Vegyszermentes rovarirtás

0
368
vegyszermentes rovarirtás

A vegyszermentes rovarirtás jelentősége az egyének és a vállalatok számára is egyaránt fontos szempont manapság. Sőt, az egyre szigorodó szabályok, előírások és minőség irányítási rendszerek is megkövetelik az úgynevezett integrált kártevőirtás ( IPM ) bevezetését az élelmiszeriparban és növényvédelemben. Minden esetben a kémiai kártevőirtás visszaszorítása a cél, amennyire lehetséges.

Az ember közelében megtelepedő kártevők vegyszermentes irtása

Lakáson belül az emberek többsége semmilyen rovart nem lát szívesen, legyen az hasznos, vagy kártékony. A tapasztalat még mindig az, hogy a megelőzésre szinte alig törekednek. Irtószerek viszont minden háztartásban vannak, néha jelentős mennyiségben. Az irtószerek használatának szinte minden családban hagyománya van. Rovart látnak azonnal egy flakon után nyúlnak anélkül, hogy legalább a használati és biztonsági utasításokat elolvasnák.

vegyszermentes rovarirtás

Hogyan lehet élni irtószerek nélkül?

Igen megoldható a vegyszerek nélküli élet a kártevők elleni harcban. Első és legfontosabb a bejutás megakadályozása. Rovarok bejutásának megakadályozására rovarháló felszerelése ajánlott a nyílászárók tekintetében, valamint az épület műszaki hiányosságainak kijavítása ( ha vannak ) szükséges a mászó rovarok ellen. Ilyenek lehetnek a rések, repedések, hézagok, stb. A bejutás megakadályozásával megelőzhető a nem kívánatos rovarok megtelepedése és elszaporodása. Élelmiszerek lefedése élelmiszer-látogatók elleni védekezés céljából szintén ajánlatos. Így máris nagy mértékben csökkenthető az irtószerek használata.

Amennyiben ennek ellenére is bejutnak kártevők a lakásba akkor sem kell azonnal gondolkodás nélkül irtószerek után nyúlni. Az év minden időszakában legyenek kihelyezve irtószer mentes rovarcsapdák kellő mennyiségben a megfelelő helyekre. Ezáltal néhány nagyon fontos dolgot máris elértünk.

  • Időben történő felfedezés
  • Faj meghatározás könnyebb
  • Akár teljes mentesítés is elérhető
  • Rovarfertőzöttség mértékének meghatározása

vegyszermentes rovarirtás

A legtöbb csapdát diszkréten lehet kihelyezni úgy, hogy a napi életvitelt ne zavarja. Minden háztartásban célszerű repülő- és mászó rovarok ellen irtószer mentes rovarcsapdákat alkalmazni. Kihelyezésre alkalmas területek lehetnek nyílászárók környéke, élelmiszerek tárolására használt helyiségek, vonulási útvonalak, stb. Részletesen a rovarcsapdákról. Szintén hatásos megoldás rovarok ellen a rendszeres és alapos takarítás.

Vegyszermentes rovarirtás takarítással

Az alapos takarítás nagyban megnehezíti a kártevők elszaporodását, vagy a már jelen lévőket gyéríti. Amennyiben pedig rovarirtásra lenne szükség, annak hatékonyságát jelentősen fokozza. Néhány rovar aminek az irtásához nélkülözhetetlen a takarítás, lomtalanítás és rendezettség:

A rendszeres és alapos takarítás kizárólag úgy lesz eredményes, ha az ingatlan rendezett, zsúfoltságtól mentes és a műszaki állapota megfelelő. Néhány nagyon egyszerű dologgal jelentősen megnehezíthetjük a kártevők bejutását és az életfeltételeik kialakulását. Gyakori porszívózással és szellőztetéssel például a házi poratka elszaporodását lehet kiválóan megakadályozni.

Vegyszermentes rovarirtás, bejutás megakadályozása

Fentebb már volt szó a rovarok bejutásának megakadályozásáról, de nem kizárólag maguktól képesek az ingatlanba bejutni, sokszor az ember maga viszi be a területre. Rovarok bejutásának lehetőségei:

  • Élelmiszerekkel történő behurcolás
  • Használati cikkekkel történő behurcolás
  • Bútorokkal, főleg használt bútorokkal
  • Bőröndökkel, táskákkal – utazások alkalmával
  • Állatok közvetítésével történő behurcolás
  • stb.

Ezeken túlmenően üzemek telephelyek tekintetében rovarokon kívül rágcsálók behurcolása és elszaporodása is jellemző. Éppen ezért tevékenységtől függően folyamatos monitorozást, ellenőrzést kell végezni kártevőirtási programot üzemeltetni és annak előírásait betartani. Sokan ezt nem veszik komolyan mindaddig még jelentős anyagi káruk nem keletkezik a hanyagságból adódóan. Nem beszélve a hatóságok ellenőrzései során feltárt hiányosságok miatti bírságok kifizetéséről. Bővebben a témáról HACCP

ElőzőPókirtás
KövetkezőHACCP