Patkányirtás házilag: 3+1 biztos Tipp

0
34
patkányirtás házilag

A patkányok jól alkalmazkodnak a különféle környezeti feltételekhez, főként az ember által biztosított környezethez. Életmódunkkal ideális feltételeket biztosítunk a patkányok megtelepedésének és jelentős elszaporodásának. Mivel a lakosság kezében nincs igazán hatékony eszköz a rágcsálók irtására, érdemes néhány alapvető tanácsot komolyan venni. Íme néhány tipp a patkányok elleni védekezéshez.

Patkányok irtása házilag

A házilagos patkányirtás kérdése általában akkor merül fel, ha már túl késő. Mindenkinek más az ingerküszöbe. Van aki egyetlen rágcsáló látványától is frászt kap, még mások csak akkor kérnek segítséget amikor az ágyban fekve megharapják. Esetleg oly mértékű gazdasági kárt okoztak, hogy a lakhatást veszélyezteti. Mit tesz ilyenkor az átlag ember?

Kezdetben elkezd bizakodni, mondván majd a kutya megfogja. Igen, egyet-egyet néha, amennyiben olyan fajta ebről van szó. Majd elkezdenek csapdákat kihelyezni, puskával lövöldözni, stb. Persze mire rájönnek, hogy az egésznek semmi értelme addigra eltelik több hét is akár. Ennél a pontnál már megfogalmazódik a mérgek kihelyezésének gondolata. Akinek háziállata/haszonállata van nem szeret kockáztatni a kémiai szerekkel.

A kényszer azonban nagy úr, így jobb híján beszereznek egy nagy adag irtószert. Természetesen ebből is a legolcsóbbat, amit aztán mindenféle koncepció nélkül szétszórnak az udvaron. Mivel a lakossági forgalomban kapható mérgek hatóanyaga alacsony, a várt eredmény elmarad. Ezen még az irtószer halmozás sem segít. Ebbe a hibába pedig sokan beleesnek. Mi tehát a megoldás patkányok ellen?

Tippek a patkányirtás házilagos kivitelezéséhez

Amennyiben nem szeretnénk, hogy patkányok jelenjenek meg a portánkon, vagy szeretnénk megszabadulni a már meglévő állománytól, az életfeltételeiket tegyük lehetetlenné.

Tipp (1) – Bejutási pontok: Az épületekbe való bejutás megakadályozása kiemelten fontos tényező. Minden hézagot, repedést, lyukat és egyéb műszaki hiányosságot meg kell szüntetni ahol a rágcsálok akadálymentesen bejuthatnak. Jellemzően az ősztől tavaszig terjedő időszakban lehet számítani a patkányok „látogatására”.

Tipp (2) – Táplálék megvonás: Rejtekhelyüket minden esetben a számukra legkedvezőbb táplálékforrás közelében alakítják ki. Éppen ezért az élelem megvonása nagyban gátolja a patkányok megtelepedését és szaporodását. Takarmányt, terményt, állateledelt, szemetet és minden egyebet zártan célszerű tárolni. Semmi esetre se tudjanak a rágcsálók hozzáférni. Ebből a szempontból a kerti komposztáló jelenti számukra az ideális búvóhelyet, ahol még élelemhez is juthatnak.

Tipp (3) – Ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizze a portáját, és minden apró patkányra utaló nyomot vegyen komolyan. Nem szabad legyinteni az apró árulkodó jelekre sem. Kezdetben ugyanis nincsenek egyértelmű jelei a patkányok megjelenésének. Laikusként sokan nem is veszik komolyan a problémát, vagy egész egyszerűen elkerüli a figyelmüket. Miért annyira fontos az időben történő felfedezés?

Könnyen és olcsón megszabadulhat a patkányoktól, ha idejében a megfelelő döntéseket hozza, valamint kellő figyelmet fordít a megelőzésre. A rendszeres patkányvizit különösen olyan helyeken fontos, ahol állattartás van a közelben. Lakott területen ötszáz méter sugarú körben szinte bárhol megjelenhetnek a táplálék után kutató egyedek. Ennél messzebbre is képesek elvándorolni, de ahol emberek élnek ott biztosan nem kell ennél nagyobb távolságot megtenniük.

Tipp (4) – Patkányirtás: A házilagos patkányirtás manapság annyiban merül ki, hogy a területünkre betévedt egy-két példányt befogjuk. Egyre többen próbálkoznak akár illegális forrásból is mérgeket beszerezni, ami rendkívül veszélyes a házi- és haszonállatokra nézve. A patkányokra annyira nem.

Éppen ezért a legjobb a tanács, ha a fentiek betartása mellett szakember segítségét kéri aki magas hatóanyagtartalmú készítményekkel elvégzi az irtást. A kezdeti szakaszban még olcsón és gyorsan szabadulhatunk meg a patkányoktól. Felesleges 60-80 ezer forintot hatástalan szerekre költeni amikor egy szakember nagyjából a feléért dolgozik.

Honnan tudom, hogy patkányok jelentek meg nálam?

Kezdetben apróbb jelei vannak a patkányok megjelenésének, amit hajlamos az ember figyelmen kívűl hagyni, vagy csak jelentéktelennek minősíteni. Patkányok nyomai:

Hatékony patkányirtás házilag

Tehát, ha mind a patkányirtáshoz, mind az elszaporodás megakadályozásához megtesszük a szükséges intézkedéseket, könnyen és kedvező áron szabadulhatunk meg a nem kívánt rágcsálóktól. A házilagos patkányirtás így lesz biztosan eredményes, és nem a bolti irtószerek mértéktelenül, valamint felelőtlenül történő szétdobálásával.

Szintén óriási hiba a patkány riasztás. A legtöbben nincsenek is tisztában hol, mikor és milyen körülmények között és mivel riasszák a patkányokat. Nem veszik figyelembe, honnan és hová szeretnék egyáltalán elriasztani őket. Van-e egyáltalán értelme az adott körülmények között. Ráadásul az interneten számtalan ostobaságot olvasni a témával kapcsolatban. Például petróleumba áztatott rongy, amivel az ember saját magát fogja kiűzni, vagy ami ennél is rosszabb, hogy tűzveszélyes.

Amennyiben Önnél patkányok jelentek meg, kérjen tanácsot szakembertől. Ez nem kerül semmibe, viszont így talán nem ront a saját helyzetén. Érdemes a kapott tanácsokat megfogadni. Gyakori jelenség, hogy a patkány gócok a szomszédban vannak:

Patkányirtás a szomszédban

ElőzőLódarázs (Vespa crabro)
KövetkezőMit eszik a nyest?