Mit eszik a nyest?

0
78
mit eszik a nyest

Miért lényeges, hogy mit eszik a nyest? Egyrészt a csapdázás miatt. Másrészt pedig a portánktól való távol tartás miatt. A nyesteknek igen változatos az izlése, de van néhány élelemforrás amit előnyben részesítenek. Megfelelő és bőségesen rendelkezésre álló táplálék esetén számítani lehet a megjelenésükre. Márpedig az ember közelében mindig akad bőséges élelem. Falvaktól a nagyvárosokig szinte bárhol megjelenhetnek, nincs számukra akadály. Társasházban élők értékei sincsenek biztonságban tőlük. Tetőtéri lakások egyre gyakrabban célpontjai az állatnak, valamint az épület közvetlen környezetében parkoló járművek.

Ezt eszi a nyest leggyakrabban

Magvak, tojás és különféle szárnyasok jelentik számára a fő élelemforrást. A különböző gyümölcsök – mint például az eper – sincsenek biztonságban tőle. Miért lényeges mindez? Amennyiben tudomás van róla, hogy a környékén nyest ólálkodik, az alábbi táplálékforrásokat el kell zárni, vagy be kell gyűjteni rendszeresen. Jellemzően ilyenek a háziállatok eledelei, dió, lehullott bogyós gyümölcsök, háztartási ételmaradék, stb. Kellő figyelmet szükséges fordítani arra, hogy ne csábítsuk portánkra a nyestet.

A nyestek csapdázása miatt merülhet fel a kérdés, mit eszik a nyest? Mit tegyünk a csapdába? Akiknek már sikerült nyestet befogniuk, általában tojással történő befogásról számolnak be. Természetesen sokan sokféle csalival próbálkoznak mert akár hónapok is eltelhetnek mire sikerül befogni az állatot. Ebben az időszakban a ketrec helyét, és magát a csalit is váltogatni szokták. Nehéz feladat egyetlen nyestet befogni, főleg egy egész családot adott esetben. A csalétek helyes megválasztása kulcsfontosságú, gyakran más állatokat is csapdába ejthetünk a helytelen vagy nem megfelelő étekkel. Csapdába esett állatok

Legjobb nyest csali

Alapvetően sokan úgy gondolják a legjobb nyest csali a grillcsirke, mivel kedvelt tápláléka a baromfi, valamint a tojás. Ez részben igaz is, de többnyire más állatok hamarabb találnak rá a csalira. Éppen ezért a csalogató anyagot célszerű úgy időzíteni, hogy figyelembe vesszük az állatok aktivitási idejét. Nagyon ritkán lehet az első napokban befogni a jószágot.

@agriohu

A nyestek által kedvelt táplálék más állatokat is csapdába ejthet. Ők hamarabb sétálnak a ketrecbe mint maga a célállat. https://agrio.hu/nyestcsapda/ nyest #nyestcsapda #kártevő

♬ eredeti hang – AgrioHU – AgrioHU

Az esélyeinket próbaetetéssel növelhetjük. Néhány napig érdemes rögzíteni a ketrec ajtaját annak érdekében, hogy ne csapódjon le. Ezután tesztelhetünk különböző nyest csalit, valamint hozzászoktathatjuk a ketrechez. Amennyiben lehetősége van rá telepítsen vadkamerát a megfigyeléshez. Ehhez viszont hozzáértő tanácsára lesz szükség. Nem minden vadkamera alkalmas a nyestek lefilmezésére. Némelyik be sem élesedik ilyen kisemlősökre. Mások pedig csak néhány másodpercet képesek rögzíteni.

Mit tegyünk a nyestcsapdába? A fentiek figyelembevételével célszerű tyúktojással vagy fürjtojással próbálkozni első körben. Kevésbé vonzó más állatok számára. Ezután jöhetnek a bogyós gyümölcsök, a bejárattól egészen a kioldó lemezig kihelyezve. Amennyiben ezekkel sem értünk el célt, jöhetnek az „illatosabb” csalik. Csülök, kolbász, szalonna, stb. Olyan is akadt aki csokoládéval fogott nyesteket, tehát érdemes kísérletezni a csalikkal. Mivel nem lehet tudni, hogy az adott környéken pontosan mi a számára elérhető legkedveltebb táplálék, próbálkozni kell a különböző variációkkal.

Egy jó adag kitartás szinte minden esetben szükséges annak aki csapdába akarja ejteni az állatot. Sajnos azonban előfordul, hogy teljesen esélytelen a dolog. Tapasztalt nyestek messze elkerülik a csapdákat. Ezt a jelenséget is ki lehet használni egy kisebb terület levédésére, például egy autó elé elhelyezve.

Nyest (Martes foina)

Honnan tudom, hogy megjelent nálam a nyest?

A hátra hagyott madárfejen kívűl sok más jele is van annak, hogy megjelent házunk táján a nyest. Nyestre utaló jelek első sorban az erős hanghatások szoktak lenni, amire az emberek felfigyelnek, de ezen kívül más is előfordulhat. A zajokon kívül feltűnő lehet még az általuk okozott károk és műszaki meghibásodások különböző elektromos berendezésekben. Akár épületekben, akár gépjárművekben. Nyest jelei részletesen

Hogyan szabadulhatunk meg a nyestektől?

Leggyorsabban úgy szabadulhatunk meg a nem kívánt betolakodóktól, hogy szakemberre bízzuk a nyest kiűzést és távol tartást. Mivel egyre gyakrabban okoznak milliós károkat, igazából semmi értelme sokáig próbálkozni házi praktikákkal, vagy csapdázással. Célszerű rövidre zárni a dolgot, főként a nyár elei időszakban amikor már a kicsinyei is számíthatunk. Velük együtt persze a többszörös problémákra mint lámázás, károkozás, bűz, stb.

Nyest kiűzés

ElőzőPatkányirtás házilag: 3+1 biztos Tipp
KövetkezőLegjobb ágyi poloska irtószer