Patkányirtás a szomszédban

0
381
patkányirtás a szomszédban

A rágcsálók egészségügyi kártevőnek minősülnek, ezért az irtásuk kötelező mindenkinek. Sokszor azonban egy-egy telektulajdonost nagy nehéz rávenni az irtás elvégzésére. Így legtöbbször a szomszédok szenvednek az elszaporodott rágcsálók miatt. Gyakran tapasztalni azt a jelenséget mikor egy hanyag szomszéd miatt patkányok, vagy más egészségügyi és gazdasági szempontból káros rovarok, illetve más kártevők elszaporodnak. Mit lehet tenni az ilyen és ehhez hasonló esetekben.

Patkányirtás a szomszédban – párbeszéd

Természetesen minden civilizált ember első lépésben normális hangnemben próbálja megbeszélni szomszédaival a felmerült közös jellegű problémákat. Mi is erre biztatunk mindenkit, egyszerűbb és gyorsabb megoldás minden másnál. De olykor előfordul, hogy a tulajdonos, vagy bérlő nem együttműködő, nem található, nincs rá anyagi fedezete, stb.

Mint azt már fentebb említettük a rágcsálók a 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet (Járványügyi rendelet) 36. § alapján egészségügyi kártevőnek minősülnek ( vándor- és házi patkány, illetve házi egér és a zárt térben megtelepedett egyéb egerek ). Fentebbi rágcsálók elleni védekezési kötelezettség csak lakott területen áll fenn.

Erre a törvényi szabályozásra lehet hivatkozni mind a szomszédok, mind az illetékes hatóságok ( Polgármesteri hivatal, Nemzeti Népegészségügyi Központ ) felé, ha más módon nem tudnak közös nevezőre jutni. Ennél összetettebb probléma amikor valamilyen mezőgazdasági, vagy állattenyésztéssel foglalkozó telep a közvetlen szomszédunk.

Vállalati patkányirtás

Amennyiben valamilyen vállalat a szomszédja, tapasztalataink alapján többségében a rágcsálóirtást rendszeresen elvégeztetik. Saját érdekeik is ezt kívánják a gazdasági károk megelőzése miatt. Így a szomszédos ingatlan tulajdonosok többnyire biztonságban vannak. Persze mindíg vannak kivételek és ebben az esetben jogosan merül fel a kérdés, mit lehet tenni ezekben az ügyekben. A cég tevékenységének függvényében akár a működési engedély kiadását is rovar- és rágcsálóirtó szerződés meglétéhez köthetik a hatóságok. Ilyenek például az élelmiszeripari tevékenységet folytató vállalkozások. Ebből kifolyólag jellemzően inkább az elhanyagolt, ellenőrizetlen telepekkel lehetnek problémák rágcsálókkal kapcsolatban.

Kinek Kötelező a patkányirtás

A járványügyi rendelet 4. számú mellékletének 7. pontja értelmében a rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzéséről gondoskodni kell:

a) az egészségügyi, gyermekvédelmi, szociális és oktatási intézményekben,
b) a települési szilárd hulladékot, illetve települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken és a csatornahálózatban,
c) mezőgazdasági egységek épületeiben, az állattenyésztő és állattartó telepeken, lakott területen fenntartott istállókban, állatkertekben,
d) a szerves ipari nyersanyagokat (bőr, csont stb.) feldolgozó vállalatok üzemi területén, e) romépületben, nagyobb épületbontások és építkezések területén,
f) a folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő patkány járta partszegélyein,
g) a folyami és tóparti kikötőkben, személy- és teherpályaudvarokon, autópálya pihenőkben, repülőtereken,
h) az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),
i) a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben, j) a piacokon és a vásárcsarnokokban.

Hogyan lehet megakadályozni a szomszédokból érkező patkányok bejutását?

Ilyen esetekben amikor a patkányfészkekhez nem lehet közvetlenül hozzáférni, megoldást kizárólag szakvállalat segítségével kaphat. Nagyobb populáció esetén semmi semmikép ne próbálkozzon házilagos megoldásokkal. A házilagos patkányirtás csak időhúzás lesz, ami a gazdasági károk mérséklését megnehezíti.

Mindezek után a lehető leghamarabb fel kell venni a kapcsolatot minden olyan szomszéddal ahol a patkányok már megtelepedtek. Néhány esetben azonban előfordul, hogy ez nem járható út. Ekkor nagy valószínűséggel rendszeres irtásra, vagy úgynevezett pulzáló etetésre kell hangsúlyt fordítani, folyamatos ellenőrzések mellett.

Patkányokra utaló nyomok

Patkányokra utaló nyom lehet a rágáson kívül még az ürülékek és patkánylyukak, felfúrás nyomok is.

ElőzőLegyek terjesztette betegségek
KövetkezőRovarhotel