Nyest kiűzés

0
512
Nyest kiűzés

Nyestek elűzéséhez és távoltartásához bizonyosan hozzáértő közreműködésére lesz szükség. Megfelelő tapasztalat és persze felszerelés birtokában lehet a kiűzést elvégezni. Házilagos megoldások, népi módszerek nyest ellen lényegében semmit sem érnek. Mit lehet tenni mégis?

Nyest kiűzése

Jelen állás szerint a kiűzésre a felületen tartósan megmaradó készítmények alkalmasak. Folyékony vegyületeket használni a beszívódás és párolgás okán nem célszerű a nyestek által látogatott rejtekhelyekre permetezni. Leggyakrabban az alábbi helyekre költözik be a nyest:

Az épületek és járművek bármely részébe is telepedjenek meg, ott jelentős anyagi károkat okoznak. Minden esetben az elektromos vezetékek és különböző kábelek elrágása jelenti a legnagyobb veszélyforrást.

Tapasztalatok alapján a hosszú távú megoldást a porozószerek jelentik. Rejtekhelyek és bejutási járatok feltöltése szükséges teljes egészében, még a falban lévő búvóhelyek is ide tartoznak. Mivel a nyestek erősen ragaszkodnak az általuk megszokott és már kialakított helyükhöz, azt nem fogják elhagyni amíg találnak maguknak kiűzőszer mentes és megtelepedésre alkalmas részeket.

Mielőtt bármiféle lépéseket tenne nyest ellen, győződjön meg arról, hogy valóban nyesttel áll szemben.

Nyestek beazonosítása

Többnyire, ha valamilyen kártevő költözik az épületbe, annak vannak jelei. Nyestek esetében először az erős zaj fogja megkeseríteni a lakók életét. Az ingatlan átvizsgálása során állati maradványokat, ürüléket és kaparásnyomokat kell keresni bizonyos helyeken:

 • Teraszok
 • Padlás
 • Tető
 • Udvar
 • Mellék épületek

Kizárólag hangok és zajok alapján nem minden esetben lehet eldönteni a kártevő faját. Akár patkányok is kelthetnek hasonló zajokat attól függően, hogy az épület mely része érintett és milyen típusú a műszaki kialakítás. Véleményünk szerint minden esetben a kártevő beazonosítása legyen a legelső lépés.

Nyest kiűzése házilag

Megfelelő eszközök nélkül a nyestek által birtokba vett teljes területet kezelni kiűző szerrel nem lehetséges. A terület bizonyos pontjait részlegesen porozni értelmetlen, az állatok el fogják kerülni. Nyest kiűzés házilag nem járható út, egyedül a csapdázásnak van egy minimális esélye. Sajnos a népi praktikák és riasztó készülékek nem riasztják el a területükhöz erősen ragaszkodó állatokat.

Házilagos megoldások közül a nyestcsapdának van némi esélye, ha megfelelően van telepítve a megfelelő helyen. A zajok és nyomok alapján amennyiben feltételezhetően több nyest is jelen van, a csapdázásnak nem lesz sok értelme. Okos állat lévén fel fogják ismerni a csapdákat és nem mennek bele, amennyiben a társukat már látták csapdába esni.

Padláson és más zárt térben csapdákat állítani veszélyes lehet amikor az elfogott állatot szeretné eltávolítani. Társai, vagy az anyaállat védelmezni fogják a csapdába esett nyestet ezért nagyon óvatosan járjon el. A ketrecet padlásról szűk járaton keresztül lépcsőn levinni szintén körülményes feladat. Sok esetben egy feldühödött állatot ilyen helyekről eltávolítani – úgy, hogy a csapda egyenesbe maradjon – segítség nélkül nehézkes. A rossz kivitelezás az állat kiszabadulásával is járhat. A megvásárolt nyestcsapdához kérjen az eladótól pontos használati utasítást és azokat feltétlenül tartsa be.

Internetről rendelt csodaszerek és elektromos készülékek

Partnereink tapasztalatai alapján kérdéses, hogy valakinek sikerült-e már házilagos módszerekkel kijuttatott készítményekkel elűzni a nyesteket. Szakemberek tapasztalatai alapján a munkájuk során sokféle elektromos riasztó készülékkel találkoznak nap mint nap. Hámár Ők ott vannak az nem véletlen, sem a vegyszerek, sem a készülékek nem érték el a céljukat. Akinek van más tapasztalata, kérjük írja meg nekünk email-ben. Minden információt szívesen fogadunk.

Nyest kiűző szerek

A nyest kiűzéssel foglalkozó vállalkozások tapasztalataik alapján végzik a nyestek és más kisemlősök távol tartását A kijuttatott szer töménysége és mennyisége változhat a porozni kívánt felületek tulajdonságától. Befolyásoló tényezők lehetnek:

 • Hőszigetelés
 • Faanyag, OSB
 • Gipszkarton
 • Tégla
 • Beton
 • Törmelék
 • Vályog
 • stb.

Nyest kiűzés tekintetében nem mindegy, hogy szűk járatokban – pl.: falban -, vagy nagyobb térben kell porszórást végezni. Padlásterek esetében figyelembe kell venni a tiszta, sima és az erősen poros törmelékes felületek közötti különbségeket. Ezek a különbségek az árakra is befolyásoló tényezőkkel bírnak.

Nyest kiűzés ára

A fentiek alapján egy 50 m2-es átlagos padlásteret figyelembe véve 3-6 kg porozószer szükséges a járatok és a teljes felület porozásához. Nagyjából ennyi készítményre van szükség az egyenletes terüléshez, megfelelő vastagságú rétegben. Így az állatok bármerre is járjanak, vagy próbáljanak bejutni az épületbe, saját magukat fogják beporozni egy irritáló anyaggal ami elviselhetetlen számukra. Fontos leszögezni, hogy a kiűzőszerek mérgező anyagokat nem tartalmazhatnak. Kiűzőszereket kézzel szétdobálni értelmetlen.

Nyest kiűzés garanciával

A nyest kiűzés mellé garanciát is adnak a cégek legtöbb esetben. Ennek feltételeiről érdeklődjön telefonon. Előfordulhat azonban, hogy az előzetes egyeztetések ellenére a helyszínre kiérkező szakember változtatni fog a garancia feltételein. A terület pontos megismerése és feltérképezése után a garanciavállalást akár meg is tagadhatják például a rejtekhelyek hozzáférhetetlensége miatt.

Már az előzetes egyeztetések alkalmával érdemes minden körülményt tisztázni amennyire lehetséges. A kezelendő terület nagyságával legyen tisztában, mivel biztosan rá fognak kérdezni. Ez nem minden esetben az épület alapterülete, de kiindulási alapként jó lehet. Személyre szabott ajánlatot kérjen partnereinktől.

ElőzőRágcsálóirtás falban
KövetkezőSikertelen ágyi poloska irtás