A csótányok mindenevők, a hagyományos élelmiszereken kívül szerves anyagok széles választékával táplálkoznak. Többek között más csótányokat is elfogyasztanak. Jellemzően éjszaka aktívak. Az élelmiszer-látogató csótányoknak különféle fertőző megbetegedések terjesztésében van szerepük. Gyakorta környezetünk szennyezett helyein (pl. a csatornában, szemét- és hulladéktárolóban stb.) tartózkodnak, ahol fertőző anyagokkal is táplálkoznak. Irtásukhoz kötelező szakembert bevonni élelmiszeriparban tevékenykedő vállalatok esetében. Miért?
Biztonságos csótányirtás
Élelmiszerek közelében nagyon fontos a biztonság, ha irtószerekről van szó. Bizonyos esetekben egyáltalán nem szabad irtószert, kizárólag irtószer mentes eljárásokat alkalmazni. Előfordulhat, hogy olyan üzemi területen szaporodnak el – jelentős mértékben – a csótányok ahol csomagolatlan, nyers alapanyagok kerülnek feldolgozásra és mindenképpen irtószereket kell használni. Ebben az esetben kifejezetten tapasztalt szakemberre lesz szükség aki az irtást megelőző, valamint a csótányirtás utáni biztonsági teendőket megtervezi és ellenőrzi annak végrehajtását.
hirdetés:
Hogyan történik a csótányirtás az élelmiszeriparban
Csótányirtás tekintetében a teljes mentesség elérése a fő cél, valamint a mentesség fenntartása tartósan. Ehhez a megrendelő és a kártevőirtó szakvállalat együttműködése nélkülözhetetlen. Az élelmiszeripari vállalatok tekintetében feltétlenül kelleni fog egy kártevőirtási protokoll, ami tartalmazza többek között a csótányok elleni védekezést. Ennek a protokollnak az első számú célja a tartós mentesség minél kevesebb irtószer felhasználásával. A kártevőirtási protokoll egyik alappillére a behurcolás megakadályozása és a folyamatos monitoring, megfelelő csapdák segítségével. Az irtást megelőzően alapos góckutatást, csótány felderítést célszerű tartani.
A csótányirtás történhet:
- Permetezéssel
- Légtérkezeléssel
- Gélekkel
- Porozószerrel
Kinek kötelező a csótányirtás?
Évente két alkalommal csótányirtást kell végezni az alábbi helyeken. Jellemzően a kötelezően előírt kezelések preventív jellegűk és a szerződések nem minden esetben terjednek ki magas fertőzöttség felszámolására.
- Az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben
- Szálláshelyeken
- Az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.)
- A piacokon és a vásárcsarnokokban
- A vendéglátóipari és közétkeztetési egységekben
Miért annyira fontos a csótányirtás az élelmiszeriparban?
A csótányok mindenevő tulajdonságuk miatt, táplálékot keresve az élelmiszereket nemcsak elfogyasztják, hanem táplálkozásuk közben azokat szennyezik. Jelentős mérvű elszaporodásuk következtében fogyasztásra teljesen alkalmatlanná tehetik. Nagy fertőzöttség esetén bűzmirigyeik által kellemetlen szagot áraszthatnak és ürüléküket a különféle felületeken hagyva jellegzetes szennyezést okoznak. Az élelmiszer-látogató csótányoknak különféle fertőző megbetegedések terjesztésében van szerepük.
Gyakorta környezetünk szennyezett helyein (pl. a csatornában, szemét- és hulladéktárolóban stb.) tartózkodnak, ahol fertőző anyagokkal is táplálkoznak. Életmódbeli sajátosságaik következtében a csótányok különféle enterális megbetegedést kiváltó mikroorganizmusok, illetve húgyúti- vagy sebfertőzést előidéző gennykeltő kórokozók mechanikus terjesztésében működhetnek közre.