Güzüegér (Mus spicilegus)

0
66
güzüegér

A güzüegér 6-8 cm hosszú, palaszürke, hasa és lábai fehérek, a farka a testhosszánál rövidebb. Apró gombszemei a házi egérénél kisebbek. A szabadban a fű- és gabonafélék kalászait fogyasztja, de rovarokkal is táplálkozik. Zárt térbe behúzódva a házi egérrel megegyező táplálékot fogyaszt. A szabadban szénakazalban, faodvakban él. Kertes házakba, vagy raktárakba is behúzódhat, ahol fészkét a házi egérhez hasonlóan alakítja ki és azzal megegyező életmódot folytat.

Még több a rágcsálókról

Güzüegér szaporodása

A güzüegér életciklusára a tavaszra korlátozódó szaporodás jellemző. Átlagban 8 utódot hoz a világra, valamivel többet mint a házi egér. Majd az együtt maradó családok közös áttelelése jellemző. A tél közeledtével a stabil pár és az évi szaporulat közösen építi az áttelelő helyet, ( a „güzühordást” ) amiben körülbelül 50 liter magot és növényi részeket halmoznak fel.

A magvakat 10-20 centiméter vastag földréteggel borítják be, aminek következtében az messziről is jól látható dombot képez. A güzühordás alatt járatok és kamrák vannak, a kamrákba élelmet halmoznak fel. Raktározott termények közelében képesek jelentős károkat okozni. A tél folyamán ezalatt tartózkodnak, majd tavasszal elhagyják a várat.

 

ElőzőA házi patkány (Rattus rattus)
KövetkezőErdei egér ( Apodemus sylvaticus )