Nyestkár

0
441
nyest

Jelentős károkat képesek okozni a búvóhelyükön és annak közvetlen környezetében. Sok százezres vagy akár milliós nagyságrendű lehet az általuk okozott durva pusztítás. Szigetelőanyagot marcangolják, cserepeket mozdítanak és törnek vagy elektromos vezetékeket rágnak szét, ami akár tűzveszélyes is lehet. Gépjárművekben okozott anyagi kártételük szintén megterhelő a tulajdonosok pénztárcájára nézve. Nem is beszélve a balesetveszély ily módon történő kialakulásáról. Minimalizálni a költségeket kizárólag az azonnali intézkedésekkel ( befogással vagy kiűzéssel ) lehet. Az idő mindig kritikus tényező még akkor is ha csupán egyetlen egyeddel van dolgunk.

Minden amit a nyestekről tudni érdemes

A nyest egyéb kártétele az ürülékkel és vizelettel , esetleg haszonállat maradványaival beszennyezett búvóhely. Tapasztalni gyakran, hogy a vizelet lecsorog az emberek által lakott helyiségekbe,  jellegzetes szagot árasztva a szobában. Beépített padlástér egyes részeibe is befészkel, ilyenkor sajnos bontás nélkül nem megoldható a feladat.

Nyestvizelet

Számos esetben tapasztalni beázáshoz hasonló látványt. A falakon, plafonon megjelenő ( kezdetben apró ) foltok idővel növekednek. Később pedig egyre intenzívebb szaghatás kíséretében nagyobb és nagyobb kiterjedésűvé válnak. A nyest jellemzően 1-3 “ürítőhelyet” választ magának a padlástérben, ahová rendszeresen ürülékét és vizeletet teszi. Persze ez függ a padlás, gipszkartonfal, mennyezet, álmennyezet, stb. méretétől is. Egyéb befolyásoló tényező még a nyestek száma. Amennyiben kicsinyei vannak, úgy az ürülék, vizelet mennyisége is arányaiban több lehet.

Nyestürülék

nyest ürülékeA nyest ürülék jelenti a legegyszerűbb, és a minden kétséget kizáró bizonyítékát annak, hogy nyest van a padláson, vagy az ingatlan közvetlen közelében. Természetesen vizuálisan, és rendkívül kellemetlen szaga alapján is felismerhető, de a nyest ürülék az ami rendszeres látogatásai miatt mindenhol megtalálható a portán vagy a padláson. Hogyan is lehet felismerni a nyest ürülékét? Jellegzetesen görbült, hosszúkás alakú és gyakran két részben, egymás mellett helyezkednek el. A nyest ürülék tartalmazza az általa elfogyasztott magvakat, ami elég feltűnő. Mivel a nyest mindenevő, ezért az ürülékének megjelenése is változatos. Rágcsálók, madarak, magvak, gyümölcsök, baromfi és rovarok kerülhetnek az étlapjára. A nyest ürüléke ezen táplálékforrások alapján változhat kissé megjelenésében.

Nyestkár haszon- és társállatokban

Igen, a nyestek megtizedelik a haszonállatok állományait is ( pl.: baromfi ). Ezen túlmenően kisebb testű kutyákra és cicákra is veszélyt jelentenek. Kiűzésük, távol tartásuk vagy befogásuk ezért szükségszerű. Háziállatokra abban az esetben támad ha veszélyben érzi magát, vagy kölykeit.

ElőzőAmerikai csótány (Periplaneta americana)
KövetkezőVándorpatkány (Rattus norvegicus)