Lóhangya

0
114
lóhangya

Lóhangyák a ház körül gazdasági kártételük miatt számítanak kártevőnek, főleg jelentős elszaporodások okán. Akár több száz egyedből álló kolóniát is képesek létre hozni. Ez a hatalmas hangyaboly aztán a fából készült épületeket rongálják, fészek építés és bővítés céljából. Mivel gyakori, hogy a hangyaboly mélyen rejtve van, az irtásuk nem minden esetben oldható meg házilagos eszközökkel és szerekkel.

A lóhangya megjelenése és életmódja

Magyarországon az egyik legnagyobb hangyafaj a lóhangya ( Camponotus vagus ). A királynő mérete elérheti a 1.5 cm-t is. Minden kolóniában egy királynő található amely az első évben 15-20 dolgozóval kezdi meg az “államalapítást”. Az áttelelést követően a második évben már jelentős méretűvé gyarapodó állomány képes lesz az ember számára károkat okozni, vagy csak jelentős zavaró tényezővé válni, tömeges megjelenésükkel. A harmadik évben már több ezer egyed megjelenése sem ritka.

Lóhangya irtás

A lóhangyák irtása házilag kontakt hatású irtószerrel kivitelezhető, de kizárólag a hangyaboly feltárását követően. Kizárólag a dolgozókat célozni értelmetlen, a királynővel együtt kell a kolóniát felszámolni. Veszély esetén képesek az egész telepüket átköltöztetni másik helyre.

Táplálékmérget ( hangyagélt ) az épület belsejébe belépő hangyák ellen célszerű alkalmazni. A géleket általában a dolgozók faljá fel, a fészekbe már nem juttatják el a hatóanyagot. Ezért a lóhangyák irtását érdemes szakemberre bízni, aki több módszert is alkalmazni tud lóhangyák ellen. Kisebb egyedszámú hangyaboly ellen lehet próbálkozni házilag, viszont ilyenkor még nagyon nehéz felfedezni a jelenlétüket.

ElőzőPókirtás után ellenőrzés
KövetkezőMekkora lyukon fér be a nyest?