Nyest (Martes foina)

0
506
nyest

A rágcsálókhoz hasonlóan mindinkább az emberhez kötődő kártevő faj a nyest. Ugyan nem mindig volt ez így, de életterük szűkülése miatt, – és mivel az ember búvóhelyet és élelmet biztosít számra – egyre szorosabban kezdenek kötődni a városokhoz. Utódaik már ebben a szellemben nevelkednek.

Rengeteg kárt okoznak manapság az ország szinte egész területén a nyestek. Ismerősöket megkérdezve, szinte mindenkinek van valamilyen története nyestekkel kapcsolatban. Sokan sokféleképp próbálnak fellépni a nyestek ellen, több-kevesebb sikerrel. Jelen fejezetben a beazonosításban nyújtunk segítséget.

A nyest felismerése

Viszonylag kis termetű 1.5-2.5 kg súlyú, testhossza 40-55 cm, farokhossza 25-30 cm, szőrzete barnás kivéve a mellkasát, ami fehér színű és ezáltal nagyon jól felismerhető a nyest. Mozgékony ügyes állat, jól mászik apró réseken is keresztül préseli magát amihez vékony testalkata segítségére van. Tápláléka rágcsálókból, madarakból, tojásokból, néha háziállatokból áll, valamint a gyümölcsöket is szívesen fogyasztja melyeket éjszakai vadászatai alkalmával szerez meg magának. Mivel nem kifejezetten válogatós, a könnyen hozzáférhető élelmet előnyben részesíti.

Padlásra befészkelt rágcsálókat vagy macskákat elüldözi, illetve a rágcsálókat el is fogyasztja. Egészségügyi kockázata a tetemek, széklet és vizelet felhalmozódásából közvetlen veszélyt jelent a padlástérben. A vizelet sok esetben átáztatja a falakat és az álmennyezetet melynek jellegzetes erős szaga van.  Alapos takarítás és természetesen fertőtlenítés mindenképpen szükséges, főleg emberi tartózkodásra alkalmas helyiségekben. Kártételük igen jelentős tud lenni ezért semmi esetre se halogassuk a nyestek elleni fellépésünket.

A nyest szaporodása

Alapvetően éjszakai állat de a párzási időszakban nappal is láthatóak a nyár folyamán. Vemhességi ideje nagyjából 8 hónap, 3-4 kölyök születése az átlagos de 6-8 is előfordul időnként. A kölykök szőrtelenül és vakon jönnek a világra, két hónapos koruk környékén kezdenek el vadászni és 1.5- 2 éves korukra válnak ivaréretté. 3-10 évet élnek várhatóan, de megfelelő körülmények között akár sokkal többet ( 18 év ). Tavasszal született kölykök valamikor ősszel válnak el anyjuktól és keresnek maguknak új menedékhelyet, ennek megfelelően az ingatlan tulajdonosok az tapasztalják, hogy ez idő tájt addig nem tapasztalt hatalmas ricsaj, zaj hallatszik a padlásról illetve garázsból.

A nyest ürüléke

Egyértelmű beazonosítása hangok, nyomok és az ürüléke alapján lehetséges. Jellegzetes ürüléke alapján könnyedén beazonosítható. A nyest ürüléke átlagos nagyságú padlástérben, egy vagy két jól behatárolható területre koncentrálódik. Esetenként pont a feljáró ajtaját tekinti „árnyékszéknek”.

 

A nyestekről bővebben is olvashat.

Nyest hangja

https://agrio.hu/VQYHYUFpkZwJ8

ElőzőHangyairtás
KövetkezőDarázsirtás ára