Brutális nyestkárok a panzióban

0
83
Brutális nyestkárok a panzióban

Néhányan halogatják a nyestek szakszerű kiűzést, vagy házilagos próbálkozásokkal vesztegetik az értékes időt. A mostani történet szereplőinek nem csupán jelentős anyagi károkat okoztak az állatok, de ezzel egyidejűleg komoly bosszúságot is. Számos helyen olvasni a nyestek által okozott – épületekben, járművekben – egészen durva károkról. Jelen esetben viszont háromszoros veszteséget könyvelhettek el az érintettek.

Nyaralásból rémálom

Sokan élnek együtt a nyesttel bizonyos ideig. Akit nem zavar a jelenlétük azoknak is számolniuk kell a következményekkel. Kártétel, műszaki meghibásodások, gépjármű károk, tűzesetek, stb. Hasonló problémával kellett szembesülniük egy balatoni panzió tulajdonosának és vendégeinek. Négytagú család egy hetes pihenésre érkezett a szóban forgó szállásra. Már az első éjszaka lehetetlenné vált a nyugodt alvás számukra. Nyestek lármáztak egész éjjel a fejük felett. A tetőtéri lakrész gipszkarton falába beköltözött állatok hatalmas lármázást, ricsajt csaptak.

@agriohuNyest és nyest kölyök hangja. Kaparászás hangja a falban. HANGOT FEL! #nyest #kártevő♬ eredeti hang – AgrioHU – AgrioHU

Természetesen a kialvatlan, frusztrált család azonnal távozni akart, és az előre kifizetett pénzüket is visszakövetelték a tulajdonostól. Rendkívül kellemetlen minden hasonló helyzet az üzemeltető számára, mivel nem csak közvetlen anyagi kárt okoz számára, de a vendégértékeléseket is negatívan befolyásolja az ilyen jellegű probléma.

A vendégek számára pedig óriási csalódás a befuccsolt nyaralás, főleg a gyerekek számára. Érthető azonban, hogy egy teljes hetet senki sem szeretne ilyen körülmények között eltölteni. Nem csak zavaró a jelenség, de félelmetes is. Olyan mint, ha valaki a falon keresztül rá akarna törni az emberre. A felnőttek bosszankodnak, a gyerekek szabályosan rettegnek. Mindez egész éjszaka akár folyamatosan. Teljes mértékben érthető mindkét fél csalódottsága ebben a helyzetben. Ekkor viszont még egyikük sem sejtette, hogy ez még csak a kezdet.

További nyestkárok

A nyestkárok tehát megjelenhetnek közvetlen és közvetett módon, mint jelen esetben. A történet szereplői számára azonban az igazi rémálom még csak ezután kezdődött. Miután a felek megegyezésre jutottak a család távozni szeretett volna. Ekkor jött az újabb döbbenet. Nem indul a család drága autója. Mint kiderült a nyestek az éjszaka folyamán látogatást tettek a jármű motorterébe és, ha már ott voltak elrágták az elektromos vezetékeket.

Ezen a ponton újabb egyezkedés kezdődött a két fél között, ami a károk rendezését illeti. A jármű elszállítása, javítása, taxiköltség, stb. Jelen esetben a panzió tulajdonosa teljes anyagi felelősséget vállat a kialakult helyzet miatt. Csak ennek a családnak megközelítőleg egy millió forintos jóvátételről beszélhetünk. Ráadásul a nyest kiűzéséig, eltávolításáig további foglalásokat kell a szolgáltatónak visszamondania. Tehát a nyestek által okozott anyagi károk nem kizárólag a szélsőséges esetekben lehetnek jelentősek mint például a ház és épülettűz.

Égett a ház a nyest miatt

Hogyan lehet megelőzni mindezt?

A válasz nagyon egyszerű, odafigyeléssel és azonnali cselekvéssel. Bármilyen állati kártevő is jelenjen meg a ház körül, már a megtelepedés első jeleire cselekedni kell. Sajnos a falba beköltözött nyestek kiűzése nem éppen a legegyszerűbb feladat. Célszerű tapasztalt szakembert keresni a tartós megoldás érdekében. Rövid ideig működő ideiglenes megoldásokat kerülni kell. Ilyenek tipikusan a riasztók, rádió, kutyaszőr, stb. Néhány napig, vagy hétig távol tartani nem jelent végleges megoldást. Sokan azt sem veszik figyelembe, hogy hány állat „lakik” az érintett területen.

Nyestre utaló jelek, nyomok

Kezdetben valóban kevés jel mutat a házban rejtőzködő állatokra. Az idő múlásával ezek a nyomok szaporodni fognak, ahogy az állatok is. Nyest jelei a házban, ház körül, autón –

A járműveken található lábnyomokat kezdetben a legtöbben macskának hiszik. Így eszükbe sem jut a motortérbe benézni és alaposan ellenőrizni. Sokan még akkor sem teszik meg, ha pontosan tudják milyen állattal van dolguk. Így komoly biztonsági kockázatot vállalva.

Nyest kiűzése

Nyestek elűzéséhez és távoltartásához bizonyosan hozzáértő közreműködésére lesz szükség. Megfelelő tapasztalat és persze felszerelés birtokában lehet a kiűzést elvégezni. Házilagos megoldások, népi módszerek nyest ellen lényegében semmit sem érnek. Mit lehet tenni mégis?

Nyest kiűzés

ElőzőKilakoltatás ágyi poloska miatt
KövetkezőLódarázs (Vespa crabro)