kullancsokkal?

kullancs betegségek

Elsősorban az erdős, füves, párás és nedves helyeket kedvelik, tavasszal-ősszel ezeken a területeken élnek és szaporodnak. Más állatok pl.: sün, kutya, macska, madarak stb. közvetítésével lényegében bárhová, még a lakáson belülre is eljuthatnak. Számukra kedvezőtlen időjárási körülmények között – túl hideg vagy túl meleg – a föld alá rejtőznek, de enyhébb időben szinte bármikor aktívvá válhatnak.A gazdaszervezetre jutott kullancsok vérszívásra alkalmas helyet keresnek, ami akár több óra is lehet. Vérszívásra alkalmas hely lehet a nyakon, fül mögött, végtagok hajlataiban.

Még több a kullancsokról

Maga a táplálkozási folyamat észrevétlen mert a kullancsok nyála egyfajta érzéstelenítő anyagot tartalmaz és több napig is eltarthat észrevétlenül. Miután teleszívta magát elegendő vérrel, elhagyja a gazdatestet és rejtekhelyet keres magának. A csípés helye elszíneződhet, fájdalmassá válhat és gyulladásba kerülhet ami gennyes váladékozás kísér, fertőzéstől és egyéni érzékenységtől függően. Kullancscsípés esetén érdemes orvoshoz fordulni, tüneteket megfigyelni valamint a kullancsot beazonosítani mert a kullancs fajtája is segíthet az esetleges betegségek kezelésében.

Kullancsbetegségek megelőzése

Miden olyan helyen ahol gyaníthatóan kullancsok lehetnek, főleg az év azon szakaszában amikor egyébként is aktívak ( tavasszal, ősszel ), használjunk megfelelő védettséget biztosító ruházatot. A szabadon hagyott testfelületek – főleg lábszárak – könnyű célpontjai lehetnek egy esetleges kullancscsípésnek. Lehetőség szerint használjon riasztószert, akár természetes, akár szintetikusat, a legtöbb ilyen készítmény biztonságosan használható.

Riasztószerek kullancsok és szúnyogok ellen részletesen hatóanyagok szerint.

kullancsriasztó

Kirándulások alkalmával lehetőség szerint világos ruházatot vegyünk fel, így könnyebben megtalálhatóak a ránk kapaszkodott kullancsok. Az időfaktor rendkívül fontos tényező, ezért gyakran vizsgáljuk meg magunkat és egymást, kirándulások vagy kerti munka közben és végén. Ajánlatos kézi kefe, kézi seprű, ruhagörgő használata emberek és kisállatok tekintetében egyaránt.

Közvetlen környezetünkben a gyakori fűnyírás illetve a gazmentes rendezett porta jelentősen csökkenti a kullancsveszélyt. Megelőzés szempontjából érdemes megfontolni a kullancsriasztó szerek használatát ( spray, krém, gél vagy folyadék ) illetve védőoltás alkalmazását is. Mivel a kullancsok haszonállatok szervezetét is megfertőzhetik, forralatlan frissen fejt tejet ne igyon.

Kullancsok eltávolítása

A kullancsok eltávolítását megfelelő eszközzel célszerű elvégezni a fenti videóban látható módon. Elméletileg, ha néhány órán belül eltávolítják, nem öklendeznek vissza kórokozót a szervezetbe. A kullancsok által terjesztett betegségek megelőzésére a gyakori kullancsvizit mellett a szabályos eltávolítás is fontos. Kiemeléskor nem az jelenti problémát, hogy a kullancs feje esetleg beszakad, hanem a testét megnyomva, annak tartalma bekerül a véráramba.

A gyermekek felvilágosítása már egészen fiatalon meg kell történjen annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt. Értelemszerűen itt nem arról van szó, hogy egy óvódásnak tanítsuk meg az eltávolítás mozzanatait, hanem tanulják meg felismerni a kullancsokat és kérjenek azonnal segítséget. Sok gyerek amint felfedezi a testébe fúródott kullancsot, azonnal piszkálni kezdik, ami kifejezetten tilos. Erre kell felhívni a figyelmüket rendszeresen.

ElőzőKullancsok
KövetkezőTetvek