Nyestcsapda

0
254
nyestcsapda

A nyestek ritkán mennek bele a csapdákba, más állatok viszont sokkal gyakrabban. Sokan nem is gondolnák milyen nehézségei vannak a nyestcsapda használatának, valamint a helyes alkalmazás szabályainak. A nyestek befogása a legtöbb esetben egy hosszadalmas türelemjáték, aminek a végén csak ritkán járunk sikerrel. Rendkívül intelligens állat lévén a csapdákat elkerüli, főként azok az egyedek amelyek egyszer már befogásra kerültek. Nagy szerencse kell a sikeres befogáshoz, de az esélyeinken javíthatunk az alábbiak szerint.

Figyelmeztetés

Az élesített csapdákat naponta többször kell ellenőrizni a nem célállatok mihamarabbi szabadon engedése miatt

Nyestcsapda kiválasztása

Aki biztosra szeretne menni annak a végleges nyest kiűzés a megoldás. Aki pedig házilagos módszerekkel szeretne kísérletezni nyest ellen, annak a csapdák jelentik az egyedüli megoldást. A kutyaszőrös, vizes palackos, petróleum rongyos, riasztós, stb. vicc kategóriába tartozó butaságokkal most nem foglalkozunk.

Nyestcsapdából sok féle létezik, de valójában csak nagyon kevés alkalmas erre a célra. Gazdaboltokban elvétve találni megfelelőt, érdemes inkább az interneten keresgélni. Sajnos a legtöbb nyestcsapdának hirdetett termék nem elég nagy, nem elég erős, hogy befogja és meg is tartsa az állatot. Azután akadnak olyanok is amelyek első ránézésre alkalmasak lennének ugyan, de például nincsen fogantyúja, így az állattal együtt megemelni igazi kihívás, mivel a befogott nyest ellenállása igen heves tud lenni.

Az általunk tesztelt ketrecek többsége nem tudott megfelelni minden kritériumnak, ami a befogási hatékonyságot és a biztonságos szállítást illeti. Vannak olyan termékek amiből az állat könnyedén kiszabadulhat, főleg mozgatás és szállítás közben.

Nyestcsapda kihelyezése

Az élve befogó ketrec helyének kiválasztása döntő fontosságú az állat befogásához. Ismerni kell a nyest útvonalát ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen csapdába ejteni. Néha szabad szemmel, máskor pedig csak kamerák segítségével lehet az útvonalukat feltérképezni. Érdemes a szomszédokat is kikérdezni ennek kapcsán, gyakran hasznos információkat lehet szerezni így.

A csapdákat minden esetben kültéren célszerű alkalmazni. Padlásra telepíteni biztonsági okokból nem ajánlatos. A befogott állat heves ellenállása miatt a szűk padlásajtón lehozni igen kockázatos, ugyanis könnyedén kiszabadulhat vagy sérüléseket okozhat az embernek.

Nyestcsapda felkészítése

A helyszín megválasztása után jöhet a telepítés. Sokan túlzásokba esnek ennek kapcsán és komoly építményeket készítenek erre a célra, ami alapvetően nem befolyásolja az eredményességet.

Elhelyezés tekintetében a kerítés, vagy az épület mellé közvetlenül kell kitenni, mivel legtöbb esetben itt közlekednek a nyestek. A csapdába érdemes vékonyan szalmát, vagy vágott füvet egyenletesen teríteni ami természetes érzetet biztosít a lábainak. A lemezből/rácsból készült aljzat elriasztja a nyesteket.

Csalétek

Csalétek tekintetében a látványra és a szaglásra érdemes támaszkodni. Grillcsirke bőrre helyezett fürjtojás az ami a legtöbb esetben bevált, de barmi más is alkalmas lehet, mivel a nyestek étrendje igen széles. Magvaktól kezdve az élő állatig sokféle táplálékkal beéri. Csalétekkel kísérletezni, cserélgetni akkor szükséges, ha bizonyíthatóan járt a csapda körül viszont nem ment bele. Jellemzően kamerával, esetleg ürüléknyomok alapján lehet minderről megbizonyosodni.

Befogás után

Amennyiben sikeres volt a nyest befogása, az állatot legalább öt kilométer távolságba szállítsa el. Olyan helyre ami számára természetes közegnek számít. Településektől távol valamilyen erdős terület lehet a legmegfelelőbb. Kínozni, megölni a nyesteket állatkínzásnak számít ami bűncselekmény.

ElőzőAntibiotikum ágyi poloska csípése ellen
KövetkezőBőrfutrinka (Carabus coriaceus)