Legyek terjesztette betegségek

0
431
legyek terjesztette betegségek

A legyek által terjesztett betegségeket igen komolyan kell venni mivel súlyos, néhány esetben végzetes bakteriális és vírusos betegségek terjesztői lehetnek. Mindez nagyban függ a külső környezeti tényezőktől. A különféle élelmiszer-látogató légyfajok részben enterális fertőző betegségek terjesztésében játszhatnak szerepet, részben gazdasági kártételt idéznek elő.

Hogyan terjesztenek betegségeket

A házi legyek táplálkozásuk miatt élelmiszereink rendszeres látogatói (vizitorok). A különféle bomló szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresik. Ennek következtében testfelületükre, vagy bélcsatornájukba kórokozó (patogén) mikroorganizmusok kerülhetnek, amelyekkel az élelmiszereket szennyezhetik. Ezek elfogyasztásától viszont az ember megbetegedhet és gyomor-, béltünetekkel járó (enterális) fertőzés alakulhat ki.

A kórokozók a legyek tápcsatornájába is bekerülhetnek, azon változatlanul áthaladnak, ott elszaporodhatnak, sőt sokáig élhetnek (pl. döglött légyben még napok múlva is ki lehetett a kórokozókat mutatni). A tápcsatornába jutott kórokozók részben a szanaszét elhelyezett ürülékükkel, részben táplálkozásuk alkalmával jutnak a külvilágra. Szájszervük miatt nyálukat, illetve hányadékukat használják fel a szilárd táplálék felpuhításához, ezért az élelmiszerek szennyezése vagy fertőzése igen gyakori. A fertőzés terjesztése szempontjából különösen kritikus a már fogyasztásra kész illetve a nyersen fogyasztott ételek szennyezése. A folyékony táplálékba (pl. tejbe, levesbe, kávéba stb.) fulladt légy azért lehet veszélyes, mivel a rajta található patogének mind az élelmiszerbe jutnak.

Legyek által terjesztett betegségek

Légylárva-betegség ( myiasis ): Egyes légyfajok petéiket vagy lárváikat a test felszínére, illetve különféle testüregek nyílásainak nyálkahártyáin is elhelyezhetik, melynek hatására kóros jelenség, úgynevezett külső légylárva-betegség (Myiasis externa) alakulhat ki. Ilyen szempontból különösen a bomló szerves anyagokon fejlődő legyek (húslegyek Sarcophaginae fajok; döglegyek Calliphorinae fajok) lárvái fontosak, amelyek az élő szervezet elhalt szöveteivel is táplálkozhatnak.

legyek terjesztette betegségek

E légyfajok számára különösen vonzó a gyulladt, elhanyagolt és gennyes bőrelváltozás, a bűzös orr-, fül-, hüvelyváladék, a lőtt seb, illetve a krónikus fekély. Néhány esetben a légylárvák megjelenése a gyulladás lefolyását siettethetik, sőt azokat kedvezően is befolyásolhatják. Az esetek többségében azonban a jelenség ártalmas, mivel közvetlen szövetroncsolás, mechanikus izgalom jelentkezik, majd a lárvák kiszáradásuk elkerülésére egyre mélyebbre hatolva, az ép szövetek roncsolásával a folyamatot súlyosbítják. A kórképre a lárvák jelenléte hívja fel a figyelmet. Az orrban megtelepedő légylárvák az orrmelléküregekben a porcot, a csontot és a szájpadot roncsolhatják. A külső hallójáratba jutva átfúrhatják a dobhártyát és károsíthatják a középfület. Agyhártyagyulladást előidézve, akár halálos kimenetel is előfordulhat. A nyüzsgő lárvák undorító látványa a betegre pszichésen is hat.

A kolera ( Vibrio cholerae ) súlyos hasmenéssel és hányással járó bakteriális betegség, gyors kiszáradáshoz vezet. Számos más trópusi betegséggel összetéveszthető. A kiszáradás veszélye csökkenthető különböző szőlőcukrokat, sókat tartalmazó oldat itatásával. A betegség gyorsan legyengíti az embereket, de megfelelő táplálkozással megelőzhető. Főként a fejlődő országok nyomortelepeit érinti, ahol nem megfelelőek a táplálkozási és tisztálkodási körülmények.

Az emberi szervezetbe, baktériummal szennyezett vízzel és étellel kerülhet be. Fertőzött személy tápcsatornáján a kórokozó életképes marad, így a széklettel szabadon távozhat. Ezáltal a betegség tovább terjedhet minden olyan helyen ahol a higiéniás körülmények nem megfelelőek. A betegség tüneti kezeléssel, tehát a nagy folyadékveszteség pótlásával, a beteg kiszáradásának megakadályozásával sikeresen gyógyítható.

Lepra ( Mycobacterium leprae ): Évezredek óta ismert szőrnyű betegség ami már időszámításunk előtt is szedte áldozatait. Hatásos ellenszerre egészen 1946-ig nem volt, majd megjelent a Dapson ami hatásosnak bizonyult, főleg a korai stádiumú betegek számára. A leprabetegség szórványosan mind a mai napig jelen van a földön, jellemzően Indiában. Gyógyulást követően is sok ember él maradandó elváltozásokkal és fogyatékossággal. Az emberiségnek csupán kb. 5%-a kapja el a leprabetegséget, 95%-a immunis a lepra kórokozójával szemben! A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeket és a zsigereket is.

legyek által terjesztett betegségek

Calicivírus: A gasztroenterális fertőzések túlnyomó részéért ez a vírús felelős. Hasmenést, intenzív hányást, esetleg lázat okoznak. A külvilágra került kórokozó számos módon terjeszthető, többek között legyek közvetítésével. Védekezni ellene kizárólag a megelőzéssel lehet, védőoltás nincs. Maga a betegség és annak tünetei gyors lefolyásúak. A vírus már a klinikai tünetek kezdete előtt megjelenhet a székletben, és a klinikai gyógyulást követően, legalább 3 napig ürülhet.

legyek terjesztette betegségek

Legyek terjesztette betegségek megelőzése

A legyek által terjesztett betegségek megelőzésében magánszemélyek, állattartó telepek és élelmiszeriparban tevékenykedők egyaránt sokat tehetnek. Ennek a témakörnek a légyirtás című fejezetben foglalkozunk bővebben. Élelmiszeripari egységek számára pedig a HACCP rendszer működtetése kapcsán írtunk fontos információkat a megelőzés tekintetében.

ElőzőLegyek
KövetkezőPatkányirtás a szomszédban