Sikertelen ágyi poloska irtás

0
405
sikertelen ágyi poloska irtás

Többszöri házilagos ágyi poloska irtás után sem sikerült maradéktalanul kiirtani a vérszívókat? Nem csoda, nem Önnel van a baj. Az ágyi poloskát senkinek sem sikerül szakember segítsége nélkül eredményt elérni. Hosszas küzdelem után végül kénytelen professzionális megoldást választani. Néhány esetben azonban még hivatásos kártevőirtó szakembernek sem sikerül a mentesítés. Milyen okok állnak ennek háttérben?

Sikertelen ágyi poloska irtás okai

Az ágyi poloska jelenléte egy ingatlanban önmagában is nagy lelki terhet jelent az átlagos emberek számára – kivéve azokat akiket nagyobb számban sem zavar -. A nyomás csak fokozódik amikor sokadik házilagos és profi poloskairtás után sincs eredmény. Gyakori jelenség mikor több egymást követő cég sem tud végleges eredményt elérni. Lényegében a költségek egyre csak emelkednek, de a poloskák maradnak.

Ilyenkor minden esetben a kártevőirtó vállalatok a hibásak, kifizették a munkadíjat eredmény nincs, vagy csak minimális. Sajnos a rovarirtásban nem ennyire egyszerű a helyzet. Alapvetően a sikertelenségnek három fő oka van, akár három szereplőssé is válhat a probléma megoldása, így nem olyan biztos, hogy egyvalakit felelőssé lehet tenni ezeknél a helyzeteknél.

Sikertelen ágyi poloska irtás oka szinte mindig a rejtekhelyek feltárásának hiánya. Valamilyen okból kifolyólag minden irtás után maradnak „túlélő” egyedek az ingatlanban és persze szaporodni fognak. Ki a felelős mindezért?

Sikertelen ágyi poloska irtás a szakember hibájából

A nem megfelelően, gyorsan és olcsó irtószerekkel kivitelezett irtás a leggyakoribb hiba ami biztosan eredménytelenséghez vezet. Az ágyi poloska irtása nagyon egyszerű munkánál is legalább egy órát vesz igénybe. Az a szakember aki 10-15 perc alatt végez a munkájával, biztosan nem végzett precíz munkát.

Másik sarkalatos kérdés maga az irtószer/irtószerek hatékonyságát illeti. Ágyi poloska tekintetében nem a legolcsóbb készítmény lesz az ideális választás. Tehát a „nálam 10 ezerért végeztek poloskairtást” című mondatok már önmagukban is árulkodóak mivel átlagos ingatlanoknál adott esetben ez még önköltségi díjnak sem elegendő. Az irtószerek áráról már volt szó.

Kiegészítő módszerek alkalmazása alap permetezésen kívül lakott ingatlanoknál minden esetben szükséges az ágyi poloska kiváló rejtőzködő képessége miatt. Kizárólag permetezéssel nem lehet tökéletes munkát végezni, sőt. Bizonyos bútorokat, elektromos szerelvényeket, ruhákat, stb. folyékony munkaoldattal kezelni biztonsági okokból nem is lenne szabad. Lényegében csak permetezéssel ágyi poloskát irtani üres lakásoknál lesz eredményes, talán. Minden más esetben kellenek a kiegészítő módszerek annak érdekében, hogy az ismétlések száma minél kevesebb legyen. Átlagos családok otthonában a vegyszermentes ágyi poloska irtás a legalkalmasabb módszer az egyalkalmas irtások közül.

Jó szakemberek sajnos nem olcsóak és talán többet kell rájuk várni még kiérkeznek, gyakran hetekre előre be vannak táblázva. Talán az építőipari szakmunkásokhoz lehetne hasonlítani a dolgot. Mindkét esetben gyakran elkövetett hiba amikor bizonytalan fórumokból és ajánlásokból kezd el keresgélni valakit. Természetesen írásos dokumentáció ez esetben nem fog készülni. Ne feledje, a rovarirtás irtószerekkel történik a legtöbb esetben. Fontos tudni, hogy otthonában pontosan ki, mivel és milyen módszerrel dolgozott.

Sikertelen ágyi poloska irtás a lakó(k) hibájából

A legnagyobb hiba a tulajdonosok/megrendelők részéről az ágyi poloska felfedezését követő első intézkedések ( gyakran elkövetett hibák ágyi poloska ellen ). A másik nagy hiba a kártevőirtó szakember félrevezetése. Nagyon fontos tisztázni minden esetben az előzményeket, alapvető kérdések amik nagyban befolyásolják az irtás sikerességét. Történt-e:

 • Házilagos irtás irtószerekkel?
 • Házilagos irtás vegyszerekkel?
 • Riasztószerek kerültek alkalmazásra?
 • Gőzölés, hajszárítózás, vasaló használata?
 • Bútorok és egyéb holmik kidobása?
 • Szakszerű rovarirtás, ha igen mikor, milyen eljárással, milyen irtószerrel?
 • Időhúzás, ágyi poloska túlszaporodása
 • Hanyag módon kivitelezett zsákolás, teraszra kipakolás

Azok akik nyitott, szakadt szemetesszákokba pakolt poloskás holmikat helyeznek a teraszra, vagy kukatárolóba, szabályosan merényletet követnek el az egész társasház ellen. Ez a fajta cselekmény képes olyan mértékben megfertőzni az egész lakóközösséget, hogy rövid időn belül menekülni fognak az ott élők egy jelentős része. Nem egyszer tapasztaltuk ezt a jelenséget, főleg nagyobb városokban.

Miért annyira fontos az előzmények ismerete? Alapvetően befolyásolja a szakszerű irtás menetét, irtószerek megválasztását és a módszerek kiválasztását. Sok esetben az emberek ugyanazon a rossz folyamaton mennek keresztül, amit laikusként egyébként jónak gondolnak.

Bolti irtószerek, tisztítószerek ( domestos ), bútorok és egyéb holmik fejetlenül történő kidobása, stb. Ezek a cselekmények mind-mind jelentősen rontani fogják a helyzetet, nem is beszélve a lakásban uralkodó „rossz” körülményekről:

 • Zsúfoltság
 • Lambéria
 • Elöregedett parketta
 • Szakadozott linóleum, tapéta
 • Fali szőnyegek
 • Galéria
 • Rések, repedések, hézagok falon és a padlón
 • stb.

Az előzmények eltitkolása duplán nagy hiba. Az irtás sikertelen lesz, így felesleges pénzkidobássá válik az egész procedúra. Gyakori jelenség amikor 5-10 vagy annál is több rovarirtás és a sokadik kártevőirtó vállalat után egy újabbat bíznak meg, de az előzményekről az új szakember már nem lesz beavatva. A szóban forgó jelenség hátterében biztosan olyan okok rejlenek amik nem kerültek feltárásra.

Mi rejlik a sikertelen ágyi poloska irtás hátterében

Semmi szokatlan nincs abban ágyi poloska irtás tekintetében, hogy kétszer meg kell ismételni a mentesítést. Amennyiben a második irtás sem hoz eredményt, mindenképpen el kell gondolkodni a sikerteleség okain. Mivel minden eset más és más a megoldáshoz általánosan bevált recept nem létezik. Minden hasonló szituációban a szakembernek és a megrendelőnek együtt kell működnie a megoldás érdekében.

Lényegében a probléma forrását, a poloska gócok rejtekhelyeit szükséges megtalálni és kezelni. Gyakran valamelyik szomszédos lakásból érkező „utánpótlás” okozza a probléma forrását. Társasházak tekintetében ez gyakori jelenség. Megoldást a teljes társasház átvizsgálása és kezelése jelenti.

A rovarirtásban nem minden fekete vagy fehér. Nem egy termékről beszélünk ami vagy működik, vagy nem. A sikertelen irtások hátterét ki kell vizsgálni és meg kell szüntetni.

Garanciális igények

Rovarokra garancia? Mit jelent egyáltalán az, hogy ágyi poloska irtás garanciával? Az olcsón, gyorsan és hanyagul végzett poloskairtás esetében lényegében semmit, csak egy például ingyenes harmadik irtást. Ismétlő kezelések mindegyikénél változtatni kell bizonyos dolgokon:

 • Irtószereken
 • Módszereken
 • Körülményeken

Minden egyes irtásnál más típusú irtószert kell alkalmazni ( irtószer rotáció, hatóanyacsoport váltás ). Lehetőség szerint a módszerek tekintetében is mást érdemes választani mint azt megelőzően. Az is előfordulhat, hogy a rovarirtó szakember lomtalanítást, takarítást és/vagy bontást esetleg helyreállítást javasol. Például lambéria lebontása, vagy padozat kijavítása ( linóleum, parketta, járólap, stb. ) Az ilyen típusú problémák megoldásához elengedhetetlen a két fél közötti együttműködés.

Gyakori jelenség, hogy a nehezebben megoldható eseteknél egyik, vagy másik fél kihátrál:

 • Kártevőirtók részéről – elvégeztük a garanciális irtást, végeztünk – hozzáállás.
 • Megrendelő részéről – nem vagyok hajlandó semmit tenni, addíg járjanak ki irtani ameddig van ágyi poloska – hozzáállás.

Azok a vállalatok akik hajlandóak garanciát vállalni ágyi poloskára – nem mindenki – azok sem a rovarokra hanem a munkájukra vállalnak garanciát. Ez szinte minden esetben egy ingyenes ismétlő kezeléssel egészítik ki. Sokan ezt keverik össze egy végtelenített garanciával, hogy x héten keresztül addíg jönnek míg az ügyfél azt nem mondja, elég.

Amennyiben a szakma szabályait betartva, adott körülményekhez alkalmazkodva a legjobb minőségű irtószereket felhasználva, legmodernebb módszereket bevetve járnak el, akkor az adott vállalkozás a munkájára vállalt garanciát teljesítette. Természetesen, ha már a vállalt ingyenes irtást is elvégezte.

Mindezek ellenére sem sikerült maradéktalanul minden ágyi poloskát kiirtani? Itt jön képbe a fentiekben már tárgyalt két fél közötti együttműködés. Ennél a pontnál szokott a megrendelő elutasítóvá válni, ami érthető mivel már teljesen mértékben „besokall” az egész folyamattól ami idáig elvezetett. Sajnos így viszont a probléma gyökere sosem lesz felderítve és megoldva.

Rovarok tekintetében a természetükből adódóan olyan garancia nem vállalható mint például termékek esetében, az ágyi poloska nem egy gépjármű 5 év garanciával. Ettől függetlenül minden esetre van megoldás, amennyiben a megrendelő elfogadja a szakember tanácsait, észrevételeit és javaslatait. Azok viszont akik jobban tudják, nem együttműködőek, hőbörögnek, fenyegetőznek, stb. soha sem fogják a megoldás kulcsát megtalálni és ilyen körülmények között egy rovarirtó sem lesz partner ebben.

Néhány problémás eset képekben

 

A képekből is kiderül, hogy a megrendelőknek is lehetnek teendői az ágyi poloska elleni küzdelembe. Rejtekhelyek megszüntetése, lomtalanítás, takarítás, műszaki állapotok kijavítása nem tartozik a kártevőirtó feladatai közé, sok esetben inkább építő ipari szakmunkát igényel. Ezek azok a tipikus esetek amikor a második sikertelen irtás után tovább kell menni a probléma forrásának feltárása ügyében akkor is, ha ez valamelyik félnek nem tetszik.

Sikertelen ágyi poloska irtás külső okai

Rendszeresen visszatérő ágyi poloskák tekintetében jellemzően társasházakban élők szembesülhetnek. Elegendő akár egyetlen lakó nemtörődömsége ahhoz, hogy az egész  társasházban elszaporodjanak a rovarok. Természetesen ez nem kizárólag ágyi poloskára vonatkozik, más rovarok például csótányok is megtelepedhetnek az épületben. A kiinduló forrás megszüntetése nélkül végleges eredményt, maradéktalan elpusztítást biztosan nem lehetséges elérni. Az utánpótlás érkezése más lakásokba folyamatos lesz. – Társasházak ágyi poloska mentesítése

Másik gyakori jelenség a rendszeres behurcolás. Valaki, vagy valakik rendszeresen hurcolnak be a lakásban ágyi poloskákat tipikusan az alábbi helyekről:

 • Szállodák
 • Munkásszállók
 • Diákszálló
 • Szociális intézmények
 • Munkahely
 • Személyszállító járművek

Természetesen nem kizárólag az ingatlanban lakók hozhatnak ( és vihetnek ) be ágyi poloskát. Akár barátok, takarító, ápoló, stb. hurcolhatnak magukkal rovarokat, táskájukkal első sorban. Az ilyen típusú jelenségre sem fog végleges megoldást jelenteni még a legprofibb rovarirtás sem. Rovarirtás az ingatlanban található rovarok kiirtását célozza az adott pillanatban. Ágyi poloska tekintetében az irtószerek hatástartóssága igen rövid ideig tart.

Tartós hatású kémiai és fizikai eszközök

sikertelen irtás

ElőzőNyest kiűzés
KövetkezőIngatlan vásárlás előtt