Faodvasító lóhangya ( Camponotus spp )

0
456
faodvasító lóhangya

Növekszik a bejelentések száma, ami az ácshangyák jelentős elszaporodását és kártételét illeti. Nem hivatalos források szerint nagyjából három éve hurcolták be hazánkba ezt a hangyafajt. Tavalyi évben átlagosan havonta egy alkalommal érkezett bejelentés, idén már heti több esetszám a jellemző. Házilagos irtásuk szinte lehetetlen, szakemberek sem képesek a szokott módszerekkel hatékonyan fellépni ellenük.

Faodvasító lóhangya megjelenése

Az ácshangyák mérete 4mm-től 13mm-ig terjed. Színük fekete-sötétbarna, de néhány országban vöröses színű fajok is megtalálhatóak. Magyarországon egyenlőre a fekete színű faj dominál. Egy hangyabolyban egy királynő hozza létre a koloniát. Általában a jelenlétük akkor ismerhető fel, ha már jelentősen elszaporodtak. Vannak ugyan előjelei a faodvasító lóhangyák megjelenésének, de avatatlan szemnek ezek észrevehetetlenek.

Faodvasító lóhangyára utaló jelek

Mielőtt a dolgozókat felfedezné a fa felületén apró hézagok jelennek meg. Az apró lyukak körül fürészpor szerű törmelék látható. Vonulási utak mentén elhullott rovarok és rovar maradványok lehetnek. Leggyakrabban akkor fedezik fel az ácshangyák jelenlétét amikor már jelentősen elszaporodtak. Vízigényük miatt a dolgozók folyamatosan utánpótlás után járnak, így az útvonalak gyakran jól láthatóan kirajzolódnak. Ebben az esetben már masszív kolóniáról beszélhetünk. A kolónia gyarapodásával egyidejűleg az általuk okozott károk is növekedni fognak.

Mekkora károkat képesek okozni?

A fakárosító lóhangyák fészeképítésük során kivágott fában készítik telepeiket. Járatokat vájnak a fában amely ezáltal meggyengül. Kertekben a kivágott fatörzsek esetében ez nem jelent problémát, lakóépületek tartószerkezeteinél annál inkább. Tetőszerkezetek, teraszok és egyéb építmények megfertőződése esetén nagyon komoly anyagi károkkal kell számolni. Azonnal intézkedni szükséges az irtásukról amint felfedezi őket.

Ebben az esetben is a megelőzés a legjobb módszer. Faanyagvédelemmel lehet már akár az építés, kivitelezés során – vagy az után – felvenni a harcot rovarok ellen ( xilix gél ). Továbbá a fent említett apró jelekre mindenképpen érdemes figyelni. A puha, korhadó és nedves faanyag vonzó hatást nyújt számukra. Beázások, vagy folyamatos nedvességnek kitett faszerkezetek potenciálisan veszélyforrások lehetnek.

faodvasító lóhangya

Faágak lehetőleg ne lógjanak közel az épülethez, kivágott fát ne tartson az épület közvetlen közelében. Tüzelőt és egyéb faanyagot lehetőleg elkülönített tárolóban célszerű felhalmozni, nem csak az ácshangyák miatt…

Faodvasító lóhangya irtása

Kezdeti szakaszban táplálékmérgekkel lehet kezelni a problémát. Kiterjedt kolónia irtására már más formulák és módszerek szükségesek. A körülmények megismerése után szakember fog tudni segíteni az ácshangyák irtásában. Érdemes olyat keresni akinek van már tapasztalata ennek a fajnak az irtásában.

Súlyos esetben az egész hangyaboly eltávolítása szükséges. Az adott faszerkezet részben, vagy egészben való cseréje is indokolt lehet. Amennyiben erre kényszerülne nagyon körültekintően járjon el. Előfordulhat, hogy viszonylag kis területen több kolónia is jelen van. Sajnos találkoztunk már olyan esettel amikor komoly felújításra volt szükség faodvasító hangyák miatt, de a megmaradt egyedek miatt lényegében hiábavaló volt. Mivel a kolónia átlagos mérete 20 ezer dolgozót tartalmaz nem szabad félvállról venni a dolgot.

ElőzőHarlekinkatica ( Harmonia axyridis )
KövetkezőNyest a falban