A házi patkány (Rattus rattus)

0
438
házi patkány

A házi patkány Indiából származik eredetileg. Feltehetően a XI. században került hajókon Európába. A rettegett pestisjárvány terjesztésében volt jelentős szerepük. Magyarországi megjelenésük időpontja nem ismert, de az bizonyos, hogy a vándorpatkány napjainkra már szinte teljesen kiszorította.  Kisebb-nagyobb csoportokban él amit egy domináns hím vezet. Szaporodása március-november közé tehető – évente 3-5 alkalommal – 6-8 utód születése az átlag.

Még több a rágcsálókról

A házi patkány megjelenése

Testhossza 15-23 cm a farka ennél valamivel hosszabb 17-25 cm, testtömege 150-200 gramm. Lábai, fülei, orra rózsaszínűek, bőre vékony. Testalkata vékonyabb, gyengébb a vándorpatkányénál. Szőrzete csekély ami szürkésbarna vagy szürkés fekete színű, hasán világosabb. Az esti és a reggeli szürkület idején aktívak általában, de előfordul, hogy a nap más időszakában is tevékenykedik néhány példány. Létszámukat tekintve 20-50 tagot számláló csoportokban élnek. Magányosan nagyon ritkán fordulnak elő.

A házi patkány fészkelése és táplálkozása

Jellegzetes járatokat készítenek a házon belül és kívül amiket szaganyaggal jelölnek meg. Így adva tudtára más patkányok számára, hogy a terület már foglalt. Ezen járatokat képesek kialakítani szinte bármin keresztül, még a betonon is átrágják magukat ha szükséges. Fészküket a padláson gerendák közé vagy földmélyedésekben alakítják ki. Növényi anyagokból, papírból, szövet vagy szigetelőanyagokból. Élelem tekintetében a magvakat, különféle terményeket részesítik előnyben de lényegében mindenevők. Bogarakkal és rovarokkal is táplálkoznak fehérje igényük kielégítése céljából.

Rendkívül okos, találékony állat, járványügyi szempontból viszont veszélyesebb mint a vándorpatkány mivel testén több kórokozó és bolha telepszik meg. A területükre bekerült új dolgokkal kapcsolatosan bizalmatlanok, a csapdák kihelyezése így sok esetben nem jár eredménnyel. Éjszakai állat lévén napközben csak akkor találkozhatunk velük ha nagyobb populációról van szó, esetleg valami vagy valaki megzavarja őket.

ElőzőVándorpatkány (Rattus norvegicus)
KövetkezőGüzüegér (Mus spicilegus)