Vegyszermentes ágyi poloska irtás

0
660
agyi poloskairtas

A vegyszermentes ágyi poloska irtás lényege a szélsőséges hőmérsékleten alapul. A rovarok nagy része, így az ágyi poloska is 50°C -on percek alatt, 60°C -on másodpercek alatt elpusztul. Kiegészítésként számításba jöhet még a csapdázás, kovaföld és más egyéb fizikai hatáson alapuló kezelés is mint például a fagyasztás.

Vegyszermentes ágyi poloska irtás lehetőségei

Az ágyi poloska rendkívüli rejtőzködő képessége miatt, nem könnyű az irtószermentes poloskairtás speciális eszközök nélkül. Két igazán hatékony eljárás létezik erre a feladatra. A poloskairtás gőzzel/hővel, esetleg a kettő kombinációja. Léteznek még ezeken kívül csapdák – hagyományos és elektromos – néhány egyed befogására, de ezek inkább csak monitoring tevékenységre alkalmasak. Újdonságkén pedig a fagyasztó aeroszol alkalmazható.

Tehát ha egy-két darab ágyi poloska került a lakásba, előfordulhat ( ritkán ) ezen csapdák megoldják a problémát. A monitoring csapdákat önállón ne használja senki, valamilyen kezelés, vagy legalább felderítés mindenképpen legyen elvégezve.

Létezik még a kovaföld ( szilícium-dioxid ) mint irtószermentes poloskairtási technológia. Mindezekről alább olvashat részletesen.

Ágyi poloska irtás gőzzel

Vegyszermentes ágyi poloska irtásA gőzzel történő poloskairtás egy nagynyomású 180°C-on szárazgőzt kibocsájtó kifejezetten erre a célra kifejlesztett géppel végzik a szakemberek. Előnye, hogy egészen apró résekbe, repedésekbe, illesztékekbe is behatol. Az ágyi poloska irtás gőzzel minden fejlettségi szinten lévő egyedet elpusztít azonnal, beleértve a petéket is. Nagy előny ez a hagyományos irtószeres kezelésekkel szemben, ugyanis ennek a technológiának az alkalmazása esetén nincs szükség ismétlő irtásra.

Persze az ágyi poloska irtás gőzzel nem minden körülmények között alkalmazható, vannak bizonyos korlátai. Alapvetően a túlzsúfoltság teszi lehetetlenné az alkalmazását, vagy a túlságosan összetett esetleg nagyobb területek. Ilyenkor más módszerekkel kell kombinálni.

Nagy előnye az irtószer mentesség és az azonnali ölőhatás, de nem minden esetben képes kiváltani a hagyományos technológiákat. Természetesen mivel bonyolultabb, időigényesebb eljárás, árban is drágább. Nem mindig ugyan, mert még a gőzzel történő poloskairtás egykörös, addig a hagyományos irtószeres kezelések általában három fordulósak, tehát jó esetben háromszor kell nekiállni az irtási procedúrának.

@agriohu

Ágyi poloska irtása vegyszerek nélkül. https://agrio.hu/vegyszermentes-agyi-poloska-irtas/ #ágyipoloska #ágyipoloskairtás #rovarok @AgrioHU

♬ eredeti hang – AgrioHU

A gőzzel való poloskairtás aprólékos és időigényes művelet, valamint sok tapasztalatot igénylő feladat.

Fagyasztó spray ágyi poloska ellen

Szintén egy szélsőséges hőmérsékleten alapuló megoldás, csak ebben az esetben az ágyi poloska teste lefagyasztásra kerül. Ennek a terméknek a használata poloska ellen igen nagy szakértelmet igényel. Ellenkező esetben úgy fogja szétkergetni a rovarokat mint az ózongáz, vagy a bolti spray-k. Videós bemutató a fagyasztó termékekről.
Fagyasztó spray

Ágyi poloska irtás hővel – A hősátor

A hősátor lényege szintén a magas hőmérsékleten alapul, kis területen tartósan 50°C elérése a cél. Az ágyi poloskával fertőzött szöveteket, bútorokat, különböző tárgyakat és matracokat speciálisan erre a célra gyártott hősátorba helyezik. Nagyjából 10-24 órán keresztül tartó eljárás után rovarmentesen lehet mindent újra használni. Ismétlésre ebben az esetben sincs szükség.

Hátránya a helyigény és a kis kapacitás. Zsúfolt környezetben egész egyszerűen nincs elég hely a sátor felállítására. Túl sok holmi pedig nem fér a belsejébe, amit amúgy is célszerű szellősen pakolni annak érdekében, hogy mindent átjárjon a forró levegő.

Kombinált poloskairtás

A fentiekben leírt két eljárás kombinációja lényegében közepesen zsúfolt körülmények között lehet hatásos. Árban viszont egy sokkal magasabb szintet képvisel. Az ágyi poloska irtás ára bővebben. A poloskairtást gőzzel vagy hővel további kiegészítő kezelésekkel lehet kombinálni adott esetben. Amennyiben a körülmények indokolják, plusz valamilyen irtószeres eljárás is bevethető, súlyos, bonyolult poloskafertőzések felszámolására. A kombinált poloskairtással kapcsolatban keresse partnerünket.

Ágyi poloska irtása hővel

A thermo bug szintén magas hőmérsékletet állít elő, azzal a különbséggel, hogy egy komplett szobát lehet felfűteni vele. Sajnos van egy nagy hátránya, 380 volt-ra van szüksége a berendezésnek a működésre. Ahol viszont ez megoldott, tartósan akár 60°C is elérhető. Körülményektől függően 12-24 óra szükséges a kívánt hatás eléréséhez, ami a teljes rovarmentes állapotot jelenti, peték nélkül. Telepítése és üzemeltetése szakképzett személy bevonásával történik a hatékonyság maximalizálása és az esetleges károk elkerülése érdekében.

ágyi poloska irtás hővel

Amerikában az épületek felfűtése széles körben elterjedt módszer ágyi poloska ellen. Nem szabad elfelejteni viszont, teljesen más építőanyagokból készítenek házakat. Faházak és betonházak között nagy különbség van, ha tartósan szeretnénk magas hőmérsékletet elérni. A helyiségek felfűtésére alkalmas készülékek – amelyek rovarirtásra lettek fejlesztve – önmagukban ritkán alkalmazhatóak maradéktalan elpusztításra. Szinte biztosan szükséges lesz valamilyen kiegészítő kezelésre, akár irtószeres, akár vegyszermentes módszerekre.

Kovaföld – Szilícium-dioxid

Az ágyi poloska irtásra alkalmas kovaföld egy púder finomságú speciális finom por. Semmilyen más adalékot vagy irtószert nem tartalmaz, így 100%-ban családbarát termék. Az ágyi poloska kültakarójához tapad és a rovar kiszáradását okozza, rövid időn belül. Tartós hatása miatt akár megelőző jelleggel is alkalmazható, vagy meglévő fertőzöttség orvoslására. Rezisztencia nincs.

Előnyök:

 • bizonyítottan hatékony
 • hatástartam 10-12 hónap
 • minden mozgó alakra hat
 • nincs rezisztencia
 • könnyen kihelyezhető
 • hatékony megelőzési célra
 • nincs irtószer maradék
 • környezetkímélő
 • magasabb rendű állatokra veszélytelen

Hátrányok:

 • nem alkalmazható mindenhol
 • nem alkalmazható önmagában
 • nem alkalmazható minden körülmények között
 • nem minden búvóhely közelében elhelyezhető
 • nagy fertőzöttség felszámolására nem alkalmas
 • alapvető ismereteket igényel az ágyi poloskáról
 • magas ár

Az ágyi poloska elsődleges búvóhelyei és vonulási útjára kell felhelyezni. Alapvető ismeretekre ezért van szükség. Mi van akkor ha az ágy közvetlenül érintkezik a fallal vagy falvédő van felszerelve. Lehetne még sorolni az olyan körülményeket amik alapján a poloskák hozzáférnek „táplálékukhoz” az alvó emberhez. Egész egyszerűen az alapszabályokat be kell tartani, még ennek a terméknek a használata mellett is.

Kovaföld – Szilícium-dioxid spray

A kovaföld spray lényegében ugyanúgy működik mint az előző termék, használata viszont egyszerűbb és szélesebb felhasználási kört tesz lehetővé. Hatástartóssága egy átlagos lakás esetében, kevesebb mint a szalagé. Mivel ez egy teljesen új termék, széles körben még nem került alkalmazásra, így nagyobb tapasztalat, ismeretanyag még nem áll rendelkezésre. Felhasználási területe állattartó telepekre is kiterjed, mindenféle mászó rovar ellen felhasználható, nagy előnye az irtószer mentesség. Hangyák és bolhák irtására is kiválóan alkalmas.

Ágyi poloska csapda

Ágyi poloska csapda elsősorban monitoring tevékenység céljából alkalmazzák ágyi poloska jelenlétének bizonyítására. Ezek a csapdák irtószer mentesek és ragadós felületüknek köszönhetően, illetve vonzó hatásuk miatt alkalmasak beazonosításra. Az ágyi poloska csapdázására többféle termék volt, vagy van forgalomba.

A poloskacsapdák alkalmazása irtás előtt és irtás után is ugyanolyan fontos lehet pl:. szállodák esetében.

Egyre nagyobb jelentőséggel bír ezen a területen, hogy legyenek megfelelő minőségű és mennyiségű poloskacsapdák kihelyezve. Reklamáció esetén, döntő lehet azt bizonyítani, hogy adott esetben maga a vendég hozta magával a poloskákat, vagy a csípések nem aznap éjszaka keletkeztek. Megfelelő dokumentáció és megfelelően, szakszerűen kivitelezett rovarirtás, mentesítheti a szállodát kártérítés megfizetése alól. Tehát nem kell visszaadnia a szoba árát, illetve nem kerülhet kizárásra az online foglalási rendszerekből.

Nézzünk meg néhány hatékony poloskacsapdát. Először vegyük a csalogató anyaggal készült poloskacsapdát. Magánszemélyek és szakemberek is használhatják felderítésre, poloskairtást megelőzően, valamint az irtást követő hatékonyság ellenőrzésére.

Poloskacsapdák:

 • Bug Dome – elektromos poloskacsapda
 • BB Alert passive – mesterséges búvóhely
 • BB Alert active – test meleget imitáló csapda
 • BED MOAT ágyi poloska csapda
 • BB Detector Plus
 • Saját fejlesztésű csapdák ( már amelyik cég rendelkezik ilyennel )

Ágyi poloska irtás gázzal

Néhány szakvállalat rendelkezik olyan speciális gázkamrával, melybe egy átlagos lakás/család bútorait, ruháit és egyéb holmijait gázosítani lehet. A gázosítás eredményeként mindent rovarmentesen lehet tovább használni. Amíg ez a folyamat tart addig az ingatlan rovarmentesítése is elvégezhető. Ez esetben akár egyetlen kezelés is elegendő lehet.

Használt bútorok, könyvek, ruhák, bontásból származó nyílászárók stb. újra forgalomba hozhatóak a gázosítás után. Hivatalos dokumentáció az eljárást követően, – a rovarmentesítésről – igazolásként felhasználható. Ágyi poloska irtás gázzal sokak számára félreérthető, ennek tisztázása érdekében, kérjük olvasson utána.

ElőzőHasznos rovarok
KövetkezőNyest a házban