Csótány felderítés

0
79
csótány felderítés

A csótányok jelenlétét rendszeresen ellenőrizni kell társasházak, valamint élelmiszerekkel kapcsolatos vállalatok esetében. A házilagos felderítés csapdák kihelyezésével történhet a legegyszerűbben. Ezek a csótánycsapdák irtószer mentesek, így biztonságosan és hatékonyan működnek. Vannak azonban olyan helyzetek amikor a hatékony felderítés, esetleg csótányirtás utáni ellenőrzést szakemberre kell bízni.

Hatékony csótány ellenőrzés és irtás házilag

Csótány felderítés és irtás tekintetében a legjobb megoldás a csapdázás, ami a házilagos megoldást illeti. Sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy későn veszik észre a csótányok jelenlétét, majd tovább rontanak a helyzeten bolti irtószerek használatával.

Alacsony egyedszámnál a csótánycsapdák akár teljes mértékben megoldát jelenthetnek, amennyiben a kellő számban és a megfelelő helyekre kerülnek. Abban az esetben, ha már túlszaporodtak a csótányok, legegyszerűbben és legolcsóbban szakember segítségével lehet. A házilagos csótányirtás legtöbbször csak időhúzás, ami a lentebb fátható eredményre vezet.

A hasonló helyzetek elkerülése miatt fontos a rendszeres ellenőrzés. Hazánkban a legelterjedtebb csótányfaj a német csótány és egyben a legszaporább is. Petetokja akár 35-40 petét tartalmazhat. Tehát igen gyorsan képesek elszaporodni – tömegesen – egy átlagos háztartásban. Természetesen ez lehet akár egy családi ház is, ahová jellemzően behurcolás útján kerülnek be.

A csótányok jelenlétének felderítésére és az irtás utáni ellenőrzésre a szakemberek kiűző szereket – spray, por, csapda – használnak. Persze mindezek semmit sem érnének szakmai tudás és tapasztalat nélkül. A maradéktalan elpusztítás érdekében – tartós eredménnyel – konzultáljon hivatásos kártevőirtó szakemberrel.

Csótány felderítés és irtás jelentősége

Az élelmiszer-látogató csótányoknak különféle fertőző megbetegedések terjesztésében van szerepük. Gyakorta környezetünk szennyezett helyein ( pl. a csatornában, szemét- és hulladéktárolóban stb. ) tartózkodnak, ahol fertőző anyagokkal is táplálkoznak.

Higiénés jelentőségük elsősorban abból adódik, hogy a fertőző anyagok ( pl. hulladék, széklet, köpet, vizelet, romlott élelmiszerek stb. ) elfogyasztása mellett az ember közvetlen környezetében található élelmiszerek rendszeres látogatói ( ún. vizitorok ) és élelmiszereinket is szívesen fogyasztják.

Életmódbeli sajátosságaik következtében a csótányok különféle enterális megbetegedést kiváltó mikroorganizmusok, illetve húgyúti- vagy sebfertőzést előidéző gennykeltő kórokozók mechanikus terjesztésében működhetnek közre.

A csótányok mindenevő tulajdonságuk miatt, táplálékukat keresve az élelmiszereket nemcsak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben azokat szennyezik, sőt jelentős mérvű elszaporodásuk következtében fogyasztásra teljesen alkalmatlanná tehetik.

ElőzőSzállodai higiénia
KövetkezőÉlelmiszer-molyok