Nyest a padláson

0
555
nyest kiűzése

Évről-évre egyre több bejelentés érkezik a házakba beköltöző nyestek miatt. Mára szinte teljesen az ember közvetlen közelébe fészkelik be magukat. A kicsinyeiket is itt nevelik fel és természetesen ők is hasonló rejtekhelyet fognak maguknak választani.

Az utóbbi években egyre inkább tapasztalható – országszerte – a nyestek megjelenése közvetlenül az ember közelében. Károkat okoznak ingóságokban és ingatlanokban egyaránt. Védekezni ellenük nem egyszerű, sokan sokféleképp megpróbálták már. A nyest elűzése padlásról, valamint távol tartása a lakóház közeléből, egy módon lehetséges megnyugtatóan.

Fontos: A nyest felismerése és beazonosítása

Ahol a nyest megjelenik ott lényegében vége a nyugodt alvásnak. Igaz ez főként abban az esetben, ha kölykei vannak. Imádnak játszani, rágni, kaparni ami akár veszélyes is lehet. Vezetékek elrágása műszaki meghibásodásokat, valamint tűzveszély kialakulásához vezet. Székletük, vizeletük egészségügyi kockázatokkal jár. A plafonon megjelenő sárga foltok, és erős szaghatások egyértelmű jelei a nyest jelenlétének.

Nyest a padláson – kiűzése porral

A nyestek elűzése szakszerűen egy speciális porkeverék segítségével történik, amit szakemberek különböző anyagok felhasználásával állítanak elő. Ez a por semmiféle mérgező anyagot nem tartalmaz, viszont a nyest számára rendkívül irritáló hatású, mind szaglására mind testére nézve. A kellemetlen szag valamint a viszketés hatására az adott területet messze elkerülik a továbbiakban. Hosszútávú megoldásként más egyenlőre nem jöhet szóba.

Nyestriasztók

Hosszú távon is bevált nyestriasztó készülékkel még nem találkoztunk, aki ismer ilyet kérjük ossza meg velünk, és olvasóinkkal. Többféle terméket teszteltünk – ezekről hamarosan videót teszünk közzé -, sajnos nem túl sok eredménnyel. Azt nem állíthatjuk, hogy semmilyen hatással nem rendelkeznek, de nagyjából néhány nap vagy néhány hét időtartamnál nem sikerült tovább távol tartani a nyesteket. A nyest intelligens állat hang, fény vagy kombinált riasztók hatástalanok ellene, hamar rájönnek a veszélyforrás igazából nem valós.

Nyest autóban

Amikor komoly anyagi károkozásról beszélünk, akkor nem csupán az ingatlanokban, de a gépjárművekben okozott károk is jelentősek lehetnek. Nem beszélve a sokszor balesetveszélyt előidéző – játékból vagy terület megjelölésből adódó – rágásról. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért van nyest az autóban? A nyestek játszótérnek és búvóhelynek tekintik az autók motorterét, illetve a fiatalabb egyedek szívesen csúszkálnak az autó tetején, szélvédőjén. Mit lehet tenni ez ellen?

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az Ön autóját is meglátogatta a nyest, javasoljuk mihamarabb cselekedjen, és ne kísérletezzen mindenféle haszontalan kacattal. Érdemes az autót biztonságos helyre parkoltatni, legjobb a zárt garázs. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez nem minden esetben lehetséges. A motortér lezárása, elszigetelése valamilyen erős anyaggal jöhet még szóba. A bejutás megakadályozása megoldja a problémát, és hosszútávon sokkal kifizetődőbb mint bármi más. Konzultáljon autószerelővel vagy karosszérialakatossal mert bizonyosan kedvezőbb árat fog kapni mint a nyest által okozott károk összege. A spray-k, kutyaszőr, illat és ízanyagok hasszútávon nem jelentenek megoldást, idő és pénzpazarlás lesz a vége.

Vizes flakonokat a gépjármű köré kihelyezni a vicc kategóriába tartozik. Persze a hülyeség gyorsan terjed, hogy honnan indult ez a „megoldás” nem lehet tudni. Pedig egész egyszerűen a bejutást kell csak megakadályozni fizikailag. Részletesen a témáról: Nyest az autóban

Nyest a padláson – nyestcsapda

A nyestcsapda bevetése sokkal nagyobb eredménnyel kecsegtet mint a riasztó, vagy a spray. Hatékonysága függ a megfelelő csalétektől, és a megfelelő hely kiválasztásától. Tapasztalataink szerint néhány alkalommal teljesen jól bevált, de volt olyan eset is ahol hatástalan maradt. Az egyszer már befogott nyest valószínűleg nem fog többször csapdába sétálni, mivel okos és intelligens állat. Tudni kell, hogy a befogott állat szabadon engedése kötelező, megölni TILOS. Ez az ingatlan tulajdonosok feladata. Kérdés azonban az, hogy egyetlen nyest, vagy egy egész nyestcsaláddal áll szemben az ember. Nyest a padláson további képekkel videókkal a témával kapcsolatban.

A nyestekről bővebben is olvashat.

ElőzőDarázsirtás
KövetkezőCsótányirtás