Darázsirtás házilag

0
520
darázsirtás házilag

Fontos leszögezni, hogy a darázsirtás életveszélyes művelet. Senkit nem fogunk bíztani a házilagos darázsirtás végrehajtására. A megoldási javaslatokat mindenki saját felelősségére próbálja ki, figyelembe véve a biztonsági és óvórendszabályok előírásait.

Darázsirtás házilag – megelőzés

Célravezető már az ingatlan építésekor kiküszöbölni az olyan hézagokat, lyukakat melyen keresztül később valamilyen rovar beköltözhet. Nyílászárok, széldeszkáknál rovarháló felszerelése sok problémától és költségektől mentesíthetik. Minél kevesebb bejutási lehetőség van a padlástérbe, annál nehezebb dolguk lesz a darazsaknak. A tetőtérben elhelyezett ajtók, ablakok bejutási pontot képeznek. Ezek műszaki kivitelezése legyen precíz.

Gyakori jelenség az évről-évre egyre nagyobb számban megjelenő darazsak látványa. Az épületben áttelelő királynők idővel mind több kolóniát hoznak létre. Így akár egy teljesen új családi ház tekintetében – ha a feltételek adottak – néhány éven belül komoly populáció jön létre. Természetesen akár egyetlen szezonban is okozhatnak komoly problémákat, jellemzően a német darazsak, vagy lódarazsak.

Darázsirtás házilag – hogyan?

darázsirtás házilagAz adott darázsfaj ismerete nélkül laikusként darazsakat irtani azon túlmenően, hogy veszélyes, sokszor eredménytelenséggel végződik. Célként kizárólag a darázskirálynő elpusztítása lebegjen a szeme előtt. A dolgozókat gyéríteni teljesen felesleges főleg, ha több darázsfészek is jelen van. Amennyiben az alábbiakat tapasztalja, ne is próbálkozzon darázsirtással házilag. Védőfelszerelés és segítség nélkül semmi esetre sem:

 • Lódarazsak ellen
 • Tenyérnél nagyobb darázsfészek ellen
 • Nagy számú darázsfészek ellen
 • Nem látható darázsfészek ellen
 • Méhek ellen
 • Védett darazsak ellen

Lódarázsirtás házilag

Hogyan irtsunk lódarazsat házilag? Legjobb, ha sehogy. Bárhová is építették a fészküket, nem éri meg kockáztatni. Erősen ajánlott szakember segítségét kérni, amennyiben találni olyat aki vállalja. Rengeteg kolléga nem vállal ilyen jellegű feladatot, – nem véletlenül.

Az alábbi videóban látható, padláson lévő lódarázs fészek irtása, a legveszélyesebb feladatok egyike. Itt biztosan nincs hova menekülni amikor rátámadnak az emberre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Agrio (@agriohu) által megosztott bejegyzés

Lódarázs fészek képek

Darázsirtás padláson

Rendkívül gyakori jelenség a nyári időszak folyamán, hogy darazsak fészkelnek a padlástérbe. Padlások tekintetében meg kell különböztetni a hagyományos és a beépített padlástereket. Hagyományos esetben akkor van lehetőség házilag végzett darázsirtásra, ha nincs párazáró fólia felszerelve. Kisebb fészkeket egy flakon darázsirtó készítménnyel kezelni lehet. Persze csak bátrak vállalkozzanak erre mivel elszaladni padláson nem olyan egyszerű mint szabadtéren.

A fóliával szerelt tetőszerkezet viszont lényegesen megbonyolítja a helyzetet. Lényegében itt cserép alatti rejtett darázsfészkekről beszélhetünk. Károkozás nélkül házilag nem igazán megoldható. Valószínűleg olcsóbb és eredményesebb szakemberre bízni ezt a típusú problémát.

A beépített padlásterek viszont házilagos eszközökkel biztosan megoldhatatlan feladatot képeznek. Komoly bontás nélkül hozzáférhetetlen a fészek. Darázsirtó szakemberek rendelkeznek megfelelő felszereléssel ilyen esetekre. Porozógép segítségével a járatokat fel lehet tölteni darázsirtó porral, vagy habbal. Ehhez többnyire bontani sem kell, vagy csak minimálisan. Manapság ez nem elhanyagolható tényező mivel építőipari szakembert nehéz találni rövid időn belül.

Darázsirtó szerek, készítmények

Többféle készítmény van forgalomban kifejezetten darázsirtásra, melyek akár bevásárlóközpontokban, vagy gazdaboltokban is megvásárolhatóak. Házilagos darázsirtásra első sorban ezeket ajánljuk. Egyéb az otthoni műhelyben megtalálható – pl.: csavarlazító, gyomirtó, gázolaj – alkalmatlan erre a célra. Formuláció tekintetében a hab állagú, esetleg folyékony oldatokat használó terméket célszerű választani. A por alapú termékeket biztonsági okokból inkább kerülje el mivel túlságosan közel kell merészkedni a darázsfészekhez ahhoz, hogy ki tudja juttatni.

Továbbá feltétlenül olvassa el a biztonsági figyelmeztetéseket, valamint a biztonságos kijuttatásra vonatkozó előírásokat. Ezen termékek használata során – szabad térben – a széljárást is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a fészekig egyáltalán eljusson az oldat és ne a saját arcába, szemébe.

Darázscsapdák

A darázscsapdákról és alkalmazásukról már irtunk a darázsirtás című fejezetben. Érdemes megfogadni az abban leírtakat mivel a darazsak csapdázása nem is olyan egyszerű mint elsőre gondolná. Darázscsapdákat kora tavasszal célszerű kihelyezni, nyár folyamán felesleges.

Darázsirtás házilag – leggyakoribb hibák

Az itt leírt hibák amiket el szoktak követni, akár az életébe is kerülhet, ha házilagos darázsirtásról van szó. Ne vegye félvállról a leírtakat.

 • Saját készítésű irtószerrel ne próbálkozzon, semmilyen az interneten bemutatott, vagy ismerősök által ajánlott recept szerint.
 • Gyúlékony anyaggal – petróleum, gázolaj – önmagával se kísérletezzen, azt begyújtani pedig nem csak életveszélyes hanem komoly anyagi károkhoz is vezethet.
 • Aki a darázscsípésre érzékeny, allergiás annak meg se forduljon a fejében házilag darázsirtást végezni. Allergiás reakció bármikor kialakulhat az emberben idővel. Ebben az esetben ráadásul több csípéssel kell számolni.
 • Használjon erre a célra kifejlesztett terméket, figyelembe véve a darazsak faját és a fészek méretét. Nagyobb távolságra kijuttatható aeroszolokat válassza lehetőség szerint.
 • Irtás előtt semmi esetre se piszkálja, vagy bolygassa a fészkeket. Bizonyos darazsak – pl.: lódarazsak – már közeledésre is agresszívvá válnak.
 • Lehetőség szerint használjon valamilyen védőöltözéket, jellemzően a fej tekintetében. A szájon belüli csípések lehetnek a legkritikusabbak.
 • Legyen a közelben segítség arra az esetre, ha baj történne. Az időben érkező segítség életet menthet. Ecet, vagy citrom és jeges borogatás legyen a közelben. Baj esetén azonnal orvost kell hívni. A kalciumot felejtse el, súlyosbítja a tüneteket.

Az alábbi videóban bemutatásra kerülnek a fent leírtak. Legyen ez elrettentő példa, még akkor is ha szerencsére komolyabb baleset, vagy sérülés nem történt

ElőzőDarázsirtás garancia
KövetkezőDarázscsípés enyhítése