Ágyi poloska irtás házilag

0
658

Az ágyi poloska irtás házilag nem éppen a legkönnyebb feladat, de mivel szinte mindenki megpróbálja, szeretnénk néhány tanácsot adni.

Mielőtt tovább olvasná az ágyi poloska házilagos irtásával kapcsolatos anyagot, mindenképpen azonosítsa be kétséget kizáróan magát a rovart. Ebben segít az Ágyi poloska felismerése című fejezet

Az alábbi lehetőségek, megoldások és tanácsok általános jellegűek, nem biztatunk senkit az egyik vagy másik alkalmazására. Végképp nem szeretnénk senkit felesleges költségekbe verni, mert tudjuk a házilagos poloskairtás gyakran messze többre jön ki anyagilag mint a szakszerűen kivitelezett munka.

Mielőtt tovább menne kérjük feltétlenül olvassa el az Ezt ne tegye, ha poloskái vannak című írásunkat. Következő lépésben végig kell gondolni az ágyi poloska bekerülésének lehetőségét és módját, majd az okok feltárása után – ha ez lehetséges – megakadályozni az újabb és újabb behurcolást.

Mindenféle házilagos praktika vagy profi szakember megbízása eredménytelen lesz, amíg az utánpótlás folyamatos, tehát időről-időre újabb példányok kerülnek a lakásba. Például ha valaki napok vagy hetek óta harcot vív az ágyi poloskák ellen házilag, mindenféle általa jónak vélt módszerrel, de közben a munkahelyéről, esetleg szomszédjából utánpótlás érkezik, az eredménytelenség borítékolható. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ismerje meg az „ellenséget” – Az ágyi poloska -, majd tegyen meg mindent a megelőzés érdekében.

A megelőzés lehetőségeivel már foglalkoztunk az ágyi poloska irtás című fejezetben. Most összefoglalva röviden:

 • Megelőzésre alkalmas a preventív jellegű sávpermetezés olyan helyeken ahol számítani lehet az ágyi poloska megjelenésére ( fertőzött társasház, hotel, hostel, munkásszálló stb. )
 • Használt bútorokat, könyveket, képeket fokozott figyelemmel át kell átvizsgálni mielőtt a lakásba kerülnek.
 • Utazást követően a poggyász alapos átvizsgálása, ruhák magas hőfokon való kimosása ( 60 °C ) vagy szárítógépbe helyezése normál mosás után.
 • Lakás műszaki állapotának rendezése. Bejutási- és átjutási pontok elszigetelése, betömése.

A megelőzés tehát egy kritikus pontja az ágyi poloska elleni házilag is alkalmazható módszerek közül. Első és legfontosabb lépés ez legyen, de ha már megtörtént a „baj” akkor tovább kell menni.

Az ágyi poloska ellen használható irtószerek

Szabad forgalmú flakonos irtószerek bevetése ágyi poloska ellen, legtöbbször a legnagyobb hiba amit el lehet követni. Amennyiben mégis ezzel próbálkozna egy dolgot kell szem előtt tartania. Élő rovarok megtalálása és permetezése célzottan. Nem össze-vissza fújkálás és több liternyi permet kihelyezése a szobában. Az alacsony hatóanyagtartalmú készítmények céltalan használata teljesen felesleges pénzkidobás, ami ráadásul a rezisztencia kialakulását nagy mértékben elősegíti. Manapság amúgy is nagy rá az esély, hogy valamilyen rezisztens populáció egyedei kerülnek be otthonába, köszönhetően a rengeteg irtószer széles körű használatának.

Természetesen léteznek használható boltban kapható rovarirtó készítmények, melyek elpusztítják az ágyi poloskát, viszont kifejezetten a rovarokra kell permetezni az eredmény eléréséhez. Ehhez tudás, tapasztalat és kitartó kutatómunka szükséges. Ugyanez vonatkozik a gőzgépek használatára is, persze ha egyáltalán kéznél van erre alkalmas gép. Bővebben a témáról az irtószermentes poloskairtás fejezetben.

További hátránya a bolti irtószerek használatának egy olyan méregmező létrehozása ami alkalmas a poloskák kiűzésére, szétkergetésére. Ráadásul a flakonos irtószereknek hatástartóssága nincs, két hét elteltével ismételni kell. Pontosan ezért nem ajánljuk több flakon irtószer kihelyezését. Természetesen tudjuk, hogy sok szakcég megemlíti ezt a lehetőséget, de szerintünk ez olyan anyagi többletköltség a családnak – feleslegesen – amiért felelősséget nem vállalunk.

Dehát Önök ajánlották, mégsem ért semmit. Sőt..

típusú levelekre gondolunk. Nagyobb fertőzöttségnél, illetve túlzsúfolt környezetben főleg ne alkalmazza. Végül ha mégis szakemberhez kell fordulni, a felhasznált készítményekről tájékoztatni szükséges a kiérkező szakembert.

Biztonságosan használható irtószerek poloska ellen

Tény viszont az, hogy a legális helyről beszerzett ágyi poloska irtására alkalmas készítmény felhasználása biztonságos, a használati utasítások betartása mellett. Rengeteg káros vegyi anyagot vagy növényvédő szert ajánlgatnak egymásnak emberek az interneten, esetleg szájhagyomány útján. Ezek között durva érintőmérgek – Pl.: petróleum – is vannak legtöbbször. Semmiképp nem ajánljuk egyiket sem mert nem hoznak biztos eredményt, viszont aki ezekkel próbálkozik saját magát teszi ki mérgezésnek és indokolatlanul terheli szervezetét, környezetét mérgekkel.

Biztonságosan használható, melegvérűekre kevésbé ártalmas készítmények, melyek zárt térben ágyi poloska irtására engedélyezettek:

 • PROTECT® ágyipoloska és bolhairtó permet
 • BioKill®
 • Protect Extra rovarirtó aeroszol
 • Insecticide 2000

Ezen készítmények használata ágyi poloska ellen család- és háziállatbarát módon alkalmazhatóak, de mint említettük egyik mellet sem kívánunk érvelni. Az ágyi poloska házilagos irtására vannak még hatásos fizikai módszerek is, melyekkel több esély van a teljes mentesség elérésére mint a bolti permetek kihelyezése esetén.

Ágyi poloska irtás házilag, alapos takarítással

Az ágyi poloska irtása házilag egy alapos takarítással kell, hogy kezdődjön. Ennek részét képezi a rendrakás és lomtalanítás, majd az ezt követő alapos porszívózás, főleg az elsődleges és másodlagos rejtekhelyek tekintetében. Rejtekhelyek lassú alapos porszívózása az alábbi területekre vonatkozóan történjen:

 • Ágy, ágykeret, ágytámla, fejtámla mögötti rész
 • Matrac, matrac szegélye
 • Párnák, takarók
 • Ágynemű tartó
 • Éjjeli szekrény belseje, hátoldala, fiókjai
 • Ágyhoz közeli lambéria, faliszőnyeg és annak szegőlécei
 • Ágyhoz közeli bútorok, pl. szekrények belseje és hátoldala
 • Bútorok illesztékei
 • Asztalok és székek
 • Kárpitozott bútorok (bútorhuzat varratai, rojtok)
 • Padlón és falon levő rések, repedések
 • Tapéta szegélyei és hibái
 • Nyílászárók keretei és szegőlécei
 • Képkeretek, falitükrök illesztései, illetve ezek hátsó oldala és a fal közötti terület
 • Függönykarnis
 • Parketta csatlakozások, szegőlécek alatti terület

A szobából kivinni semmit nem szabad, kizárólak erős zsákokban. Olyan tárgyakat vagy ruhaneműket amik nem lesznek használatban legalább fél évig, légmentes zsákokban célszerű tárolni ( vákuum zsák, vagy nagyon erős kukazsák bekötve! ), ebben az időszakban. Kimászni-bemászni biztosan nem fognak, ettől senkinek nem kell tartania.

Az ágyneműtartóból ki kell pakolni és mindent bezsákolni, vagy kimosni szükséges.

Mosással, vasalással  az ágyi poloska ellen

A 60 °C-os mosás elpusztítja a poloskák minden fejlődési alakját, ezért a textíliák ilyen jellegű kezelése rendkívül hatásos megoldás. Ide tartoznak a ruhák, ágyneműk, függönyök stb. Természetesen tudjuk azt, hogy nem mindent lehet ezen a magas hőmérsékleten kimosni, ilyenkor jön jól a szárítógép vagy a vasaló. A kívánt eredmény elérhető ezekkel az eszközökkel is.

Mosásnál szintén nagyon óvatosan, körültekintően szabad csak eljárni. Értendő itt a zsákokba való bepakolás, illetve azokból való mosógépbe helyezésnél úgyszintén.

Az ágyi poloska csapdázása

A lakótérbe került poloskák csapdába ejtésére – alacsony egyedsűrűség mellett – több termék áll rendelkezésre. Ezek közül nem mindegyik vásárolható meg engedély nélkül.

Poloskacsapdák:

 • Bug Dome – elektromos poloskacsapda
 • BB Alert passive – mesterséges búvóhely
 • BB Alert active – test meleget imitáló csapda
 • BED MOAT ágyi poloska csapda
 • BB Detector Plus

Ragadós felületek alkalmazása ágyi poloska ellen

Lakásba való ki- és belépés előtt szösztelenítő ruhagörgő használata a külső ruházaton megakadályozza a poloskák ki- és behurcolását a lakásból, lakásba. Átmenetileg, amíg a teljes mentesség nem következik be, egyfajta óvintézkedés céljából – ha alaposan csinálja – megelőzhető a ruházaton történő „szállítás”. Ezzel egy időben a személyes táskát, poggyászt is át kell vizsgálni.

Tapadós felületeket létre lehet hozni az elsődleges búvóhelyek környékén. Jó eséllyel beleragad néhány példány, ami akár elegendő is lehet bizonyos esetben.

Ágyi poloska irtás házilag, kiéheztetéssel

Kiéheztetni a poloskákat egész egyszerűen az ingatlan tartós elhagyásával ( minimum 6 hónap ) lehetséges. Hasonló módszer amikor csak egy szobát zárnak le teljesen hermetikusan, ugyanennyi időre. A lakás elhagyás sokak számára nem kivitelezhető és több okból is problémás. Költözéskor nagyon könnyen átvihetők a poloskák az ideiglenes szálláshelyre, így rögtön már két lakás mentesítésével áll szemben.

Figyelembe kell venni továbbá, az ágyi poloska ugyan jól bírja az éhezést, de egy idő után vándorlásra kényszerül. Társasházban az érintett lakás alatt vagy felett lakókat fogja megtalálni nagy valószínűséggel. A szomszédból természetesen a későbbiek folyamán vissza is jöhetnek, illetve nem túl „elegáns” megoldás ha a szomszédokat „elfelejti” tájékoztatni.

Ágyi poloskával fertőzött szoba elhagyása, átköltözés másik szobába. Talán ez lenne a legegyszerűbb megoldás, de az teljesen biztos, hogy nem csak eredménytelen lesz, hanem egyenesen olaj a tűzre. Élelemforrás után kutatva további szobákat fognak „belakni”. Eredményesen ezzel a lehetőséggel azok éljenek akik ismerik az ágyi poloska életmódját, valamint jártasak az építőiparban is. Aprólékosan és hermetikusan minden átjutási pontot lezárni szükséges. Azt, hogy hol és miként, szaktudást igényel. Bizonyos körülmények között, működhet ez a megoldás, persze a kivitelezésen múlik minden.

Ágyi poloska ellen, lakásfelújítással

A lakásfelújítás kizárólag a poloskák miatt nem indokolt és nem is szoktak ezzel a lehetőséggel élni. Mégis rendszeresen találkozunk ilyen típusú megoldással az ágyi poloska elleni harcban. Tudni kell, hogy az esetek túlnyomó többségében a kilátástalannak tűnő harc vezet idáig. Általában a magas fertőzöttségi szinten lévő társasházakban. A tulajdonosok egyfajta végső megoldásként nyúlnak ehhez az eszközhöz. Tapasztalataink alapján hosszútávú megoldást – mentességet – még így sem tudtak elérni a tulajdonosok, de a poloskahelyzet jelentősen javult és viszonylag kezelhető szintre csökkent. Végleges megoldást a teljes társasház poloska irtása jelenti.

Ágyi poloska irtás házilag, fizikai és pszichés megterhelés

Az ágyi poloskairtás házilag, sokkal nagyobb megterhelést jelent fizikailag, anyagilag és lelkileg egyaránt, mint egy szakszerűen kivitelezett irtás. Hetekig tartó folyamatos irtás, mosás, pakolás és keresgélés, amit a sikertelenség után fellépő kétségbeesés követ. A rovarokkal való együttélés mindenkit megvisel még akkor is ha már nincsenek jelen. Az ágyi poloska eltűnése után nem fog azonnal elmúlni az érzés, hogy „valami mászik az ágyon”. Ritkán, de előfordul az inszektofóbia kialakulása, a negatív élmény hatására.

Az ágyi poloska kiirtása nem olyan egyszerű feladat mint mondjuk rágcsálót irtani. Lakáson belül egy egércsapdát kihelyezni és vele egeret fogni, mint házilagos megoldás, kiváló. A poloskairtás ennek ellenkezője, amennyiben a házilag kivitelezett irtásról van szó. A fentiekből kiderül, hogy az ágyi poloskairtás házilag igen szűkös eszközök igénybevételével lehetséges csupán. Ezt figyelembe véve, javasoljuk szakember, szakvállalat bevonását. Kérjen ajánlatot akár több helyről is, tájékozódjon az eljárásokról és árakról.

ElőzőÁgyi poloska ( Cimex lectularius )
KövetkezőÁgyi poloska irtás ( kiegészítő eljárások )