Kilakoltatás ágyi poloska miatt

0
92
Kilakoltatás ágyi poloska miatt

Nagy üzlet a kilakoltatás, ezt manapság már mindenki tudja. Most azonban nem a pénz miatt, hanem az ágyi poloskák miatt fenyegetőzött az önkormányzat kilakoltatással. Aki nem veti alá magát az irtószeres kezelésnek, azt eltávolítják a lakásából. Mi vezethet idáig? Ki az aki nem irtat? Mi a megoldás egy komplett társasház mentesítésére?

Ágyi poloska a társasházban

Kedves idős hölgy kért segítséget az egyik kártevőirtó vállalt ügyfélszolgálatán. Elmondta, hogy az önkormányzat ágyi poloska irtást végeztet az egész házban. Súlyos tüdőbetegsége miatt rendkívül megterhelő neki az irtószerek okozta légzőszervi irritáció. Mivel az irtást több alkalommal ismételni szükséges, nem hajlandó az egészségét kockáztatni minden egyes ilyen beavatkozás után. Saját költségén szeretett volna vegyszermentes ágyi poloska irtást rendelni mivel néhány évvel ezt megelőzően neki tökételesen bevált.

Kérését a hivatal elutasította, hozzátéve amennyiben nem engedi be az irtókat felmondják a lakásbérleti szerződését, majd kilakoltatják. Indoklásuk szerint a hagyományos irtószeres kezelésen kívül minden más eljárás hatástalan. Teljesen természetes, hogy egy hivatalnok nem ért a rovarirtáshoz, nem ismeri az új technológiákat és az irtószerek emberre gyakorolt hatásaival sincs tisztában.

@agriohu Ágyi poloska irtása vegyszerek nélkül. https://agrio.hu/vegyszermentes-agyi-poloska-irtas/ #ágyipoloska #ágyipoloskairtás #rovarok @AgrioHU ♬ eredeti hang – AgrioHU

Az előzmények

Alapvetően, ha egy társasházban elszaporodik az ágyi poloska valóban egy minden lakásra kiterjedő irtást kell végezni. Szinte soha nem lehet kivitelezni a teljes körű irtást mert mindig akad néhány lakó aki ellenáll. Jelen esetben nem ez történt, mivel az érintett hölgy együttműködő a mentesítést illetően. Biztosra vehető, hogy óriási invázióval van dolguk az érintett ház lakóinak, ami régóta megoldatlan. Amikor az önkormányzat magára veszi az irtás szervezésének és költségének terhét, ott komoly közfelháborodás van a háttérben.

Ráadásul az ágyi poloska ellen több ismétlő kezelésre is szükség van, pláne ilyen körülmények között, amennyiben irtószeres eljárást alkalmaznak. A szóban forgó idős beteg asszony elmondása szerint hat évvel ezelőtt volt nála ágyi poloska. Akkor bio irtással megoldódott a problémája és jelenleg nincs rovar a lakásban. Ennek ellenére természetesen ez a lakás sem maradhat ki az irtásból. A legjobb megoldás ebben az esetben egy kombinált ágyi poloska irtási protokoll lenne, kiegészítve egy monitoring rendszerrel.

Ágyi poloska ( Cimex lectularius )

Ágyi poloska irtása társasházban

Az ágyi poloska irtását a legtöbb esetben permetezéssel végzik a szakemberek. Minden lakásban ugyanazzal a módszerrel és irtószerrel. Nem veszik figyelembe az ott élők életkorát, egészségügyi állapotát és a háziállatokat sem. Az alacsony költségvetés miatt kénytelenek olcsóbb irtószer koncentrátumokkal dolgozni. Sajnos az önkormányzatok sem képesek magasabb kategóriába tartozó mentesítési eljárást finanszírozni. Amennyiben a társasház a finanszírozó a közös költség terhére, szintén ugyanez a helyzet.

Ideális esetben az irtást megelőzően előzetes felmérést kellene tartani. A rovar fertőzöttség mértékén és a gócok feltérképezésén kívül, kockázatelemzést is célszerű végezni. Ennek alapján megállapítható mely lakásokban vannak:

  • Kényes bútorok
  • Értéktárgyak
  • Fekvőbetegek
  • Tüdő és bőrbetegek
  • Kisállatok
  • Vízi élőlények
  • stb.

A folyékony munkaoldatok károsíthatják ezen személyek egészségét, vagy az értéktárgyakban, bútorokban tehetnek helyrehozhatatlan károkat.

Jogi háttér

A járványügyi rendelet értelmében az ágyi poloska egészségügyi kártevőnek minősül. Az irtásáról gondoskodni kell, amit a járási hivatal hatóságilag is elrendelhet az érintettek számára. ( 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § )

„Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni.”

„Amennyiben a fenntartó a (4) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, a járási hivatal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre.”

Tehát a jogi háttér éppenséggel megvan amire a tulajdonos önkormányzat hivatkozhat, de eddig a pontig ritkán mennek el. Mindkét fél álláspontja érthető ebben a helyzetben, viszont az emberi egészséget úgy kellene megóvni, hogy maga az irtás abban ne tegyen nagyobb kárt mint maguk a kártevők.

Ágyi poloska irtószer

Magyarországon engedélyezett irtószerek ágyi poloska ellen lehetnek lakossági forgalomban kaphatóak, vagy szakemberek számára elérhető koncentrátumok. A bolti irtószerekkel értelemszerűen senkinek sem sikerül maradéktalanul kiirtania a poloskákat. Ezért is terjednek el – adott esetben – az egész házban. Szakemberek számára elérhető ágyi poloska irtószerek között nagy különbségek vannak hatékonyságban, humán toxicitásban, hatás tartósságban, árban, stb.

Permetezéssel történő – tartós? – méregmező létesítésekor rengeteg tényező befolyásolja a kitűzött cél elérését. Az ágyi poloska irtására legtöbb esetben a széles körben alkalmazott olcsó irtószerek népszerűek a szakemberek körében. Ennek oka, hogy jellemzően az olcsó irtást tudják megfizetni az emberek. Gyakran azonban egyes lakóközösségekben a rovarok így bizonyos mértékű toleranciát, rosszabb esetben rezisztenciát alakítanak ki a szervezetükben. Ahhoz hasonlóan lehet elképzelni mint ahogyan az antibiotikumok szedésénél történik.

Tehát nem csak az ismétlő kezelések értelmetlenek ezekkel az irtószerekkel, hanem maga a teljes beavatkozás a legelejétől értelmetlen. Nem minden esetben a drága a jó. Irtószerek tekintetében – ha ágyi poloskáról van szó – bizony a prémium kategóriás termékek lesznek célravezetőek. Mindezt úgy, hogy az emberre és társállataira a legkisebb negatív hatást gyakorolják. Eredményes irtáshoz továbbá szükségesek a kiegészítő eljárások is.

Ágyi poloska irtás ( kiegészítő eljárások )

Ágyi poloska irtószer emberre gyakorolt hatása

Alapvetően itt kétféleképp történik az expozíció, belélegezve és kontakt módon. Bizonyos irtószerek alkalmazásakor kizárólak csak az irtást végző személy tartózkodhat a lakásban. Az erős légzőszervi irritációt és/vagy szúrós szagú készítmények használatakor órákra el kell hagyni az ingatlant. Egyeseknél ugyanis köhögési rohamot válthat ki, mely hányásig is elmehet. Ennél a pontnál van az, hogy figyelembe kell venni a légzőszervi betegséggel élők kitettségét. Főleg idős emberek tekintetében akik nem értik meg tökéletesen az óvó-védő rendszabályok minden egyes pontját. Így könnyen kapcsolatba kerülhetnek a szerekkel, ami veszélyt jelent az egészségükre nézve.

A másik komoly probléma a bőrrel történő érintkezés. Permetezés alkalmával a lakótérben szinte minden olyan dologra kerül munkaoldat amivel az ember is kapcsolatba kerül, valamilyen módon érintkezik vele. Néhány személy látható tünetként egész testre kiterjedő kipirosodásra, égető érzésre panaszkodik. Nem csoda, hiszen az irtást követően gyakorlatilag belefekszünk az irtószerrel áztatott ágyba.

Nagyon sok esetben ezért van szükség a teljesen vegyszermentes ágyi poloska irtásra, vagy kombinált kezelésre. Kombinált irtás magas fertőzöttségnél indokolt, viszont kizárólag a legmagasabb biztonságot nyújtó termékekkel. Jellemzően mikrokapszulázott szerekkel melyek a rovarokkal érintkezésbe léve fejtik ki hatásukat. Emberre nézve nem mérgezőek, már csak azért sem mert nem kerülnek egymással közvetlen kapcsolatba. Ezekkel az irtószerekkel kizárólag olyan rejtekhelyek kezelendők ahol az ágyi poloska rejtőzködik, ember számára viszont nem hozzáférhető a napi életvitel során.

Összegzés

Tehát a társasházak ágyi poloska mentesítése önmagában is nehéz feladat. Amennyiben szeretnénk az egyéni igényeket, egészségügyi kockázatokat és anyagi szempontokat figyelembe venni. Ekkor szembesülünk csak igazán a feladat nehézségével. Jelen esetben az irtást végző vállalkozás felelőssége, hogy például egyes személyek egészségügyi állapotát mennyire veszi figyelembe a mentesítés során. Természetesen az irtószereknek való kitettség nem csak betegekre jelent kockázatot. Kisbabák szintén a magas kockázati körbe tartoznak.

Mivel nem először találkozunk hasonló esettel amikor kilakoltatás fenyeget valakit ágyi poloska miatt, mindenkinek azt tanácsoljuk működjön együtt az irtást végző vállalattal. Pontosan számoljanak be a helyzetüről és kérjenek biztonságos irtási protokollt. Akár külön díj ellenében is. Így minden bizonnyal mindenki elégedett lesz.

Amennyiben nem sikerül sem az önkormányzattal, sem az irtást végzővel megállapodásra jutni, akkor célszerű megkeresni a területileg illetékes nemzeti népegészségügyi központot.

Véleményünk szerint érdemes mindazoknak irtószer mentes ágyi poloska irtást igénybe venni akik gyermekekkel, háziállatokkal, idős emberekkel élnek egy háztartásba. Természetesen a vegyszerekre érzékenyekre is vonatkozik mindez.

ElőzőLopódarázs
KövetkezőBrutális nyestkárok a panzióban