Élelmiszer-molyok

0
73
Élelmiszer-molyok

Az egyre dráguló élelmiszereket érdemes megvédeni többek között az élelmiszer-molyok kártétele ellen. Mivel ennek a fajnak kizárólag a lárvája károsítja az élelmiszereket, a kifejlett repülő alakjuk már azt jelzi, hogy az adott helyiségben lévő élelmiszer vagy élelmiszerek már szennyezettek. Miért kell megsemmisíteni az alapanyagokat? Hogyan lehet védekezni ellenük?

Élelmiszer-molyok

Gyakoribb fajok a lisztmoly ( ephestia kuehniella ), készletmoly ( ephestia elutella ), aszalványmoly ( plodia interpunctella ). A molylepkék a kis testű lepkék közé tartoznak. Lárvájuk többnyire féreg alakú. A hernyók feje és rágóik jól fejlettek. Négy lárvastádium után bebábozódnak. Gyakori a gubó, vagy kokonszövés képessége. Kizárólag a lárva károsít, amely a táplálékul szolgáló anyagban szövedéket készít. Jellemzően passzív úton terjednek, de alkalmanként be is repülhetnek a helyiségekbe. Éppen ezért olyan fontos a megelőzés, a bejutás megakadályozása és a monitoring csapdák kihelyezése. Minderről lentebb még lesz szó.

élelmiszer-molyok

Milyen élelmiszereket károsítanak?

Az ember számára igen értékes alapanyagokat és élelmiszereket károsítanak. Kedvező feltételek mellett akár jelentős mértékben is elszaporodhatnak, szinte észrevétlenül. Az élelmiszer-molyok megjelenésére az alábbi anyagok környékén lehet leginkább számítani:

  • Gabonafélék
  • Olajos magvak – mogyoró, dió
  • Liszt, búza és kukoricadara
  • Szárított gyógynövények és gyümölcsök
  • Száraztészta, csokoládé, fűszerek
  • Zabpehely

Pékségek, malmok és raktárak mellett háztartásokban is gyakran előfordulnak. Sok esetben észre sem venni a jelenlétüket, de a feromonos csapdák biztosan meg fogják mutatni őket. Érdemes folyamatosan kihelyezni néhányat a konyhába és a kamrába, vagy egyéb élelmiszer tárolására fenntartott helyen.

Élelmiszer-moly elleni védekezés – lakossági

A fent említett ételek és alapanyagok tárolása zárt edényben történjen, felbontás után. Ez szinte a leglényegesebb feladat a megelőzés tekintetében. Áttöltés közben érdemes szemrevételezéssel megvizsgálni a csomagolás tartalmát és a nem odavaló dolgokat eltávolítani. Adott esetben az egészet megsemmisíteni.

Élelmiszer-molyok

Irtószereket molylepkék ellen felesleges használni, a feromonos csapdák tökéletesen elegendőek a kifejlet rovarok begyűjtésére. Jelentős elszaporodásuk esetén az érintett helyiséget alaposan ki kell lomtalanítani és rendszeresen takarítani.

Élelmiszer-moly elleni védekezés – ipari

A termény, élelmiszer rovarmentesítése gázosítással történik. Imágó irtás légtérkezeléssel ( hidegköd-képzéssel, ULV-eljárással, füst-képzéssel, füst-befújással ) lehetséges. A felületeken mászó lárvák irtása permetezéssel mentesíthető.

Megelőzés tekintetében a gyakori anyagmozgatás és a rendszeres ellenőrzésre kell a hangsúlyt fektetni. Raktárakban, pékségekben, malmokban a takarításnak a berendezési tárgyakra és a gépekre is ki kell terjednie. A tisztaság mellett a megelőző vegyszeres védekezés megtelepedésüket és elszaporodásukat meggátolja. A helyiségekbe való berepülés rovarhálóval akadályozható meg.

ElőzőCsótány felderítés
KövetkezőÁgyi poloska pete