Nyest a falban

0
241
nyest-a-falban

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire gyakran költöznek kártevők különböző épületek falai közé. Az épületek valamilyen módon leválasztott részeit jellemzően úgy alakítják ki, hogy azok hozzáférhetetlenek utólag. Kártevőktől megszabadulni ebben az esetben bontás nélkül nem mindíg megoldható, de nem is lehetetlen.

Nyest bejutása az épületbe

Természetéből adódóan imádnak szűk helyeken bujkálni a nyestek. Szűk nyílásokon keresztül jutnak az épületekben, ahol képesek szinte az egészet bejárni. Fából, vagy gipszkartonból leválasztott részek mentén járatokat készítenek maguknak, így szinte az egész ingatlant körbejárják, ha erre a legkisebb lehetőségük megvan. Jellemzően beépített padlásterekben alakítanak ki maguknak rejtekhelyet, de nem ritka a falban befészkelt kértevő sem.

Nyest a falban – beazonosítás

Mivel a falba beköltöző nyestek rendkívül közel kerülnek az emberhez, ennek értelmében az általuk keltett zajok is tisztán halhatóvá válnak. A sivalkodás, szaladgálás jellegzetes a nyestekre jellemző nagyon hangos zajok által lehet beazonosítani őket. Más kártevő ennyire intenzív dübörgő hangokat nem kelt. Beazonosítás egyértelműsítése érdekében keressen nyest ürüléket a teraszokon és a ház körül. Amennyiben segítségre van szüksége a beazonosításban és mentesítésben, keresse partnereinket telefonon.

Kártevőmentesítés falban

Lambéria és álmennyezetnél egyszerűbb megteremteni a hozzáférhetőséget, gipszkarton esetében viszont bontani szükséges többnyire nyest kiűzése érdekében. Ettől sem kell megijedni mivel a kiemelt darabokat vissza lehet építeni. Érdemes végig gondolni, hogy sokkal nagyobb károkat tudnak okozni a nyestek mint a kiűzéssel járó költségek és kellemetlenségek. Vizelettel áztatják a szerkezetet, illetve vezetéket rághatnak el, továbbá az épületben és a szigetelésben is komoly anyagi károkat okozhatnak.

Tartós megoldásként a kiűző por, nagynyomású porbefújás jöhet számításba. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a csapdázás lehet még megoldás. Nyesteket csapdázni nem éppen a legegyszerűbb és sok esetben nem is mennek csapdába, de egy próbát megér. Nyestriasztók a falba beköltöző nyestek ellen hatástalanok.

Rágcsálóirtás falban már nagyobb valószínűséggel oldható meg bontás nélkül. A rágcsáló fajának meghatározása után a megfelelő módszerekkel akár a kapcsolók és konnektorokon keresztül lehet az irtást elvégezni. Irtószerek felhasználásával történő rágcsálóirtást bízza szakemberre, lakossági forgalomban kapható termékek nem fogják hozni a kívánt eredményt.

ElőzőFaodvasító lóhangya ( Camponotus spp )
KövetkezőRágcsálóirtás falban