Ágyi poloska irtás kérdések és válaszok (GYIK)

0
466
agyi poloska kérdések

Az ágyi poloskával kapcsolatosan, gyakran felmerülő kérdésekre válaszolunk ebben a fejezetben. A listást folyamatosan frissítjük az újonnan beérkezett kérdések, valamint a szakma fejlődése, változásai miatt és érdekében.

Az ágyi poloska 1920 és 1970 okozott komoly gondokat a lakosság körében. Hosszú időre „visszavonult” ugyan, de az elmúlt 10 évben rohamosan terjed ismét. Mindez köszönhető a kereskedelem, a turizmus és sok esetben az érintettek helytelen hozzáállásának. Lényegében 2005-ig nem okozott számottevő gondot, így a szakmában dolgozók gyakorlati ismeretre nem tehettek szert. A gyakorlati tapasztalat pedig nélkülözhetetlen ha poloska irtásról van szó. Az alábbiakban szeretnénk tisztázni a legfontosabb és a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Mivel komoly anyagi és pszichés megterhelést jelent a család számára, fontos tisztázni alapvető kérdéseket az ágyi poloska biológiája, valamint az irtásával kapcsolatban.

Hogyan lehet felismerni az ágyi poloskát?

A legtöbb esetben először csípéseik okán lehet gyanakodni ágyi poloskára. Kevésbé érzékenyek az ágyon, ágy környékén közlekedő rovarokra lesznek csak figyelmesek, főként az esti vagy éjjeli órákban. Beazonosítani feltétlenül szükséges, mivel más rovar is okozhat viszkető csípéseket. Alábbi linkre kattintva részletesen is olvashat a témával kapcsolatban.

Mit lehet tenni ellene?

Első és legfontosabb lépés a tájékozódás. Az első laikusként elkövetett hibák sokat ronthatnak a helyzeten. Érdemes további írásainkat a témával kapcsolatban figyelmesen elolvasni vagy telefonos segítséget kérni. Házilag is lehet próbálkozni az ágyi poloska ellen, de ezt senkinek nem ajánljuk és erre senkit nem biztatunk. Pontosan mit kell tennie alább megmutatjuk.

Hogyan szabaduljunk meg az ágyi poloskától?

Hivatalos álláspont az ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT megfogalmazása szerint, arra a kérdésre – hogyan szabaduljunk meg az ágyi poloskától? -.

Mint erre már a bevezető sorokban utaltunk, újra hangsúlyoznunk kell, hogy az ágyi poloska jelenléte igen nehezen fedezhető fel és a kártevő csak rendkívül körülményesen írtható ki. Ezért saját magunk lehetőleg ne próbálkozzunk meg felvenni a küzdelmet az ágyi poloska ellen, hanem forduljunk képzett szakemberhez, aki a problémát megoldja és tevékenységét garanciával végzi.

Kétségtelen, hogy a lakosság számára az ágyi poloskairtásra is alkalmas különféle formátumú irtószerek (pl. aeroszol, palackok, rovarirtó permetek) állnak rendelkezésre.
Az ilyen célra engedélyezett irtószerekről naprakész információ található az Országos Epidemiológiai Központ honlapján az „irtószerek kereshető adatbázisában”. A honlap elérhetősége: www.oek.hu/ika

Sokan úgy gondolják, hogy anyagilag előnyösebb számukra, ha saját maguk végzik el a
rovarirtást. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a házilagos védekezés csak nagyon ritkán vezet eredményre. Hatékonyságra akkor számíthatunk, ha kezdeti fertőzésről van szó és 1-2 behurcolt rovar elpusztítása a cél.

Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az egyéni kezelés végrehajtása igen időigényes és a beszerezhető irtószerek magas ára miatt ez is jelentős költségekkel jár. Amennyiben társasházban okoz problémát az ágyi poloska, és annak forrása egy másik lakás, a rovarirtást ki kell terjeszteni az összes érintett lakásra. Tartós eredmény nem érhető el, ha csak saját lakásunkat kezeljük.

Véleményünk szerint is néhány egyed elpusztítására alkalmasak lehetnek a bolti irtószerek, de ahhoz közvetlen expozíció szükséges. Amennyiben nem sikerül közvetlenül a lepermetezni magát a rovart, a helyzet csak rosszabbodni fog.

Hol kell keresni?

Az ágyi poloska vérrel táplálkozik, táplálékforrása elsősorban az ember. Tehát az emberhez legközelebbi búvóhelyet választja, ami az fekhelyet jelenti. Túlnépesedés vagy szaporodás miatt egyre nagyobb területet is belakhat. Emberi tevékenység okán, a szoba vagy az egész lakás tekintetében megjelenhet. Ágynemű, ruhanemű stb. mozgatása során. Beazonosításhoz viszont mindenképpen fel kell kutatni. Mit kell keresni? Élő vagy halott rovart, levedlett bőr, ürülék, jellegzetes szag, csípésnyomok. Hol kell keresni?

 • Ágy, ágykeret, ágytámla, fejtámla mögötti rész
 • Matrac, matrac szegélye
 • Párnák, takarók
 • Éjjeli szekrény belseje, hátoldala, fiókjai
 • Ágyhoz közeli lambéria, faliszőnyeg és annak szegőlécei
 • Ágyhoz közeli bútorok, pl. szekrények belseje és hátoldala
 • Bútorok illesztékei
 • Asztalok és székek
 • Kárpitozott bútorok (bútorhuzat varratai, rojtok)
 • Padlón és falon levő rések, repedések
 • Tapéta szegélyei és hibái
 • Nyílászárók keretei és szegőlécei
 • Képkeretek, falitükrök illesztései, illetve ezek hátsó oldala és a fal közötti terület
 • Függöny, szalagfüggöny és ezek hajlatai
 • Függönykarnis
 • Parketta csatlakozások, szegőlécek alatti terület
 • Elektromos kapcsolók és dugaljak, illetve ezek dobozai (ÁRAMTALANÍTÁS!!!)
 • Elektromos készülékek (telefon, TV, rádió)
 • Távirányítók, különösen azok elemtartó rekeszei
 • Füstérzékelő
 • Álmennyezet és illesztései

Hogyan kerül ágyi poloska a lakásba?

Nagyobb városokban szinte bárhonnan össze lehet szedni néhány poloskát. Munkahely, iskola, kollégium stb. mind olyan létesítmény ahonnan hazavihető ágyi poloska. Részletesen a témáról az alábbi linkre kattintva olvashat.

 

Alapos takarítás után eltűnnek a poloskák?

A válasz egyszerű, sajnos nem. Alapos takarítás sem fogja megoldani a problémát az ágyi poloska rejtőzködő életmódja miatt. Abban az esetben ha csak egy rovar, vagy annak petéje megmarad, nem járt sikerrel. Zárt térben ágyi poloska egyedszáma null kell legyen. Rendrakás, lomtalanítás, alapos takarítás poloskairtást megelőzően igen hasznos, megkönnyíti a rovarmentes állapot elérését, majd annak fenntartását. Természetesen az egész lakásra vonatkozólag érdemes azt a műveletet elvégezni, nem kizárólag a poloskával érintett szobában. További részletek az alábbi linken elérhetőek.

Az egész lakásban kell irtatni?

Az ágyi poloska emberhez erősen kötődő vérszívó ektoparazita, az ember közvetlen közelében rejtőzködik el. Így az ingatlanban található minden szobát kezelés alá kell vonni, főként ahol alvó személyek szoktak tartózkodni ( háló, nappali ). Vizes helyiségek ugyan nem, de előszoba, konyha szintén fertőzött lehet néhány esetben. Ez függ a lakás kialakításától és a lakók szokásaitól. Jelentős mértékű túlszaporulat, túl magas egyedszám miatt, előfordulhat a kezelés alá vont területeket ki kell terjeszteni a szokásostól eltérő helyekre is akár.

Csak egy szobában találni poloskákat, a többit nem szeretné irtatni?

Nagy hiba, és a legtöbb cég nem vállal el ilyen felkérést, vagy nem ad garanciát. Bizonyos mértékig minden szoba használatban van. Talán csak televíziózásra, ruhatárolásra esetleg vendégszoba céljára használatos. Az ágyi poloska nem csak táplálkozás, szaporodás céljából is helyet változtat. Viszont nem csak aktív vándorlás útján tud más szobákba eljutni, maguk a lakók is bevihetik egyik helységből a másikba. Ezért mindenképpen indokolt az összes szoba kezelése.

Mit kell tenni poloskairtás előtt és után?

Technológiától függetlenül a poloskairtás előtti teendők nagyjából megegyeznek. Eltérések inkább a kezelések után történő feladatokban van. Bővebben a témával kapcsolatban az alábbi linkekre kattintva olvashat.

Poloskairtás előtt vagy után kell mindent 60°C kimosni?

A naponta használt ruhaneműket irtás előtt kell kimosni, viszont poloskával fertőzött szobába visszavinni Tilos. Hely hiányában a már száraz ruhák, lezárt zsákban tárolhatóak a szobában, de semmiféle szakadás nem lehet rajtuk. Akinek volt rá lehetősége és minden ruhaneműt, ágyneműt zsákba helyezett, annak fontossági sorrendben mindet 60°C-fokon kell kimosnia. Bővebben az ágyi poloska irtás fejezetben olvashat a témáról.

Azok a textíliák amik csak alacsonyabb hőmérsékleten moshatóak, szárítógépbe szárítva mentesíthetők a poloskáktól és petéiktől. A mosási feladatok tekintetében az alkalmazott technológia fajtája is meghatározó. Hőkezeléses eljárás esetében a mosás nem szükséges, részletes tájékoztatást a – helyszín ismeretében – mindig a rovarirtó szakember nyújt ügyfelei számára.

Milyen ártalmat okoz az ágyi poloska?

Fertőző betegségek terjesztésében nem játszik szerepet, nem biológiai vektor. Tehát az ágyi poloskának nincs járványügyi jelentősége.

Ezen kívül viszont nagyon komoly ártalmakat tud okozni. Pontosan milyeneket is?

Az ágyi poloska szúrásai nyomán szélsőséges esetben viszkető gennyes hólyagok is kialakulhatnak, főleg az erőteljes vakarózás hatására. Egyéni érzékenység függvénye, hogy a szúrások nyomán a szervezet hogyan reagál. Néhányan észre sem vesznek semmit az egészből. A viszketés általában órákkal a szúrást követően jelentkezik, mivel az ágyi poloska nyála érzéstelenítő anyagot tartalmaz, többek között.

A viszketés és vakarózás valamint a tudat, hogy ágyi poloska van a lakásban, alvászavart okozhat. A nyugtalan éjszakák hatására fizikai illetve szellemi leromlás alakul ki. Ennek hatására a szervezet teljesítő és ellenálló képessége lecsökken. Mivel a csípések sok esetben szemmel is jól láthatóak, közösségben tartózkodást megnehezítik az „áldozatok” számára. Ennek hatására szégyenérzet is kialakul, ami további stresszt okoz.

Az ágyi poloska csípései nyomán keletkezett foltok, duzzanatok teljesen meggyógyulnak maguktól. Heves reakciók miatt, orvoshoz kell fordulni kezelésért. Érdemes kimondottan rovarcsípésre kifejlesztett terméket választani. Itt szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy nem minden bőrgyógyász képes felismerni az ágyi poloska csípéseit. Beazonosításhoz el kell mondani minden tapasztalatot, jelenséget a tünetekkel kapcsolatban az orvosnak. Bővebben a témáról az ágyi poloska felismerése című részben olvashat.

Nagyobb poloska fertőzöttség esetén allergiás tünetek alakulhatnak ki az ágyi poloska ürüléke miatt. Bűzmirigye jellegzetes szagát egyértelműen érezni lehet, néhány országban kutyákat képeznek ki ennek a szagnak, – vagyis az ágyi poloska – felismerésére.

Milyen gyorsan szaporodik?

Megfelelő körülmények között rendkívül szapora rovar, naponta 2-6 petét is képes lerakni. Részletes ismeretanyag az ágyi poloska élettanával kapcsolatban, az alábbi linken.

Hol kell kötelezően irtást végezni?

A 18/1998. (VI. 3.) NM (járványügyi) rendelet 4. sz. mellékletének 5. pontja kimondja:
Az ágyi poloska megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente
legalább két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni a következő helyeken:
a) szállodákban,
b) üdülőkben,
c) diákotthonokban,
d) munkás- és tömegszállásokon, valamint
e) minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakorta cserélődnek.
Használt textíliát (ruhaneműt, ágyneműt, takarót, matracot), bútort és képet stb. csak
rovarmentes állapotban szabad eladni vagy forgalomba hozni.

Tömegközlekedési járműveken találkozni-e ágyi poloskával?

Beszámolók szerint főként nemzetközi járatok érintettek poloskával. Táskával, poggyásszal lényegében bármilyen járatra felvihető ágyi poloska, rövid és távolsági járatokra is akár.

 • Repülők
 • Vonatok
 • Buszok
 • Metró
 • Kamionok

Rovarirtás ügyben, kitől lehet segítséget kérni?

Az általunk ellenőrzött és megbízhatónak talált szakemberek, szakvállalatok munkájában nem fog csalódni. Fontos számunkra, hogy olyan szakembert engedjen lakó vagy munkakörnyezetébe, akiben mi magunk is 100%-ban megbízunk.

Mód van arra is, hogy a lakóhelye szerint illetékes járási/fővárosi kerületi Kormányhivatal
népegészségügyi osztályától kérjen erre vonatkozóan segítséget, mivel a területükön működő, érvényes engedéllyel rendelkező kártevőirtó vállalkozásokról ezek a hatóságok nyilvántartást vezetnek. (Az Intézmények címe és telefonszáma az interneten „Kormányhivatalok” címszó alatt található.)

Az ágyi poloska irtás ára. – Mennyibe kerül az ágyi poloskairtás?

Az ágyi poloskairtás ára több összetevőtől függ. A lakás nagysága, az irtószerek magas ára,  és a fertőzöttség mértéke befolyásolja az ágyi poloskairtás árát. Bővebben a témáról az alábbi linken olvashat.

Folyamatosan fennáll, rendszeresen visszatér az ágyi poloska ?

Társasházi lakások – nem csak panel – esetén tapasztalható ez a fajta jelenség. Első sorban közvetlen szomszédok tudják egymást fertőzni ágyi poloskával, természetesen nem kizárólag. Főként a nyári hónapokban képesek távolabbi lakásokba bejutni, nyitott ajtók vagy ablakok okán.

Megoldás a poloska felderítés szakember által, a teljes társasház tekintetében. Mentesítés haladéktalan megkezdése a célravezető ha bebizonyosodik a fertőzöttség. Persze ez a gyakorlatban nem ilyen egyszerű. Egyes lakók teljes mértékben elzárkóznak a poloskairtástól, sokszor a többi lakástulajdonos közös „erővel” sem képes meggyőzni lakótársukat. Ezeket az eseteket – más lehetőség híján – jelenteni lehet a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi osztályának.

Sajnos szomorú tapasztalat, hogy mennyire erőteljesen képes az ágyi poloska elszaporodni egyes társasházakban. A minden lakásra és közös területekre vonatkozólag kollektív poloskairtást kell végezni. Olcsó készítmények, és kizárólag permetezéses technológia ebben az esetben tökéletesen hatástalan. Azok a társasházak akik kizárólag az ár szempontjából választanak kártevőirtó szakcéget, és az ajánlatban szereplő igen fontos részleteket figyelmen kívül hagyják, csalódni fognak.

Növényvédő szerek alkalmasak poloskairtásra?

A peszticidek, más néven növényvédő szerek használata zárt térben, Tilos. Ezek a készítmények nem zárt térben való használatra lettek formulázva. Hatásuk nem megfelelő, viszont mérgezést okozhatnak, nagyon könnyen. Gyermekek, háziállatok közelében, lakáson belül senkinek eszébe ne jusson!

Gázolaj, petróleum a poloskák ellen

Nagyon nem ajánlott. Nagy mennyiségben kellene alkalmazni, hogy hatásos legyen. Valószínűleg az emberek hamarabb menekülnek ki a lakásból mint a poloskák, mert biztosra vehető, hogy azok is vándorlásra kényszerülnek. A tűz- és robbanásveszélyről,  valamint az emberi szervezetre gyakorolt toxikus hatásról nem is beszélve.

Bezsákolt holmikban megfagynak a poloskák.

A teraszra, udvarra kipakolt zsákokban nem fognak megfagyni a poloskák, inaktív állapotba kerülnek csupán. Az utóbbi években Magyarországon tartósan nem volt olyan hideg, hogy az ágyi poloska megfagyjon. Ehhez legalább -17°C-ra lenne szükség tartósan. A másik szélsőség ( tartós kánikula ) nagyobb eséllyel lehet eredményes. Vagy légmentes zsák jöhet még szóba bizonyos holmik esetében.

Internetes fórumok tanácsai

Amennyiben nem képzett szakember ad tanácsokat, akkor ezen tanácsok nagy valószínűséggel többet fognak ártani mint használni. Óriási ostobaságokat, sokszor életveszélyes tanácsokat képesek emberek megosztani egymássál. Minden esetben kérje hozzáértő segítségét, nem fog semmibe kerülni Önnek.

Fórumokon olvasni a gőzzel való irtással kapcsolatban olyan ostobaságokat amik sokakat félrevezetnek:

 • „A 180 fok biztosan tönkretesz mindent.”  – Természetesen ez nem igaz, az általunk használt ágyi poloskára fejlesztett gőzgép gyártója igen komoly terméket fejlesztett erre a célra. Szakképzett, tapasztalt személy kezében biztosan nem okoz semmiféle károsodást a bútorokban. Egyébként pedig vállalati háttérrel rendelkezők ( mint cégünk is ) esetében felelősségbiztosítás és a garancia is kiterjed a károkozásokra.
 • Kisebb teljesítményű gép is elég, mivel az ágyi poloska 50 fokon is elpusztul” Sajnos akármilyen gőzgép nem elégséges a sikeres irtáshoz. Bútorok és egyéb berendezési tárgyak mély réseket, hasadékokat tartalmaznak. Ezek belsejébe behatoló gőz kizárólag akkor pusztítja el a rovarokat, ha a gőznyomás képes behatolni, forrósága jelentős mértékét megtartva. Néhány hézag lehet annyira mély és keskeny, hogy maga a gőz el sem jut a rovarig, vagy nem lesz elég forró a kívánt hatás eléréséhez.
ElőzőÁgyi poloska felismerése
KövetkezőEzt ne tegye, ágyi poloska ellen