Az egyre dráguló élelmiszereket érdemes megvédeni többek között az élelmiszer-molyok kártétele ellen. Mivel ennek a fajnak kizárólag a lárvája károsítja az élelmiszereket, a kifejlett repülő alakjuk már azt jelzi, hogy az adott helyiségben lévő élelmiszer vagy élelmiszerek már szennyezettek. Miért kell megsemmisíteni az alapanyagokat? Hogyan lehet védekezni ellenük?
Élelmiszer-molyok
Gyakoribb fajok a lisztmoly ( ephestia kuehniella ), készletmoly ( ephestia elutella ), aszalványmoly ( plodia interpunctella ). A molylepkék a kis testű lepkék közé tartoznak. Lárvájuk többnyire féreg alakú. A hernyók feje és rágóik jól fejlettek. Négy lárvastádium után bebábozódnak. Gyakori a gubó, vagy kokonszövés képessége. Kizárólag a lárva károsít, amely a táplálékul szolgáló anyagban szövedéket készít. Jellemzően passzív úton terjednek, de alkalmanként be is repülhetnek a helyiségekbe. Éppen ezért olyan fontos a megelőzés, a bejutás megakadályozása és a monitoring csapdák kihelyezése. Minderről lentebb még lesz szó.
Milyen élelmiszereket károsítanak?
Az ember számára igen értékes alapanyagokat és élelmiszereket károsítanak. Kedvező feltételek mellett akár jelentős mértékben is elszaporodhatnak, szinte észrevétlenül. Az élelmiszer-molyok megjelenésére az alábbi anyagok környékén lehet leginkább számítani:
- Gabonafélék
- Olajos magvak – mogyoró, dió
- Liszt, búza és kukoricadara
- Szárított gyógynövények és gyümölcsök
- Száraztészta, csokoládé, fűszerek
- Zabpehely
Pékségek, malmok és raktárak mellett háztartásokban is gyakran előfordulnak. Sok esetben észre sem venni a jelenlétüket, de a feromonos csapdák biztosan meg fogják mutatni őket. Érdemes folyamatosan kihelyezni néhányat a konyhába és a kamrába, vagy egyéb élelmiszer tárolására fenntartott helyen.
Élelmiszer-moly elleni védekezés – lakossági
A fent említett ételek és alapanyagok tárolása zárt edényben történjen, felbontás után. Ez szinte a leglényegesebb feladat a megelőzés tekintetében. Áttöltés közben érdemes szemrevételezéssel megvizsgálni a csomagolás tartalmát és a nem odavaló dolgokat eltávolítani. Adott esetben az egészet megsemmisíteni.
Irtószereket molylepkék ellen felesleges használni, a feromonos csapdák tökéletesen elegendőek a kifejlet rovarok begyűjtésére. Jelentős elszaporodásuk esetén az érintett helyiséget alaposan ki kell lomtalanítani és rendszeresen takarítani.
Élelmiszer-moly elleni védekezés – ipari
A termény, élelmiszer rovarmentesítése gázosítással történik. Imágó irtás légtérkezeléssel ( hidegköd-képzéssel, ULV-eljárással, füst-képzéssel, füst-befújással ) lehetséges. A felületeken mászó lárvák irtása permetezéssel mentesíthető.
Megelőzés tekintetében a gyakori anyagmozgatás és a rendszeres ellenőrzésre kell a hangsúlyt fektetni. Raktárakban, pékségekben, malmokban a takarításnak a berendezési tárgyakra és a gépekre is ki kell terjednie. A tisztaság mellett a megelőző vegyszeres védekezés megtelepedésüket és elszaporodásukat meggátolja. A helyiségekbe való berepülés rovarhálóval akadályozható meg.