HACCP

0
381
haccp kártevőirtás

HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Point ), Veszély Elemzés Kritikus Szabályozási Pontok. Ez egy nemzetközileg elfogadott rendszer, amely meghatározza, értékeli és szabályozza az élelmiszer-biztonság szempontjából jelentős biológiai, mikrobiológiai, kémiai, fizikai eredetű veszélyeket. Minden élelmiszerekkel foglalkozó vállalkozásnak meg kell felelnie az élelmiszerekre vonatkozó követelményeknek.

Milyen tevékenységi körökre kötelező a HACCP

A HACCP rendszer bevezetése és folyamatos működtetése, valamint időszakos felülvizsgálata kötelező minden az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozás számára. Az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb. – 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet
a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

Ilyenek lehetnek a kis- és nagykereskedelmi boltok, vegyesboltok, zöldségesek, húsboltok, büfék, kocsmák, üzemi konyhák, cukrászda, pékség valamint élelmiszer gyártás és csomagolás. Ezekben az egységekben évente kétszer kártevőirtást kell végezni, kötelező jelleggel. Az irtást kizárólag szakvállalat végezheti a HACCP kézikönyv, valamint az ide vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, meghatározott program szerint. Természetesen, ha a vállalkozás rendelkezik valamilyen minőségirányítási rendszerrel, úgy a kártevőirtási programot ehhez igazítva is kell kidolgozni. Minderről hivatalos dokumentációt állítanak ki a szakcégek.

HACCP kézikönyv beszerzése

A HACCP meglétét és üzemeltetését törvények írják elő. Az Európai Unió területén érvényben lévő 852/2004 EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről tartalmazza a HACCP-re vonatkozó előírásokat. A HACCP rendszernek illeszkednie kell az adott egység technológiájához, kialakításához és tevékenységéhez.

A kézikönyv elkészítése egy erre szakosodott személy készítheti el. Az Ő feladata lesz, hogy a HACCP rendszerek bevezetésével, működtetésével, fejlesztésével és belső auditálásával foglalkozzon. A HACCP kézikönyv azon dokumentációk közé tartozik, aminek nemcsak a meglétét, de az aktualitását is ellenőrzik a hatóságok, akár a Nemzeti Népegészségügyi Központ, akár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Rovar- és rágcsálóirtó szerződés

Ennek a szerződésnek a meglétét szintén ellenőrizhetik a hatóságok. Sokan itt vannak a legnagyobb tévedésben, amikor hirtelen szükségük lesz erre a dokumentumra. Amennyiben a szerződés megkötése után nincsen elvégezve a tényleges munkavégzés, úgy sérülni fog a az élelmiszerek tényleges biztonsága. Ezen kívül büntetésre is számíthat mindkét fél. Tehát a „nekem csak a papír kellene” típusú megkereséseket a legtöbb szakcég elutasítja. A rovar- és rágcsálóirtó szerződés főbb elemei:

  • Rovar- és rágcsálóirtási szerződés
  • Munkalap
  • Tevékenységi engedélyek
  • Biztonsági adatlapok nyomtatott formában, vagy elektronikusan
  • Térképek
  • Programterv, tenyészőhely dokumentum
  • Ellenőrzési napló
  • Számla

HACCP (IPC/IPM) kártevőirtás irtószerek nélkül

A kártevőirtás minden területén egyre fontosabb szerepe van a kémiai irtószerek visszaszorításának. Kiemelten az élelmiszeripar különböző területein. Az integrált kártevőirtási protokoll kidolgozása, üzemeltetése és rendszeres ellenőrzése teremti meg az irtószerek minimális használatát. Mindez erre szakosodott vállalatok, vállalkozók feladatkörébe tartozik.

Az irtószerek mellőzésének, vagy minimumra való csökkentésének feltétele, hogy az adott létesítmény kívül-belül úgy legyen kialakítva, hogy a kártevők bejutását, megtelepedését és elszaporodását meggátolja, valamint az irtásukat megkönnyítse. Alap feltétel az épület, létesítmény állapotának kifogástalansága ( hézag- és résmentesség, nyílászárók állapota és zárva tartása valamint ajtók bádoglemezelése rágcsálók ellen, beázásmentesség, stb. ) Napjainkban, az egészségügyi kártevők (elsősorban a csótányok és a rágcsálók) elleni védekezéssel megegyezően a legyek elleni hatékony küzdelem is az IPC/IPM követelmény-rendszerének figyelembe vételével valósítható meg.

A kártevők elleni integrált védekezés (Integrated Pest Control, IPC), illetve annak szervezése (Integrated Pest Management, IPM) a kártevőirtó iparban, az egészségügyi kártevők elleni védekezésre irányuló szolgáltatás területén egyre inkább előtérbe kerül.

Az IPC-program a hosszú távú megoldások elérése érdekében, több módszer kombinálásával nemcsak felszámolja az aktuális ártalmat, hanem a kártevők újbóli előfordulását is megakadályozza. Olyan optimális rendszer, amely egyesíti a kártevők életmódjáról, a környezeti feltételekről, a fertőzés kiterjedéséről és mértékéről, valamint a megszüntetésére kiválasztott vegyi módszer esetleges veszélyeiről gyűjtött információkat annak érdekében, hogy a kártevők ártalmát az ember és környezete számára a legkisebb veszélyt jelentő módon szüntethesse meg.

Továbbá a megelőzésre szolgáló mechanikai eszközök megléte, szakszerű kialakítása is nagyban elősegítik a kártevők bejutását, ezzel együtt az irtószerek használatának mennyiségét. ( hálózás, elrekesztés, takarítás, szellőztetés, rostálás, stb. ) Részletes tájékoztatásért keressen fel egy szakvállalatot.

 

ElőzőVegyszermentes rovarirtás
KövetkezőLégyirtás