Autósok a nyest ellen

0
348
Autósok a nyest ellen

Rengeteg gépjármű tulajdonos vív napi szinten harcot a nyestek ellen. Megfigyeléseink alapján két féle nyest borzolja az autó tulajdonosok idegeit. Az egyik beköltözik a motortérbe, jelentős károkat okozva a kábelekben és a szigetelésben. A másikra pedig az autókon való járkálás, csúszkálás a jellemző. Ők azok akik szeretik elrágni az antennákat és ürülékkel megjelölni néhány szerencsés kiválasztottat. Mindkét esetben cselekedni kell haladéktalanul. Igen, de hogyan?

Nyest az autóban képek, videó

Hol jut be a nyest a motortérbe? Milyen károkat okoz? Merre járkál pontosan?

A nyest okos állat és kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Hozzászoknak az elektromos riasztó készülékekhez, elkerülik a csapdákat, riasztó spray-t rövid hatástartóssága miatt illetve kizárólag szaghatása miatt nem célszerű alkalmazni, ha tartósan, véglegesen szeretnénk megszabadulni tőlük.

Milyen tevékenységet folytatnak a motortérben, milyen károkat okoznak?

 

Nyestek távol tartása járművektől

Az autókon járkáló nyestek ellen sokat nem lehet tenni, az általuk okozott kellemetlenségeket ( lábnyomok, sár, ürülék, rágás, stb. ) viszont ki lehet küszöbölni egy takaró ponyvával. Így nem csak nyestek és macskák által hagyott nyomokat lehet kiküszöbölni, de az időjárás viszontagságaitól is meg lehet védeni a járművet.

Nyest ellen rengeteg haszontalan szájhagyomány útján terjedő megoldást látni az utcákon. Tipikusan ilyen a vizes palack, ami mára tömeges „járvánnyá” vált az autósok körében. Szinte minden utcában akad egy-egy jármű amit ezzel a megoldással próbálnak megvédeni. Mindenféle magyarázattal találkoztunk már:

  • Meglátja benne a tükörképét és halálra rémül
  • Este ahogy hül a levegő, pattogó hangot ad a palack
  • Felborítja és a zajtól elmenekül
  • Megtörik rajta a fény és ez zavarja
  • Mert a szomszédomtól lestem el a trükköt

Ehhez hasonló válaszokat kaptunk azoktól akiket megkérdeztünk, de olyat nem találtunk akinek bevált volna a vizes palackos megoldás. Általában egy palackkal szokták kezdeni, végül körberakják az autót. Egyesek nem bízzák a véletlenre és a tetőre is tesznek néhányat. Szóval a hülyeség rendkívül gyorsan terjed, erre a következtetésre jutottunk.

Motortérbe való bejutás megakadályozása

Szintén egy gyakori jelenség, de mit lehet tenni ellene? Valójában a legegyszerűbb az lenne, ha fizikailag akadályoznánk meg a hozzáférhetőséget és elzárnánk a bejutási pontokat. Megfelelő szakember segítségével kivitelezhető ugyan, de nehéz olyat találni aki vállalja a kivitelezést.

Ami sok járműről hiányzik az az úgynevezett haspajzs ( motorvédő lemez ) ami alulról védi az olajteknőt és a motort. Amikor ez hiányzik a járműről, hatalmas bejutási pontot képez a nyestek, más kisemlősök és rágcsálók számára. Több okból is érdemes pótolni ezt a hiányosságot.

Jó esetben még ez után is marad két bejutási lehetőség az állatok számára. A két első keréknél belső oldalon ahol a lengéscsillapítók találhatók, szintén szokott lenni egy kisebb nyílás. Természetesen ezt a problémát szintén orvosolni kell és itt jön képbe a megfelelő szakember. Főleg akkor, ha a jármű garanciális. Barkácsolásról vagy hanyag munkáról nem lehet szó, különben a garancia azon része elvész, ami a karosszériára vonatkozik. Persze gyártónként eltérő lehet ennek megítélése. Amennyiben sikerül így kizárni a nyesteket nyert ügyed van, ami a motortérbe való bejutást illeti.

Minden más megoldás ( Riasztószerek, ultrahangos riasztók, gázolajos rongy, kutyaszőr, stb. ) az erősen bizonytalan kategóriába tartozik.

Nyest elűzése az ingatlantól

Gyakori jelenség, hogy a nyestek rejtekhelye közel van az ott parkoló járművekhez. Érdemes ellenőrizni az épület padlásterét, amennyiben már beköltöztek szakszerű kiűzést kell végezni. A területet elhagyván az autókat sem fogják piszkálni a továbbiakban.

ElőzőRovarok az ágy alatt
KövetkezőSzakszerűtlen darázsirtás